پخش زنده
امروز: -
ناتالی توچی: عادلانه است که یک طرف بگوید اگر شما به این اقدامات خود ادامه دهید من از توافق خارج می شوم
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ ناتالی توچی مشاور ارشد فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتگو با شبکه تلویزیونی راشا تودی درباره تهدید ایران به خروج از برجام در صورت پایبند نبودن اروپایی ها گفت: اگر من در ایران یک تصمیم گیرنده بودم, این تهدیدها را مطرح می کردم زیرا یک طرف این قرارداد یعنی ایران به این توافق نامه پایبند است و طرف دیگر آن یعنی گروه سه بعلاوه سه که شامل روسیه نیز می شود کاری نمی کند.
وی افزود: عادلانه است که یک طرف بگوید اگه شما به این اقدامات خود ادامه دهید من از توافق خارج می شوم. در عین حال فکر می کنم غیر منطقی است که ایران بخواهد قبل از سال 2020 برجام را ترک کند زیرا تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا و احتمال ایجاد تغییراتی در این کشور یکسال و چند ماه باقی مانده است و اگر تغییری اتفاق نیفتد, اگر من جای ایران بودم احتمالا به برجام پایبند باقی نمی ماندم زیرا یک توافق تنها تا زمانی می تواند به قوت خود باقی بماند که دو طرف آن را اجرایی کنند.
مشاور ارشد فدریکا موگرینی ادامه داد : ما در حال صحبت کردن در ارتباط با موضوعی هستیم که از نظر فنی و سیاسی بسیار پیچیده است. زمانی که اتحادیه اروپا برای ایجاد ساز و کار اینستکس تلاش می کند, در واقع در تلاش برای انجام دادن مراودات تجاری عادلانه بین اتحادیه اروپا و ایران است بدون آن که در معرض تحریم های آمریکا قرار گیرد. این همچنین ساز و کاری است که به دیگر بازیگران اجازه می دهد چنین کاری انجام دهند بدون این که در معرض تحریم های فرامرزی آمریکا قرار گیرند.
وی گفت: این روند همچنین شامل چین و روسیه می شود. به همین علت, این بخشی از یک روایت به مراتب بزرگ تر است که فراتر از ایران و خاورمیانه است و همچنین فراتر از روند منع اشاعه است و تنها شامل اروپایی ها نیست و شامل همه بازیگران در سطح بین المللی می شود. اکنون ما در ارتباط با تحریم های آمریکا علیه ایران صحبت می کنیم اما چه اتفاقی رخ خواهد داد اگر که رقابت بین آمریکا و چین شاهد تنش های بیشتری شود و به مرحله ای برسد که آمریکا تصمیم به اعمال تحریم های فرامرزی علیه چین بگیرد؟ این موضوع چه تأثیری بر مراودات تجاری ما و شما و مراودات دیگر کشورها می گذارد؟"
مجری برنامه سپس گفت روسیه همچنان به مرودات تجاری خود با ایران ادامه می دهد و ساز و کارهای خودش را دارد به ساز و کارهای اروپا نیازی ندارد.
مشاور ارشد موگرینی درواکنش به این موضوع گفت: "روسیه بر اساس انتظارات ایرانی ها عمل نکرده است."
مجری برنامه گفت ما (روسیه) می خواهیم محتاطانه عمل کنیم اما در عین حال نمی خواهیم در کنار آمریکا قرار بگیریم اما اروپایی هایی مثل شما از اقدام آمریکا خشمگین شده و اعلام کرده اند این اقدام به نفع شان نیست تا این توافق نامه لغو شود و آنها می خواهند به تعهدات خود در برابر ایران متعهد باقی بمانند اما زمانی که آمریکایی ها در حال اعمال کردن تحریم هایی هستند, تا جایی که می دانم بیشتر شرکت های مهم اروپایی تصمیم به ترک ایران گرفته اند.
مشاور مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: "موضوع این است که چگونه می توان یک شرایط سرمایه گذاری را در سطح جهان ایجاد کرد که سبب متقاعد شدن شرکت ها برای انجام این سرمایه گذاری ها را حتی در صورت مواجه شدن با تحریم های آمریکا انجام دهند. حق با شماست که می گویید شرکت های اروپایی زیادی بیشتر از شرکت های روسی تحت تأثیر قرار گرفته اند اما باید بدانیم که این روند بر همه تأثیر می گذارد. البته دولت نمی تواند شرکت ها را وادار به انجام چنین کاری کند. کاری که ما در حال انجام آن هستیم ایجاد یک شرایط مناسب سرمایه گذاری و تجاری در سطح جهان است که به شرکت ها اجازه می دهد به صورت آزادانه در این سرمایه گذاری ها و مراودات تجاری دخیل باشند بدون این که برای این کار مجازات شوند."
مجری برنامه سپس گفت شما اعلام کردید که آمریکا و اروپا اهدافی متفاوت را در ارتباط با ایران دنبال می کنند. اتحادیه اروپا در تلاش برای محدود کردن برنامه هسته ای ایران است و آمریکا خواهان تغییر رژیم در این کشور است. ترامپ بارها نظر خود را تغییر داد و اکنون می گوید ایران می تواند یک اقتصاد بزرگ باشد و او دیگر خواهان تغییر رژیم در ایران نیست. چرا شما به او اعتماد نمی کنید؟
مشاور موگرینی گفت: " زیرا او باید برای تغییر مشاور امنیت ملی خود تلاش کند که یک رویکرد کاملا متفاوت در این باره دارد."
مجری پرسید او با شمار زیادی از افراد در دولت خود اختلاف نظر دارد اما هر روز که می گذرد می بینیم که او کاری را که می خواهد انجام می دهد.
مشاور موگرینی گفت:"فکر می کنم متأسفانه در ارتباط با ایران, او در واقع به سوی یک مسیر متفاوت هدایت شده است. همان گونه که گفتم جان بولتون در این باره نقش مهمی ایفا می کند, کسی که پیشینه موضعش درباره ایران به دولت بوش یا حتی قبل تر از آن باز می گردد. به نظر من, متأسفانه در حال حاضر سیاست آمریکا در برابر ایران یک مدیر خاص دارد و آن مدیر رئیس جمهور آمریکا نیست."