درپي اقدامات متقابل جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام؛
واکنش ايران به اقدامات آمريکا بسيار دقيق است
فرانسوا نیکولو، سفیر سابق فرانسه در تهران گفت پاسخ ایران به تحریم ها و اقدامات آمریکا پر سر و صدا، کاملا متناسب و دقيق است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما روزنامه لیبراسیون چاپ پاریس در مطلبی به قلم پیر آلونسو نوشت ایران طی 10 روز از آستانه تعیین شده در توافق وین در مورد حداکثر اورانیوم غنی شده که می تواند در خاک خود نگهداری کند، فراتر خواهد رفت. این پاسخی پر سر و صدا و متناسب با تحریم های آمریکاست.
در حالی که آمریکا با نقض توافق هسته ای امضا شده در سال 2015 در وین، از یک سال پیش تحریم هایی را علیه ایران اعمال و از آن زمان بارها آن را تشدید کرد، تهران در نهایت به گونه ای پر سر و صدا اما متناسب با اوضاع پرتنش پس از اقدامات خرابکارانه در دریای عمان که ایران در آن متهم شده است، واکنش نشان می دهد.
اين روزنامه با اشاره به نشست خبري ديروز بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران بنا بر اعلام سازمان انرژی اتمی ایران، این کشور از 27 ژوئن بیش از 300 کیلوگرم اورانیوم با غنای پایین در خاک خود خواهد داشت.
فرانسوا نیکولو، سفیر سابق فرانسه در تهران که از پرونده هسته ای ایران به خوبی آگاه است، می گوید در توافق هسته ای این محدودیت در نظر گرفته شده بود تا ایران اورانیوم کافی برای ساخت بمب در کمتر از یک سال را در اختیار نداشته باشد.
اين روزنامه در ادامه نوشت واکنش ایران به این اقدام آمریکا با در نظرگرفتن جزئیات، بسیار دقیق بود. مقامات ایران هر مرحله را با دقت اجرایی کردند: تصمیم برای فراتر رفتن از آستانه تعیین شده و هشدار در مورد اینکه به زودی از این آستانه فراتر خواهند رفت. از دیدگاه نیکولو، این بیش از آنکه یک اولتیماتوم باشد درخواست کمک است. این بدان معناست که خطر گسترش سلاح های هسته ای با وجود افزایش ذخایر اورانیوم بسیار ناچیز است.
نیکولو سفير سابق فرانسه در تهران که درباره اجرايي شدن ساز و کار مالي اينستکس بدبين است، می گوید اجرایی شدن اینستکس، تنها پرونده های کوچک را حل و فصل خواهد کرد و هیچ کس نمی تواند از توافق به ایران نفعی برساند.
اما آیا توافق هسته ای نابود شده است؟ نیکولو می گوید ایران می تواند بدون رها کردن کامل توافق به تدریج آن را از بین ببرد. یک گام بیشتر که بسیار خطرناک است افزایش سطح غنی سازی اورانیوم و رساندن آن از 3.67 درصد کنونی به 20 درصد است. نیکولو می گوید چنین اقدامی همه جهان را به شدت عصبانی خواهد کرد. در واقع پس از غنای 20 درصد، رسیدن به غنای 90 درصد که برای ساخت بمب مورد نیاز است، بسیار سریع خواهد بود. ایران تاکنون با توجه به بند 36 توافق هسته ای وین که به این کشور اجازه می دهد در صورتی که دیگر طرف ها به تعهدات خود پایبند نماندند، از اجرای برخی بندهای توافق صرف نظر کند، کاملا قانونی عمل کرده است. اما با از سرگیری غنی سازی اوضاع بسیار دشوارتر خواهد شد.
ماریل سارنه، نماینده حزب مودم و رئیس کمیسیون امور خارجی مجلس ملی فرانسه می گوید اگرچه برخی مقامات ایران به ویژه تندروها که از همان اول تمایل چندانی به مذاکره نداشتند، امکان عدم تعهد به توافق وین را مطرح می کنند اما اکثر تصمیم گیرندگان در ایران همچنان به آن علاقه مند هستند.
در حاليکه سارنه عملياتي شدن ساز و کار موسوم به اینستکس به لحاظ سیاسی بسیار با اهمیت مي داند اما نیکولو ديپلمات سابق فرانسوي که به اجرايي شدن اين ساز و کار بدبين است، می گوید اجرایی شدن اینستکس، تنها پرونده های کوچک را حل و فصل خواهد کرد و هیچ کس نمی تواند از توافق به ایران نفعی برساند.