پخش زنده
امروز: -
این سلسله پژوهش در صدد است تا با واکاوی منابع عظیم انرژی و منابع هیدروکربنی در منطقه خزر به تبیین سیاستهای راهبردی بازیگران منطقهای و فرامنطقهای بپردازد.
پژوهش خبری صدا وسیما: با فروپاشی اتحادجماهیر شوروی، منطقه آسیای مرکزی و قفقاز با نوعی خلاء قدرت مواجه شد. در این سالها با افزایش بهای نفت و تبلیغات گسترده غربیها با عنوان «خزر»، خلیج فارس دوم، اهمیت ژئوپلتیک این منطقه مطرح شد. لذا کشف منابع عظیم انرژی در کشورهای پیرامونی خزر از یک سو و ترانزیت آن از سوی دیگر این منطقه را به کانون کشمکشهای سیاسی، نظامی، و اقتصادی تبدیل کرد.
حضور تدریجی برخی بازیگران ملی و فراملی نظیر دولتهای بزرگ فرامنطقهای، نهادهای بینالمللی نظامی، شرکتهای چندملیتی و کنسرسیومهای نفتی نه تنها بر پیچیدگیها و ابهامات سیاسی، اقتصادی و امنیتی افزوده، بلکه حرکتهای گریز از مرکز جمهوری های جدید حاشیه دریای خزر در تحصیل منابع هیدروکربنی این دریا به شیوهای ناهماهنگ و واگرانه از طریق یاری جستن از شرکتهای چندملیتی نفتی و دولت های فرامنطقهای را به همراه داشته است.
شماره 3 این پژوهشِ کاربردی صرفاً به رویکرد روسیه در شمال و غرب دریای خزر در باره منابع نفتی و گازی و ترانزیت آن میپردازد.
این سلسله پژوهش در صدد است تا با واکاوی منابع عظیم انرژی و منابع هیدروکربنی در منطقه خزر به تبیین سیاستهای راهبردی بازیگران منطقهای و فرامنطقهای پرداخته و در انتهای مباحث نیز به پرسش های زیر پاسخ داده شود:
1ـ آیا کشورهای منطقه خزر به همگرایی لازم برای بهرهمندی از منابع عظیم منطقه خواهند رسید؟
2ـ موانع این مسیر کدامند و راهکارهای پیشنهادی برای تسهیل این روند چیست؟
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // فرشته مقدم