مرکز تحقیقات پزشکی قانونی اعلام کرد
گُل، دروازه ورود به مواد خطرناک
ماده اعتیادآور گل دروازه ورود به مواد خطرناک تری از جمله تریاک و شیشه است و عوارض بسیار زیاد روانی و مغزی دارد
دکتر محمدرضا قدیرزاده در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: چندسالی است که شیوع مصرف ماده اعتیادآور گل یا همان ماری جوآنا افزایش یافته است و در اصل این ماده سرشاخهها و گلهای گیاه شاهدانه محسوب میشود.
وی گفت: این ماده متاسفانه بیشتر مورد استفاده جوانان، نوجوانان و دختران است و جوانان تصور میکنند که مصرف آن اعتیادآور نیست و به همین علت به مصرف آن گرایش پیدا میکنند.
این کارشناس مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی افزود: مصرف گل در برخی کشورها مانند کانادا و آمریکا و برخی کشورهای اروپایی مجاز اعلام شده است و برخی تصور میکنند که مصرف آن هیچ خطری دیگر ندارد در حالیکه براساس آخرین تحقیقات صورت گرفته در کشورهای اروپایی حتی مصرف یک مرتبه گل اثرات ماندگاری روی مغز بویژه مغز نوجوانان و جوانان که در حال رشد هستند، میگذارد.
قدیرزاده گفت: بیشترین اعتیادی که گل ایجاد میکند اعتیاد روانی است به این ترتیب که اگر فردی پس از چندین بار مصرف این ماده را مصرف نکند عوارض منفی در او ایجاد میشود.
وی با اشاره به اینکه مصرف گل در طولانی مدت موجب کاهش حافظه خواهد شد، افزود: در نوجوانانی که در آستانه کنکور هستند مصرف این ماده موجب افت تحصیلی میشود درحالی که خودشان علت را نمیدانند.
قدیرزاده گفت: برخی اوقات نیز جوانان و نوجوانان برای ایجاد شادی فوری و سریع به مصرف این ماده روی میآورند و نوعی شادی کاذب در ابتدای مصرف ایجاد میشود، اما در بلندمدت موجب اضطراب و افسردگی خواهد شد.
وی درباره خطرات رانندگی پس از مصرف گل هم افزود:، چون مصرف گل موجب خطای دید، توهم و کاهش تمرکز میشود در پروندههای زیادی شاهد تصادفات رانندگی در این افراد بوده ایم.
این کارشناس مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی گفت: در مجموع، گل دروازه ورود به مواد خطرناک تری مثل تریاک، شیشه، حشیش و مواد خطرناک تری مثل کانابینوئیدهاست که کم کم وارد کشور میشود.
وی سندروم بی انگیزگی را یکی از عوارض بلندمدت مصرف گل خواند و گفت: اگر این افراد دانشجو باشند هیچ انگیزهای برای ادامه تحصیل ندارند و مشروط شدن در امتحانات برایشان اهمیت ندارد و آنها هم که در حال دادن کنکور هستند نسبت به کنکور بی اهمیت میشوند و در افراد شاغل هم مشکلاتی ایجاد میکند که منجر به بیکاری میشود.
دکتر قدیرزاده به خانوادهها تذکر داد مراقب فرزندانشان باشند و اگرچه مصرف گل اعتیاد جسمی ندارد، اما در طولانی مدت عوارضی ایجاد میکند که از مصرف تریاک بسیار بالاتر است.
مدیرکل حوزه ریاست سازمان پزشکی قانونی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا سن مصرف گل پایین آمده و به مدارس کشیده شده است؟ افزود: براساس آخرین آمار ستاد مبارزه با مواد مخدر دو درصد دانش آموزان مواد مصرف میکنند که یکی از این مواد گل است و خانوادههایی که فرزندان دبیرستانی دارند مراقب فرزندانشان باشند که به مصرف گل و حشیش مبتلا نشوند.
دکتر قدیرزاده در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چرا اینگونه شایع شده که مصرف گل ضد افسردگی است؟ گفت: بیشتر نوجوانانی که دچار اضطراب هستند بجای اینکه به مشاور و روانشناس مراجعه کنند از هم سن و سالان خود راهنمایی میخواهند و آنها نیز مصرف سیگار، حشیش، گل و مشروبات الکلی را توصیه میکنند و مشکل آنها چندین برابر میشود.