ویتامین D ویتامینی بسیار مهم و دارای نقشهای مهمی در متابولیسم بدن است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز کهگیلویه وبویراحمد، کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه استان گفت: دریافت مقدار کافی از ویتامین D برای رشد طبیعی و توسعه استخوانها و دندان و همچنین بهبود مقاومت در برابر بیماریهای خاص مهم است.
ملک پور کمبود ویتامین D را یک اپیدمی جهانی معرفی کرد که در ایران نیز به طور چشمگیری رو به افزایش است،به طوری که حتی گروه سنی جوان نیز به آن مبتلا هستند. وی با تاکید بر اهمیت گنجاندن غذاهای سرشار از ویتامین D در رژیم غذایی به دلیل تغییرات سبک زندگی، افزود: حتی کسانی که زمان زیادی را در محیط بیرون هستند نیز به دلیل داشتن پوشش و استفاده از کرم ضد آفتاب، دچار کمبود این ماده مغذی هستند، بنابراین با توجه به کمبود این ویتامین، حفظ رژیم غذایی هدفمند سرشار از غذاهای غنی با ویتامین D دارای اهمیت است. کارشناس ارشد تغذیه، روغن کبد ماهی، ماهیهای روغنی، ماهی کوچک (خاویار)، لبنیات، جگر گاو و تخم مرغ را شش غذای سرشار از ویتامین D معرفی کرد و ادامه داد: یک قاشق چای خوری روغن کبد ماهی، منبع بسیار غنی از ویتامین D، یک عامل ضدالتهابی قوی و دارای خواص سلامتی بر سیستم قلبی و عروقی، هورمونی، ایمنی، تولید مثل و عصبی است. ملک پور ماهیهای چرب مانند ماهی تن، ماهی قزل آلا و ماهی خال خالی را سرشار از ویتامین D معرفی کرد. وی در مورد ماهی خاویار نیز به عنوان دیگر منبع غذایی سرشار از ویتامین D، اضافه کرد:این ماده غذایی دارای امگا ۳ ویتامینهای A، B۱۲، E، B۶، آهن، منیزیم و سلنیوم است که موجب بهبود عملکرد سیستم عصبی، گردش خون و ایمنی بدن میشود. این کارشناس ارشد تغذیه اضافه کرد: جگر گوساله نه تنها یک منبع بسیار خوب از ویتامین D است، بلکه یک ارگان ذخیره سازی برای بسیاری از مواد مغذی مهم از قبیل: ویتامینهای A، D، E، K، B۱۲ و اسید فولیک و مواد معدنی مانند مس و آهن محسوب میشود و خوب است بدانیم یک تخم مرغ بزرگ نیز دارای حدود ۴۴ واحد ویتامین D است. ملک پور گفت: ویتامین D یک ماده غذایی بسیار پایدار در مواد غذایی است که با بسیاری از تکنیکهای پخت و پز با حرارت کم آسیب نمیبیند، اما مواد غذایی پخته شده در روغن مقداری از محتوای ویتامین D خود را از دست میدهند، به عنوان مثال سرخ کردن تخم مرغ، حدود ۲۰ درصد از محتوای ویتامین D را در مقایسه با سایر روشها که حدود ۱۰ درصد برآورد شده است، کاهش میدهد. این کارشناس ارشد تغذیه بهترین راه برای حفظ محتوای ویتامین D هرگونه مواد غذایی را پرهیز از پخت و پز با حرارت بالا و زمان پخت طولانی اعلام کرد و یادآور شد: ویتامین D برای حفظ سلامت روانی و عملکرد مناسب بدن حیاتی است و لازم است برای اطمینان از وجود مقدار مناسب از این ویتامین در رژیم غذایی روزانه، تلاشی آگاهانه داشته باشیم.