سطح زیر کشت دانه های روغنی کلزا در استان اردبیل ، امسال در راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی نزدیک به دو برابر افزایش یافته است.
در حالی که به گفته علیرضا مهاجر ، مجری طرح دانه های روغنی وزارت جهادکشاورزی ، تولید کلزا در کشور امسال با رشد 2 برابری نسبت به سال گذشته به 350 هزار تن افزایش می یابد ، پیش بینی می شود تولید این محصول در استان اردبیل نیز تا دو برابر بیش تر شود. سالیانه نزدیک به چهار میلیارد دلار ارز برای واردات روغن و دانه های روغنی از کشور خارج می شود و دولت مصمم است با توسعه کشت کلزا ، تا دو سال آینده ضریب خوداتکایی کشور در تولید دانه های روغنی را از 10 درصد به 30 درصد افزایش دهد. افزایش سطح زیر کشت به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با بیان اینکه اینکه دانه کلزا با داشتن بیش از 40 درصد روغن ، جزو محصولات استراتژیک محسوب می شود می گوید: شهرستانهای پارس آباد، بیله سوار، گرمی و مناطقی از مرکز استان مستعد توسعه کشت انواع دانه های روغنی و به ویژه کلزا هستند. خلیل نیکشاد با یادآوری اینکه در راستای تحقق برنامه های وزارت جهاد کشاورزی، روند افزایش تولید کلزا در استان اردبیل از سه سال پیش آغاز شده است می افزاید: در سال زراعی گذشته بیش از 9 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به زیر کشت محصول کلزا رفته بود که در نهایت بیش از 20 هزار تن کلزا از مزارع استان برداشت شد که با توجه به افزایش نزدیک به دو برابری سطح زیرکشت ، پیش بینی می کنیم تولید کلزای استان امسال دو برابر شود. مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با بیان اینکه شهرستانهای پارس آباد و بیله سوار مغان به ترتیب دو قطب اصلی تولید کلزا در استان هستند می گوید: امسال علاوه بر ترویج کشت بذرهای مرغوب تر و سازگارتر کلزا ، با کنترل به موقع عوامل خسارت زا نظیر آفت کک کلزا و بیماری پوسیدگی ساقه کلزا ، برای افزایش بهره ورزی برداشت این محصول در استان تلاش کرده ایم. حسن روحی می افزاید: امسال بیشترین افزایش سطح زیر کشت کلزا در استان مربوط به شهرستان بیله سوار بوده است به گونه ای که حدود سه هزار و 350 هکتار از اراضی شهرستان بیله سوار زیر کشت دانه روغنی کلزا رفته است که این رقم نسبت به سال گذشته 100 درصد افزایش داشته است.
تامین بذر مورد نیاز کشور مدیرعامل شرکت کشت و صنعت پارس گفت: این شرکت از دو سال پیش پروژه مشترکی را با شرکت فرانسوی اورالیس برای تولید بذر مرغوب کلزا در ایران آغاز کرده است . ارسلان کاظم پور می افزاید: با به بار نشستن این طرح ، در آینده نزدیک بذر کلزای مورد نیاز کشور برای کشت زمستانه در اراضی این شرکت واقع در شهرستان بیله سوار تولید می شود. مدیر عامل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان نیز می گوید: با توجه به اینکه نیاز شدن کشور از واردات انواع روغن غذایی از اهداف اقتصاد مقاومتی به شمار می رود این شرکت سطح زير كشت کلزا در اراضی خود واقع در شهرستان پارس آباد را از ۲۷۰۰ هکتار در سال گذشته، به بيش از ۴۴۰۰ هكتار افـزايش داده است . میر جمال الدیثن پورپیغمبر از انجام تحقیقات علمی در این شرکت با همکاری شرکت آگروفل فرانسه برای آزمایش سموم اختصاصی مبارزه با علفهای هرز هم خانواده کلزا و شناسایی ارقام پرمحصول و سازگار این محصول در دشت مغان خبر داد.
نیاز به کارخانه های روغن کشی کلزا کاران استان کمبودکارخانه های روغن کشی کافی در استان را از جمله مشکلات پیش پای خود می دانند و می گویند این موضوع باعث خروج کلزای تولیدی به صورت خام از استان می شود. محمد شاهدی دانش آموخته رشته کشاورزی که چند سالی است در زادگاهش پارس آباد به کشت کلزا مشغول است می گوید محصول کلزای کشاورزان دشت مغان به صورت خام از استان خارج می شود. به گفته استاندار اردبیل واحد تولیدی روغن نباتی اردبیل که از سه سال پیش تعطیل شده است ، در سه ماهه اول امسال با حمایت دولت فعالیت خود را از سر می گیرد. اکبر بهنام جو همچنین از مذاکره با چند سرمایه گذار برای احداث کارخانه روغن کشی در دشت مغان خبر می دهد و می گوید: شرکت کشت و صنعت و دامپروری پارس آمادگی خود را برای احداث کارخانه روغن کشی در بیله سوار اعلام کرده است. جایگزینی کشت دانههای روغنی کلزا به جای محصولاتی مانند هندوانه و سیب زمینی، علاوه بر کمک به کاهش میزان مصرف آب کشاورزی ، درآمد بیشتری را نصیب کشاورزان می کند. بنابراین احداث صنایع تبدیلی کافی و ادامه سیاست خرید تضمینی دانه های روغنی از سوی دولت ، کشاورزان را به ادامه کشت کلزا در سالهای زراعی آینده ترغیب خواهد کرد.
خیز دشت مغان برای تبدیل به قطب تولید کلزا خیز دشت مغان برای تبدیل به قطب تولید کلزا خیز دشت مغان برای تبدیل به قطب تولید کلزا خیز دشت مغان برای تبدیل به قطب تولید کلزا خیز دشت مغان برای تبدیل به قطب تولید کلزا