به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ امکان خرید نسیه، پیش خرید و استفاده از ابزارهای متنوع دیگری همچون گواهی سپره پسته نیز در این بازار وجود دارد، تحول اساسی را در فروش بازار این محصول به همراه خواهد داشت.
ورود پسته به بورس کالا فرصت بسیار خوبی برای کشاورزان و تجار ایرانی است که با سرمایه گذاری در بخش تولید این محصول و عرضه در بورس کالا جایگاه پسته را نه تنها به سطح گذشته بازگردانند، بلکه بالاتر از آن نیز ببرند تا ایران در تولید و صادرات این محصول حرف آخر را در جهان بزند.
این اتفاق در حالی به زودی رقم می خورد که بزرگترین مشکل در اقتصاد کشور، بحث تامین مالی بنگاه های اقتصادی است و عمده بنگاه های اقتصادی به دلیل کسری نقدینگی و مسائل مالی، دچار مشکل هستند و این مشکل آنها به سایر حوزه ها نیز تسری یافته است.
تامین نقدینگی با استفاده از ابزارهای بورس
استاندار کرمان با اشاره به راهاندازی بورس پسته در استان گفت : پسته ایران باید علاوه بر ایجاد بورس منطقه ای به تولیدکنندگان جهانی نیز متصل شود تا ارزآوری داشته باشد.
علیرضا رزم حسینی اظهار داشت : با کمک دولت ، شرکت تعاونی پسته حیات جدیدی پیدا کرده و راه اندازی بورس پسته فرصت مناسبی است تا نفوذ خود در بازارهای جهانی را بیش از گذشته افزایش دهیم ، البته عرضه پسته در داخل کشور نیز در بازار شفافی همچون بورس کالا صورت گیرد.
استاندار کرمان با ابراز امیدواری برای راه اندازی بورس منطقه ای در ایران، تأکید کرد: با منطقه ای شدن بورس پسته در ایران، این محصول می تواند در بازار مالی کشور به صورت شفاف قیمت گذاری شود که اگر این اتفاق بیفتد گردش مالی بسیار خوبی برای کشاورزان به همراه خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد : کشاورزان و پسته داران چنانچه محصول خود را در انبارها نگه دارند، پیشرفتی حاصل نخواهد شد اما می توانند با مکانیسم گواهی سپرده کالایی، تامین نقدینگی کنند و اینگونه ابزارها برای ما راهگشا خواهد بود.
استانداردسازی صادرات پسته
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به تشکیل صندوق پسته، گفت: در سه ماه اخیر تقریبا بستر راهاندازی صادرات کالایی پسته از طریق بورس کالا در حال ایجاد است.
محمدرضا پورابراهیمی با تاکید بر استفاده از اعتبارات صندوق توسعه ملی برای صادرات پسته، گفت: قرار است خط اعتباری ویژه حدود 100 تا 200 میلیارد تومانی به صورت مستمر به بخش کشاورزی داده شود.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر استانداردسازی صادرات پسته بیان کرد : در زمینه تامین مالی، انواع قراردادهای جایگزین و مکانیزم های بازار سرمایه از بسیاری ریسک ها جلوگیری می کند.
پورابراهیمی با اشاره به کمک منابع داخلی بانک کشاورزی در سطح کشور گفت : از منابع داخلی بانک کشاورزی ، منابع ارزی و ریالی در بانک کشاورزی می توانیم تامین مالی را عملیاتی کنیم ، ضمن اینکه صادرات سنتی می تواند مانند قبل ادامه یابد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ایجاد صندوق پسته در شهرستان های پسته خیز بیان کرد: با هماهنگی های انجام شده در سه ماه اخیر و جلسات مستمر در تهران، بستر راه اندازی صادرات کالایی پسته از طریق بورس بزودی فراهم می شود.
ساماندهی تامین نقدینگی
رئیس انجمن پسته ایران هم یکی از مشکلات صادرات پسته را خرده فروشی آن دانست و گفت: برای رفع این مشکل صادرکنندگان می توانند مجموع پسته موردنیاز خود را یکجا از بورس کالا خریداری و تامین کنند.
محسن جلال پور افزود: تلاش می کنیم پسته در بورس کالای ایران به شکل گسترده عرضه شو که با این اقدام مشکل نقدینگی این صنعت نیز برطرف می شود.
وی اظهار داشت : به طور حتم عرضه پسته در بورس کالا به دلیل وجود نظارت ها از کیفیت بالاتری برخوردار است.
رئیس انجمن پسته ایران عرضه و تقاضا ، کشش بازار ، میزان تولید و قیمت ارز را از عوامل تاثیرگذار بر نرخ پسته بیان کرد و گفت: به نظر می رسد امسال میزان تولید پسته مناسب باشد و نگرانی برای تامین بازار داخلی و خارجی وجود ندارد؛ اما در نهایت محصول پسته کالای صادراتی است که به قیمت ارز بستگی دارد.
تدبیر برای کاهش فعالیت واسطه ها
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم با تاکید براینکه ورود پسته به معاملات بورس کالا یک بار دیگر حضور ایران را در عرصه تجارت جهانی پر رنگ میکند، گفت: با ورود پسته در معاملات بورس کالا می توان به سمت قیمت گذاری و فروش شفاف این محصول حرکت کرد و در بازارهای جهانی به رقابت پرداخت.
احمد انارکی محمدی با اشاره به عرضه پسته در بورس کالا گفت: معاملات پسته در بورس کالا تحول بزرگی در فروش محصولات به وجود می آورد و ارتقای تجارت پسته به عنوان یک محصول صادراتی ، می تواند نقش مهمی در ارزآوری داشته باشد.
نماینده مردم رفسنجان و انار در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: با وجود اینکه بسیاری از کشاورزان و باغداران بازار سرمایه آشنایی کامل ندارند، اما زمانی که اسم بورس به میان میآید، بانکها حمایت بهتری دارند و کشاورزان از این نظر سود میکنند.
وی ادامه داد: اگر کشاورزان به بازار سرمایه اعتماد کنند، بخش قابل توجهی از مشکلاتی که در گذشته گریبانگیر آنها بود ه است ، که از جمله آن می توان به حضور واسطه ها و دلالان اشاره کرد، برطرف می شود.
انارکی محمدی با اشاره به ورود پسته به بورس کالا آن را گام نخست برای به دست آوردن جایگاه قبلی پسته در بازارهای جهانی دانست و گفت: با توجه به اینکه سالهای زیادی قیمتگذاری جهانی پسته را انجام میدادیم، با عرضه پسته در بورس می توان دوباره به این جایگاه برگشت.
نماینده مردم رفسنجان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه میتوان گفت که ورود پسته به بورس کالا موجب شفافیت و حذف واسطهها خواهد شد، افزود: بورس
می تواند در شفاف سازی قیمت ها کمک بسیاری به باغداران و کشاورزان کند و
پیش بینی می شود در آینده نزدیک با فرهنگ سازی و آموزش های لازم تمامی پسته های تولیدی در کشور و زعفران در بورس کالا معامله شود.
بازارهای فروش جدید با راه اندازی بورس پسته
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس هم گفت : عرضه پسته در بورس کالای ایران راهکاری برای ایجاد بازارهای بین المللی جدید و شناساندن برند پسته ایرانی به تمام دنیاست.
شهباز حسن پوربیگلری درباره صادرات بهینه پسته به بازار جهانی از طریق بورس کالا گفت : عرضه پسته در بورس کالا علاوه بر ایجاد بازارهای فروش جدید می تواند ارزآوری را نیز برای کشور به ارمغان بیاورد، چون پسته ایرانی از کیفیت بالاتری برخوردار است.
وی با بیان اینکه صادرات قدرتمند پسته ایرانی در بازار جهانی نیازمند تعیین برند ثابت است، تصریح کرد: هزینه تولید بالا مانعی برای صادرات بهینه پسته به بازار جهانی تلقی می شد، اما اکنون بورس کالا گام مثبتی برای ساماندهی بازار اقتصادی پسته برداشته است که امیدواریم به زودی شاهد تثبیت جایگاه پسته ایرانی در دنیا باشیم.
البته برای تداوم صادرات پسته به بازارهای بین المللی کشاورزی باید در گام نخست، برندهای صادراتی پسته ایرانی را به یک یا چند برند کاهش داد و با انبوه تولید وارد بازار جهانی شد.
نیاز به ارایه تسهیلات ارزان قیمت
استاندار سمنان هم گفت : کشاورزان می توانند علاوه بر معامله محصول پسته خود در تالار بورس کالا از تسهیلات ارزان قیمت نیز بهره مند شوند که موجب ترغیب تولیدکنندگان به حضور در بورس کالا می شود؛ البته این اولین قدم خواهد بود.
محمدرضا خباز درباره نتایج عرضه پسته در بورس گفت : باید ثمره کار کشاورزان به خودشان بازگردد که اگر غیر از این باشد به هدف خود نرسیده ایم. این موضوع در جهان انجام و تجربه شده است. ایجاد تالار بورس برای پسته شرایط را تا حدودی فراهم کرده است و دست واسطه ها را کوتاه خواهد کرد.
بنابراین گزارش عرضه هر نوع کالایی از جمله پسته در بورس کالا به قیمت گذاری شفاف، دقیق و منصفانه کمک می کند.
عرضه محصولات در بورس کالا چند مزیت دیگر نیز دارد؛ اول اینکه، دست کشورهای مختلف به ویژه افاغنه که محصول پسته را مستقیم از باغداران خریداری و به کشورهای اطراف مانند عراق و هند صادر می کنند، از بازار پسته کوتاه خواهد شد.
مزیت دوم بورس کالا برای بازار محصولاتی همچون پسته، ساماندهی بازار داخلی و تاثیرگذاری در قیمت های صادراتی است ، زیرا می توان با تقویت صادرات پسته و سایر محصولات ایرانی از بورس کالا، مرجعیت قیمت رسمی جهانی را دوباره پس گرفت.
سومین ویژگی مهم عرضه پسته در تالار کشاورزی بورس کالا هم ساماندهی چرخه صادراتی است ؛ در حال حاضر صادرات به شیوه سنتی و بدون پشتوانه از نظر سلامت و استاندارد محصول، وجهه پسته ایرانی را در بازار جهانی خراب می کند.
برخورداری از شفافیت اطلاعات خریدار و فروشنده در فرآیند معاملات بر پایه بورس از مزایای ورود پسته و عرضه آن در تالار کشاورزی این بازار است.