پخش زنده
امروز: -
مفهوم مناسب سازی یعنی دسترسی راحت به وسایل نقلیه عمومی، ورودی های یکسان مناسب برای همه، نصب انواع راهنماهای صوتی، تصویری، لمسی و طراحی اجزای ساختمان برای استفاده همه مردم، فارغ از میزان توانایی یا محدودیت آنها را شامل گردید.
چکیده مصاحبه پژوهشی:
- زندگی در شهرها، وضع خیابانها، پیاده روها، بناهای عمومی، فضاهای رفاهی، سرویس های بهداشتی به گونه ای هستند که اساساً قابلیت استفاده برای جانبازان و معلولین را ندارند.
- حق استفاده از فضای شهری برای همه شهروندان باید وجود داشته باشد ولی معلولان به عنوان شهروند از بسیاری از حقوق شهروندی محروم هستند.
- در طراحی شهری و معماری باید به گونه ای عمل کنیم که نیازهای کاربری معلولان و جانبازان را پوشش دهد.
-بر اساس ماده 2 قانون جامع حمایت از معلولین مصوب سال 83، تمام وزارتخانهها، سازمانهای دولتی و نهادهای عمومی موظف هستند در طراحی و احداث ساختمانها، اماکن عمومی، معابر و وسایل خدماتی به گونه ای عمل کنند که امکان دسترسی و بهرهمندی از آنها برای معلولین مانند سایر شهروندان فراهم شود.
-مفهوم مناسب سازی یعنی دسترسی راحت به وسایل نقلیه عمومی، ورودی های یکسان مناسب برای همه، نصب انواع راهنماهای صوتی، تصویری، لمسی و طراحی اجزای ساختمان برای استفاده همه مردم، فارغ از میزان توانایی یا محدودیت آنها را شامل گردید.
........................................
پژوهش خبری صدا وسیما: بر اساس ماده 2 قانون جامع حمایت از معلولین مصوب سال 83، تمام وزارتخانهها، سازمانهای دولتی و نهادهای عمومی موظف هستند در طراحی و احداث ساختمانها، اماکن عمومی، معابر و وسایل خدماتی به گونه ای عمل کنند که: امکان دسترسی و بهرهمندی از آنها برای معلولین[1] مانند سایر شهروندان فراهم شود. در این میان شهرداریها موظف هستند تا از صدور پروانه احداث و پایان کار برای ساختمانها و معابری که استانداردهای لازم را رعایت نکردند، خودداری کنند. بر همین اساس سازمان بهزیستی هم مجاز است تا پیشنهادها و درخواستهایی را برای انجام این امر به سازمانها و نهادهای مربوط ارائه دهد.
با وجود چنین قوانینی برای معلولان، هنوز فضاهای شهری برای معلولان مناسب نیستند و به دلیل محدودیتهای موجود معلولان ترجیح میدهند در منازل خود بمانند. براساس گفتههای حسین نحوینژاد، معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور تنها کمتر از30 درصد معابر و اماکن عمومی کشور برای معلولان قابل استفاده است.[2]
در مصاحبه پژوهشی با دکتر علیرضا ساجدی پژوهشگر دورۀ دکترای معماری و دارای سوابق طراحی؛ اجرایی و مدیریتی در حوزه معماری و معماری داخلی در نظر داریم تا در زمینه مشکلات و موانع کاربری موجود برای جانبازان و معلولان در فضای شهری به بحث درخصوص سوالات ذیل بپردازیم:
-وضع معماری امروز در پرداختن به نیازهای کاربری جانبازان چگونه است؟
-آیا امروزه در معماری و صنعت ساختمان کشور به این موضوع توجه می شود؟
- چرا باید نیازهای کاربری جانبازان و معلولان توجه شود؟
- چه نوع معماری میتواند نیازهای کاربری معلولین و جانبازان را پوشش دهد؟
-یک جانباز با چه موانعی برای آمد و شد و اسکان مواجه است؟
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری// مهدی ناجی
-[1] براساس قانون، معلول کسی است که به تشخیص کمیسیون پزشکی سازمان بهزیستی بر اثر ضایعه جسمی، ذهنی، روانی یا هر سه اینها به صورت همزمان، اختلال مستمر و قابلتوجهی در سلامت و کارایی عمومی او ایجاد شود، بهطوری که این اختلالات باعث کاهش استقلال فردی فرد در زمینههای اجتماعی و اقتصادی شود.
[2]- گردشگری منهای معلولان، روزنامه جام جم، 19/ 4/ 96.