سکوت شرم آور آن سان سوچی
واشنگتن پست: سکوت مشاور ارشد دولت میانمار در برابر کشتار مسلمانان این کشور شرم آور است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، روزنامه واشنگتن پست، سکوت آنگ سان سوچی مشاور ارشد دولت میانمار را در برابر کشتار مسلمانان این کشور شرم آور توصیف کرد.
این روزنامه آمریکایی در گزارشی به قلم «ایشئان ثارور» نوشت: حدود یک میلیون نفر از مسلمانان در ترس و نگرانی زندگی می کنند و با دولتی مسئولیت ناپذیر مواجه هستند که نمی خواهد ادعای آنها را درباره سرزمینی که همیشه آن را وطن نامیده اند بپذیرد. بحران و تنش در مناطق مرزی میانمار و بنگلادش در یک هفته اخیر به شکل بی سابقه ای تشدید شده است و در پی عملیات ارتش میانمار در استان راخین حدود 125 هزار نفر از مسلمانان روهینگیا تلاش می کنند از این کشور بگریزند. خبرنگاران از کشتارهای جمعی مسلمانان روهینگیا توسط نیروهای امنیتی میانمار و شکنجه و تعرض به آنان و تخریب و نابودی سیستماتیک روستاهای اهالی روهینگیا خبر می دهند. مقام های میانمار می گویند در حال عملیات پاکسازی مناطق شمالی این کشور از شبه نظامیان بنگلادشی هستند. مقام های میانمار از عبارت بنگالی برای معرفی مسلمانان روهینگیا استفاده می کنند و مدعی هستند که این افراد در اصل بومیان میانمار نیستند بلکه وارد خاک این کشور شده اند. اما شمار زیادی از رهبران مسلمانان در سراسر جهان اقدامات دولت میانمار را ضد مسلمانان روهینگیا محکوم کرده اند و رئیس جمهور ترکیه این اقدام دولت میانمار را نسل کشی نامیده است. آنگ سان سوچی برنده جایزه صلح نوبل و مشاور ارشد دولت میانمار در نقطه اصلی این اعتراض ها و انتقادها از اقدامات دولت میانمار قرار دارد. وی که تنها به علت آن که اعضای خانواده اش خارجی هستند نتوانست به ریاست جمهوری میانمار برسد و بیش از دو دهه هم به عنوان یک زندانی سیاسی در میانمار شناخته می شد همیشه بر دمکراسی و تساهل در برابر مخالفان خود تاکید می کرد و حتی گاهی به عنوان ماندلای آسیا هم معرفی می شد. هنری کیسینجر که در مراسم اعطای جایزه صلح به آن سانگ سوچی شرکت کرده بود وی را ستود و گفت زمانی که جوامع تقابل را به مصالحه تبدیل می کنند بزرگ می شوند. اما اکنون که موضوع کشتار مسلمانان روهینگیا در کشور میانمار مطرح است آن سانگ سوچی به عنوان مشاور ارشد دولت این کشور نشان داده است که هیچ علاقه ای به این موضوع ندارد و گویی مصالحه را فراموش کرده است. کشور میانمار کشوری متشکل از اقوام و ملیت های مختلف است اما هیچ قومی به اندازه مسلمانان روهینگیا در این کشور مورد ظلم و تبعیض قرار نگرفته اند. حکومت نظامی میانمار در سال 1982 حقوق اولیه و اساسی این افراد را سلب کرد. از آن زمان تاکنون آنها در شرایطی مشابه شرایط آپارتاید در منطقه راخین زندگی کرده اند. تحلیلگران معتقدند اقدامات مسلحانه در این منطقه از میانمار هم ناشی از چند دهه ظلم و سرکوب حکومت علیه ساکنان منطقه راخین است و ارتباطی به تحرکات شبه نظامیان اسلامگرا و نفوذ آنها در خاک میانمار ندارد.
در ادامه این گزارش آمده است گروه های حقوق بشر از مدت ها قبل درباره آسیب پذیری مسلمانان روهینگیا هشدار داده بودند. در سال 2015 موزه هولوکاست آمریکا کشور میانمار را کشوری معرفی کرد که با خطر نسل کشی مواجه است.
یانگ لی گزارشگر ویژه سازمان ملل در میانمار در این باره گفت: دولت این کشور باید در چارچوب وظایف خود مبنی بر محافظت از شهروندانش وارد عمل شود و اقدامات لازم را برای محافظت از هزاران مسلمان روهینگیایی در این کشور انجام دهد. اما آن سانگ سوچی با وجود اعتراض شدید رهبران جهان و نمایندگان نهادهای بین المللی آشکارا همچنان در قبال جنایاتی که در میانمار ضد بخشی از شهروندان این کشور انجام می شود سکوت کرده است. برخی می گویند آن سانگ سوچی قادر نیست خطوط قرمز حاکمان این کشور را که زندانبانان وی بودند نقض کند و در عین حال بسیاری از حامیان و رای دهندگان وی هم بودائیان ملی گرا هستند که این موضوع هم باعث می شود در برابر کشتار مسلمانان روهینگیا سکوت کند. اما آن سانگ سوچی علاوه بر سکوت در قبال جنایاتی که در میانمار انجام می شود هنوز محدودیت هایی را که در دسترسی به مناطق مختلف این کشور به بهانه اقدامات مسلحانه اعمال شده ابطال نکرده است. دولت این کشور هم اجازه نمی دهد که رسانه های مستقل برای بررسی حوادث و وضع منطقه راخین به این منطقه بروند.
«جورج مونبیوت» تحلیلگر روزنامه گاردین نوشت برداشت من این است که نیروهای نظامی همچنان در میانمار حرف اول را می زنند و آن سانگ سوچی کنترلی بر این نیروها ندارد. هر چند میزان توانایی وی محدود است اما می تواند برای مقابله با این جنایات دست به اقداماتی بزند ولی تاکنون در برابر اسناد و مدارک فراوانی که در این زمینه وجود دارد سکوت کرده است.
در گذشته هم دفتر آن سانگ سوچی گزارش های سازمان ملل و نهادهای بین المللی را درباره تعرض به مسلمانان روهینگیا در میانمار انکار کرده بود. حتی گفته می شود وی سال گذشته از آمریکا درخواست کرده بود از عبارت روهینگیا برای توصیف یک میلیون و سیصد هزار مسلمان ساکن میانمار استفاده نکند.
در پایان این گزارش آمده است سکوت آن سانگ سوچی در برابر جنایات ضد مسلمانان روهینگیا کم ترین گناه وی است. این سکوت نشانه تلاش وی برای اتخاذ بی طرفی در موضوع مسلمانان روهینگیا است. اما همانگونه که مهدی حسنی در پایگاه اینترنتی اینترسپت نوشت، این موضع آن سانگ سوچی بی طرفی نیست بلکه وی با سکوت خود در کنار بودائیان ملی گرا قرار گرفته و به جریان اسلام هراسی کمک کرده است.