وی گفت: افساد فی الارض از طریق مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی کشور برای ضربه زدن به نظام مشارکت عامدانه و عالمانه در تأسیس شبکه سازمان یافته جعلی کلاه برداری و پولشویی مشارکت در کلاهبرداری از شرکت ملی نفت و شرکت hk و صندوق بازنشستگی نفت به مبلغ 1 میلیارد و 200 میلیون یورو با صورتحساب های بانکی جعلی فیش های مجعول و گشایش اعتبارات اسنادی به شیوه جعل برای تأسیس شرکت ها مهمترین اتهامات متهم ردیف دوم است.
در ادامه این جلسه دادگاه؛ عبدالعلی فلاحتی وکیل شمس گفت: اگر تحریم نبود پرونده ای تشکیل نمی شد و موکل من در این جایگاه قرار نمی گرفت.
وی ادامه داد: اگر پول ایران برمی گشت نه آقایان شاکی بودند و نه مدعی العموم می توانست طرح دعوا کند.
فلاحتی تصریح کرد: وزارت نفت قوانین خاص خود را دارد و نمی تواند یک فرد یا شخص خاص به صورت انفرادی نفت معامله کند بلکه باید از طریق یک شرکت نفت بخرد و وجه را برگرداند.
وکیل متهم ردیف دوم پرونده نفتی تصریح کرد: در این پرونده صرفاً قضیه نفت مطرح نیست بلکه اگر وزارت نفت پولی به متهمی داده که وی آن را جای دیگری هزینه کرده، ارتباطی به موکل بنده ندارد و باندی هم نیست که بخواهد مال بیت المال را ببرد اینها بچه های انقلاب هستند.
در ادامه قاضی مقیسه خطاب به وکیل شمس گفت: اینها بچه های انقلابی نیستند بلکه یک شبکه سازمان یافته هستند که از ابتدا با دسیسه شروع کردند و در محتویات پرونده هم ثبت شده است.
قاضی پرونده نفتی تأکید کرد: آقای وکیل لطفاً شعاری صحبت نکنید بلکه براساس مستندات قانونی دفاع کنید.
مقیسه گفت: در ارتباط با پرونده نفتی همه افراد احضار شدند از مدیر وقت بانک مسکن گرفته تا مدیر شرکت نیکو و حتی برخی وزرای سابق هم احضار شده اند. تفهیم اتهام شده، با برخی برخورد شده و برخورد می شود چرا که نظام با کسی تعارف ندارد.
در ادامه مهدوی فر وکیل وزارت نفت از قاضی دادگاه اجازه خواست تا مطالبی را مطرح کند.
وی گفت: براساس اسناد و مدارک موجود ما مبلغ 1 میلیارد و 427 میلیون و 500 هزار یورو به بابک زنجانی پرداخت کرده ایم.
وکیل وزارت نفت ادامه داد: از اردیبهشت 91 تا آذر همین سال به صورت ماهانه مبالغی به زنجانی پرداخت شده و زمان تحریم ها 4 دی 91 است.
مهدوی فر تصریح کرد: در آن زمان بابک زنجانی اعلام کرده بنده بانک دارم و تحریم نیست می توانم پول را به دلار و یورو تبدیل کنم که مسئولان وقت هم فریب خوردند و زنجانی پول را برنگرداند.
وی گفت: دفاعیاتم را براساس مستندات قانونی ارائه می کنم ضمن اینکه مطالب کیفرخواست بنده به صورت گزینشی و با هدف محکوم کردن درج شده چراکه اگر فردی راستگو است نمی تواند دروغ بگوید جالب اینکه در کیفرخواست بابک زنجانی 91 یکبار به دروغگویی متهم شده است.
شمس در ادامه افزود: بنده با توجه به همکاری که با زنجانی داشته ام بعنوان کارگزار عمل می کردم و از قصد مجرمانه زنجانی اطلاع نداشتم.
وی گفت: از مرداد 91 وارد بحث کارگزاری و همکاری با زنجانی شدم وگرنه بنده در انگلستان زندگی می کردم.
شمس تصریح کرد: با توجه به سوابق قبلی ام بنده قصد خیر داشتم و حتی پول نقد هم داده ام.
متهم ردیف دوم نفتی افزود: بنده درحال حاضر بخاطر دور زدن تحریم ها در انگلستان و امریکا تحت تعقیب قرار گرفته ام و به نوعی از آنجا مانده و از اینجا رانده شده ام.
قاضی مقیسه خطاب به شمس گفت: لطفاً وضعیت مشارکت خود را با زنجانی مشخص کنید. چراکه زنجانی سه روز پیش به شعبه دعوت شده و اظهارات وی را برای شما قرائت می کنم.
قاضی پرونده نفتی ادامه داد: در اظهارات زنجانی آمده که وی از فروش و فروشنده لوازم آرایشی بوده و شخص فلاح و شمس زنجانی را به وزارت نفت معرفی کرده اند.
وی گفت: زنجانی می گوید من از سال 88 با شمس و فلاح رفیق شدم و به این نتیجه رسیدم که شمس می تواند به بنده در قضایای اقتصادی و نفت کمک کند. زنجانی گفته شمس را از انگلیس به مالزی دعوت کردم فرد دیگری هم که اخیراً دستگیر شده(ز.ح.م) و فلاح هم در این جلسه حضور داشته اند.
قاضی مقیسه ادامه داد: زنجانی می گوید شمس اعلام کرد آماده ام نفت را انبار کنم که پس از اخذ موافقت وزیر نفت وقت و امضای قرارداد همان شب اقدامات انجام شد و ما هم قرارداد امضاء کردیم. زنجانی تأکید داشته که من به شمس اعتماد کردم و نفت را به شرکت فال داده ام.
قاضی مقیسه خطاب به شمس تأکید کرد: بنابراین شما در سیستم اقتصادی زنجانی کارگزار ساده نبودید.
نماینده دادستان گفت: براساس تحقیقات کیفرخواست روشن است که شمس نقش مهمی در مشارکت با زنجانی داشته است.
نجفی نماینده دادستان پس از ارائه بخشی از دفاعیات مهدی شمس افزود: متهم ردیف دوم نفتی صرفا معرف نبوده بلکه هزاران اعمال مجرمانه درباره وی مطرح است.
وی گفت: مشارکت در ارتکاب جرم به این معنی نیست که نقش شمس به اندازه زنجانی است اما اقدامات موثر و مهم وی نشان می دهد که در جرائم متهم ردیف اول نفتی مشارکت داشته است.
نماینده دادستان گفت: وجود خانم مهربانی در تشکیلات زنجانی و ساخت اسناد مجرمانه بانکی یک نقش است- صدیقیان در تاجیکستان یک نقش دارد و قرارداد مجرمانه ترجمه و ارائه می کرده ضمن اینکه کارمندان دیگر زنجانی نیز به نوعی دیگری در جرائم او شرکت داشته اند.
وی افزود: ال سی بانک ها در موسسه خودساخته زنجانی صادر می شده و تایید کننده هم بانک خودش بوده و شمس در این اعمال مجرمانه نقش موثر داشته است.
نجفی خطاب به شمس گفت: نقش شما فعال تر از این است و راس هرم فعالیت های زنجانی را مدیریت می کردید ضمن اینکه در تحویل بار هم نقش داشتید.
نماینده دادستان تصریح کرد: براساس اطلاعات کیفرخواست 1.2 میلیارد یورو به شما تحویل داده شده و شما در تبدیل این وجوه برای خرید هواپیما نقش فعال داشته اید و پس در حوزه کیفرخواست از خودتان دفاع کنید.
شمس در پاسخ به نماینده دادستان افزود: موضوع تحویل بار مشخص است شرکت ایزو خریدار بوده و شرکت نفت هم فروشنده، بنابراین باید کسانی که ال سی ها را ارزیابی و دقت می کردند و بنده در صدور ال سی ها نقش نداشته ام.
بنده زنجانی را معرفی کرده ام آیا جرم است؟
متهم ردیف دوم نفتی گفت: بنده زنجانی را به وزارت نفت معرفی کردم آیا این جرم است؟
مهدی شمس در ادامه دفاعیات خود افزود: در کیفرخواست آمده که بنده بابک زنجانی را به وزارت نفت معرفی کرده ام و حالا شریک جرم وی هستم.
وی گفت: در کجای قانون آمده که هر که فردی را به جایی معرفی کند مجرم است.
قاضی مقیسه خطاب به شمس افزود: شما در دوره تحریم ها بابک زنجانی را به وزارت نفت معرفی کردید و در همه اعمال مجرمانه وی شریک هستید.
قاضی پرونده نفتی تصریح کرد: آقای شمس دو بانک زنجانی یعنی کنت تاجیکستان و اس آی آی بی که وجود خارجی نداشته به مسئولین معرفی کردید و آنها فریب حرف شما را خوردند بنابراین شما جدا از تشکیلات زنجانی نیستید.
متهم ردیف دوم نفتی در ادامه گفت: بنده هیچ نقشی در جرائم زنجانی نداشته ام.
قاضی مقیسه با اشاره به بخشی از اظهارات وحید دستجردی در کیفرخواست افزود: وحید دستجردی در اظهارات خود اعلام کرده شمس، زنجانی را به وزارت نفت معرفی کرده بنابراین شما نقش مهمی در پرونده دارید.
شمس گفت: بنده زنجانی را معرفی ابتدایی کردم و مسئولان وقت باید درباره روند فعالیت وی تحقیق می کردند.
وی تاکید کرد: نصف مردم دنیا با معرفی به جایی می روند آیا همه مجرم هستند بنابراین اعتماد به زنجانی برپای معرفی من نبوده است.
متهم ردیف دوم نفتی افزود: در کیفر خواست آمده که من براساس سوئیفت با زنجانی همکاری کرده ام و این در حالی است که هیچ سندی مبنی برسوئیفت بنده ارائه نشده بلکه کمک کردم در شش ماه گذشته مساله رد مال به نتیجه برسد.
شمس گفت: اعتبار نجومی به زنجانی با معرفی بنده انجام نشده و جایی در کیفرخواست به من گفته اید مورد اعتماد نظام بوده ام و جایی هم اجنبی خطاب شده ام.
قاضی مقیسه خطاب به شمس گفت: نگفتیم شما اجنبی بوده اید بلکه نباید با تابعیت دوگانه به شما اعتماد می شد که حالا هم نفت و هم پول آن از بین برود.
شمس افزود: اگر پولی دست بنده بود تا امروز پرداخت می کرد.
در ادامه یکی از نمایندگان وزارت نفت در جلسه گفت: تاریخ فروش و تحویل نفت پس از اردیبهشت 91 بوده که نشان می دهد زنجانی از چه زمانی وارد فضای نفتی شده است.
شمس خطاب به نماینده وزارت نفت گفت: اصلا این طور نبوده شما قلب به واقعیت می کنید.
متهم ردیف دوم نفتی ادامه داد: آقایان فرق زمان باز کردن ال سی و تنظیم قرارداد را تشخیص نمی دهند و فقط انتقاد می کنند در حالیکه در عمرشان کاری برای کشور نکرده اند.
قاضی مقیسه خطاب به شمس گفت: فردی که سابقه کیفری دارد- دو سال محکومیت داشته و شناسنامه جعل کرده هم مورد اطمینان نیست اما شما وی را (زنجانی) معرفی کردید.
زنجانی اهتمامی برای بازگرداندن پول نفت ندارد
وکیل شرکت نفت گفت: زنجانی اهتمامی برای بازگرداندن پول نفت ندارد و شرکای خارجی وی هم تضمینی نداده اند.
غلامحسین صادقی قهاره در حاشیه سومین جلسه دادگاه متهمان ردیف دوم وسوم پرونده نفتی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: درحال حاضر دارایی داخل کشور بابک زنجانی در اختیار وزارت نفت قرار گرفته و 2هزار میلیارد تومان تخمین زده شده است.
وی گفت: تاکنون چیزی از منبع خارج از کشور عاید وزارت نفت نشده است.
صادقی قهاره با اشاره به دو منشاء مطالبات وزارت نفت از بابک زنجانی افزود: مطالبات اول بحث فروش نفت، بعد از کسر بهای میعانات گازی مسترد شده که به مبلغ یک میلیارد و دویست میلیون یورو است.
وی در باره منشاء دوم مطالبات وزارت نفت از بابک زنجانی گفت: منشاء دوم ، پولی است که بابک زنجانی به مبلغ یک میلیارد و 475 میلیون یورو برای پرداخت مطالبات پیمانکاران از شرکت نیکو دریافت کرده است.
وکیل شرکت نفت تصریح کرد: شرکت نیکو ، بابت تحریم نمی توانست پول پیمانکاران را به صورت ارزی پرداخت کند، لذا بابک زنجانی خود را قادر به پرداخت نشان داد و شرکت نیکو مبلغ را به حساب او واریز کرد که وی 600 میلیون یورو از آن را صرف پرداخت مطالبات پیمانکاران کرد و بقیه را به علت نامشخص پرداخت نکرد.
صادقی قهاره گفت: با توجه به این مطالبات و به اضافه مطالبات فروش نفت که از وی داریم، زنجانی به جای بازگرداندن اموال به وزارت نفت و دولت، پول ها را صرف خرید شرکت های خارجی ، کشتی ، هواپیما و سرمایه گذاری در خارج از کشور کرده و پول به خزانه دولت برنگشته است.
از نیت سوء زنجانی اطلاع نداشتم
شمس در ادامه دفاعیات خود گفت: بنده از نیت سوء زنجانی اطلاع نداشتم و با وی همکاری کردم.
متهم ردیف دوم نفتی افزود: حرف من این است که به تأخیر و تقدم قراردادها توجه کنید، در تاریخ 4 خرداد سال 91 منابع سنگینی از طرف بانک مرکزی نزد بانک FIIB کارگزاری میشود برای اینکه ببینیم آیا این بانک معتبر است یا نه نیاز به اعتبارسنجی بوده است.
وی گفت: اینکه آقایان این کار را نکردهاند را من نباید پاسخ بدهم؟ همین الان زنجانی چندین بانک را برای پرداخت بدهی معرفی کرده است اما آقای نجفی و دوستان از طریق اینترنت و دیگر راهها بررسی کردندکه این موضوع چقدر صحت دارد؟ الان 90 درصد بانکها را میتوان از طریق اینترنت مورد بررسی قرار داد.
شمس ادامه داد: کار این پرونده از ریشه خراب بوده است, در ابتدای این موضوعات باید مسئولان در شناخت این فرد دقت میکردند علاوه بر این کشور در آن زمان در شرایط اضطرار و تحریم بوده است تنها جایی در این پرونده شفاف است موضوع فال و همکاری من بوده است بدون سند و دلیل و اظهارات فرد نمیتوان به نتیجه رسید چون در حرفهای بابک زنجانی تناقضات فراوانی وجود دارد.
وی گفت: اگر من عنصر روانی جرم را داشتم وارد ایران نمیشدم و اصلاً به وزارت اطلاعات نامه نمینوشتم البته من از شما درخواست برگزاری دادگاه غیرعلنی دارم که حرفهای مهمی در آنجا زده شود.
قاضی مقیسه در ادامه رسیدگی خطاب به شمس افزود: این درخواست شما را مورد بررسی قرار میدهیم اما سؤال من این است که شما چند محموله نفتی تحویل گرفتهاید؟ آیا قبول دارید که کل محموله نفتی را تحویل گرفتید یا خیر؟
شمس در پاسخ به این سؤال گفت: خیر من قبول ندارم آیا سندی دال بر تهیه و تولید و یا مخابرات اسناد جعلی علیه من وجود دارد؟ دستیار ویژه زنجانی تمام جعلها را به آقای زنجانی منتسب کرده است خدا شاهد است که من اصلاً اطلاع نداشتم که السیها چگونه تهیه شده است. ما قرار داشتیم که شش هواپیمای غولپیکر را از شرکت انور بخریم و قرار بود از پول شرکت فال این خریدها انجام شود.
قاضی مقیسه در ادامه پرسید: پول اونور ایر را از کجا دادید و یک چک هم برای فال هم صادرشده از کجا تامین شده است؟
شمس پاسخ داد: پول اونور ایر را از فال پرداخت کردم و اصلا چکی در کار نبوده و همه از طریق سوئیس خریداری شده است.
متهم ردیف دوم تصریح کرد: بانک FIIB که شریک بانک ملت بوده را با تایید 4 وزیر قبول کردند و مقصر خودشان هستند، بنده در فروش نفت و پرداخت آن هیچ نقشی نداشتم.
پایان سومین جلسه دادگاه دو متهم نفتی