پخش زنده
امروز: -
بزرگترین حُسن سامانه سیب بحث ملی و کشوری بودن آن است و در حال حاضر تمام نظام سلامت و بهداشت به صورت شبکه ای این کار را انجام می دهند.
- از ابتدای مهرماه 95 هرگونه ثبت، جمع آوری و گزارش دهی اطلاعات به صورت کاغذی در سطح کشور ممنوع و صرفا از طریق سامانه سیب انجام می شود.
- ثبت اطلاعات و سوابق بیمار در سامانه، به پزشک برای تشخیص بهتر بیماری کمک میکند.
پژوهش خبری صدا وسیما:امروزه با گسترش روزافزون فناوری های نوین به ویژه توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در عرصه های مختلف از جمله حوزه سلامت، بهداشت و درمان؛ تحولات عظیمی در زمینه ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در حال وقوع است.
یکی از آرزوهای دیرینه در حوزه بهداشت، پرونده الکترونیک سلامت برای مردم کشور بود که سامانه "سیب” برای تحقق این آروز، راه اندازی شده است. متخصصان توانمند کشورمان با تکیه بر دانش فنی و همگام با روزآمدترین فناوریهای جهانی، پس از چند سال همکاری مشترک و گروهی متخصصان رشته های مختلف فنی، پزشکی و سایر بخش ها، سامانه یکپارچه بهداشت (سیب) را طراحی نمودهاند که هم اکنون در دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، شبکه های بهداشت و درمان و سایر مراکز ارائه دهنده خدمات سلامت در کشور در حال خدمت دهی است. در این نوشتار و با اهداف زیر به معرفی سامانه یکپارچه سلامت می پردازد:
1. سامانه یکپارچه بهداشت (سیب) چیست و راهاندازی این سامانه در چه سالی انجام شده است؟
2. این سامانه با چه هدفی تدوین شده است؟
3. چه کسانی تحت پوشش سامانه هستند؟
4. ویژگی خاص سامانه سیب چیست؟
سامانه یکپارچه بهداشت (سیب) چیست و راهاندازی این سامانه در چه سالی انجام شده است؟
برابر ابلاغ شماره 298/ 100 مورخ 5/ 4/ 95 وزیر محترم بهداشت، خطاب به روسای محترم دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور، سامانه سیب در دانشگاه های علوم پزشکی مستقر گردیده و از ابتدای مهرماه 95 هرگونه ثبت، جمع آوری و گزارش دهی اطلاعات به صورت کاغذی در سطح کشور ممنوع و صرفا از طریق سامانه سیب انجام خواهد شد. سامانه یکپارچه بهداشت (سیب) طرح مهم حوزه بهداشت در سال 95.
این سامانه با چه هدفی تدوین شده است؟
راهاندازی سامانه یکپارچه بهداشت (سیب) که در راستای ارائه خدمات بهداشتی درمانی در قالب برنامهها و پروژههای تحول نظام سلامت اجرا میشود، تمام اطلاعات مربوط به خانوارها، نوع خدمات بهداشتی درمانی مورد نیاز در مراکز و پایگاههای سلامت جامعه و خانههای بهداشت در این سامانه وارد و ثبت میشود و تمامی پوشههای خانوار و دفاتر مربوط به خدمات و برنامههای بهداشتی درمانی جمع آوری می شود.
چه کسانی تحت پوشش سامانه سیب هستند؟
جامعه هدف سامانه سیب از بدو فعالیت در اسفندماه ۱۳۹۴ تا دی ماه ۱۳۹۵ برای بیش از ۵۹ میلیون نفر از جمعیت کشور در این سامانه ثبت نام انجام و پرونده الکترونیک سلامت آنان تشکیل گردید. همچنین خدمات و مراقبت های بهداشتی و درمانی توسط بیش از ۱۲۵ هزار کاربر شامل پزشکان، کارشناسان بهداشتی، مراقبان سلامت، بهورزان و سایر کارکنان فعال در این حوزه در بیش از ۳۲ هزار مرکز ارائه دهنده خدمت از این طریق انجام می گردد که خود نشان از کارآمدی و طراحی بهینه این سامانه دارد.
ویژگی خاص سامانه سیب چیست؟
حشمت الله رنجبر، معاون بهداشتی شبکه بهداشتی شمیرانات: در این سامانه، هر اقدامی که در حوزه بهداشت برای افراد انجام می شود، از نوزادی که واکسن دریافت می کند تا فرد سالمندی که تحت مراقبت های مختلف قرار می گیرد، وارد سامانه می شود.
در این سامانه به صورت لحظه ای می توان شاخص ها را مشاهده و برای مسایل مختلف برنامه ریزی کرد و آموزش های مختلف را ارایه داد.
بزرگترین حُسن سامانه سیب بحث ملی و کشوری بودن آن است و در حال حاضر تمام نظام سلامت و بهداشت به صورت شبکه ای این کار را انجام می دهند، ثبت اطلاعات و سوابق بیمار در سامانه، به پزشک برای تشخیص بهتر کمک می کند و باعث می شود تا سابقه بیمار به صورت دقیق و قابل اعتماد و نه به بر اساس حافظه فرد یا پرونده های کاغذی که ممکن است کم و زیاد شود، در دسترس باشد تا روند درمان و سایر اقدامات علمی تر و با اعتماد بیشتر انجام شود.
امنیت اطلاعات سلامت مردم در سامانه سیب
حشمت الله رنجبر، معاون بهداشتی شبکه بهداشتی شمیرانات: یکی از حُسن های بزرگ این سامانه این است که پرونده هر فرد در تمام کشور مشترک است، بنابراین توصیه می شود تمام مردم به پزشک خانواده مراجعه کنند و از پزشکان خانواده درخواست کنند اطلاعات سلامتی آنها را وارد سامانه کنند، نکته قابل توجه این است که این اطلاعات محرمانه است و غیر از پزشک و مدیر ارشد استان شخص دیگری به این اطلاعات دسترسی نخواهد داشت.
اگر فردی از محل سکونت خود به هر جای کشور برود و به سیستم سلامت و بهداشت مراجعه کند، با وارد کردن کد ملی، پزشک می تواند خلاصه ای از پرونده سلامت فرد را مشاهده کند، فرد می تواند از سیستم بهداشتی مراقبت دریافت کند و پزشک آن مراقبت ها را ثبت کند و ما مراقبت های انجام شده را از طریق سامانه مشاهده کنیم.
بزرگترین حُسن سامانه سیب بحث ملی و کشوری بودن آن است و در حال حاضر تمام نظام سلامت و بهداشت به صورت شبکه ای این کار را انجام می دهند، یکی از مواردی که در سامانه سیب به صورت آزمایشی اجرا می شود بحث ارجاع است، در گذشته فرد با مراجعه به پزشک کاغذی را دریافت میکرد و به متخصص مراجعه می کرد.
بخش های مربوط به ثبت اطلاعات ویزیت پزشکان، داروهای بیمار، آزمایش ها و تمام خدمات سطح بندی شده نیز در سامانه سیب قابل ارتقاست.
ثبت اطلاعات و سوابق بیمار در سامانه، به پزشک برای تشخیص بهتر کمک می کند و باعث می شود تا سابقه بیمار را به صورت دقیق و قابل اعتماد و نه به بر اساس حافظه فرد یا پرونده های کاغذی که ممکن است کم و زیاد شود، در دسترس باشد تا روند درمان و سایر اقدامات علمیتر و با اعتماد بیشتر انجام شود.
پژوهش خبری صدا وسیما//مریم عابدی