به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ غلامرضا امینی گفت: حلال یک واژة عربی است و"به چیزی که مجاز است و چیزی که پذیرفته است گفته میشود" و به عبارتی، چیزی که برای مسلمانان مجاز است.
وی افزود: رعایت استانداردهای حلال به ویژه برای واردات محصولات به کشورهای اسلامی و مصرف جوامع مسلمان در کشورهای غیر اسلامی ضروری است، لذا در این راه، وظیفه حکومتهای اسلامی است که با تدوین استانداردهای لازم، توسعه این نوع از تجارت را هموار کنند که این موضوع نیازمند، تدوین دستورالعملهای اختصاصی، آئین نامهها و دستورهای شفاف خواهد بود.
مدیرکل دفتر نظارت بر استاندارد صنایع غذایی، آرایشی، بهداشتی و حلال درباره
ضرورت تدوین استاندارد جهانی حلال گفت:: در سال ۱۹۹۷ برای اولین بار در سطح بین المللی استاندارد غذای حلال مطرح و در سال ۲۰۰۴ استاندارد غذای حلال تدوین شد که متأسفانه در استانداردهای حلال تهیه شده در سطح بین المللی، قوانین شریعت اسلام براساس مشترکات مذاهب نبود.
به طور مثال تدوین استاندارد کدکس بین المللی "راهنمای کلی برای استفاده از عنوان حلال" براساس راهنمای دپارتمان توسعه اسلامی مالزی که تنها براساس مذهب شافعی بوده تهیه شده است؛ لذا تدوین استاندارد جامع که براساس مشترکات تمام مذاهب میباشد، ضروری است.
غلامرضا امینی در باره اینکه حوزههای محصولات حلال شامل چه بخشهایی است؛ گفت:
حوزه صنعت حلال به دو بخش محصولات و خدمات تقسیم میشود. بخش محصولات خود به دو زیربخش مواد غذایی و غیرغذا که شامل مواد آرایشی و دارویی، چرم و ... و خدمات شامل بانکداری، توریسم، رسانه و سرگرمی میشود.
اگرچه هم اکنون فقط استاندارد غذای حلال توسط OIC/SMIIC (سازمان همکاری اسلامی/موسسه استانداردها و اندازه شناسی کشورهای اسلامی) در استانبول ترکیه تدوین شده است، ولی این سازمان مبادرت به تهیه پیش نویس سایر استانداردها برای پاسخ به تقاضای بازار جهانی در تحقق استانداردهای جهانی حلال و تجارت محصولات حلال کرده است.
استاندارد حلال منطبق با الزامات مذهب فقه جعفری (ع)
غلامرضا امینی، مدیرکل دفتر نظارت بر استاندارد صنایع غذایی، آرایشی، بهداشتی و حلال تاکید کرد: استاندارد ملی ایران با موضوع غذای حلال - راهنمای عمومی به شماره ISIRI۱۲۰۰۰ در مهر ۱۳۸۸ به منظور گنجاندن مولفه شرعی در استاندارد فرآوردههای غذایی تدوین و مورد تصویب قرار گرفت.
هدف از تدوین این استاندارد تعیین الزامات و ویژگیهای پایه برای انطباق مواد اولیه و فرآوردههای غذایی، در هر مرحله از زنجیره غذایی با احکام و قوانین اسلام، منطبق با الزامات مذهب فقه جعفری علیه السلام است.
وی افزود: علاوه بر تدوین استاندارد ملی ایران به شماره ۱۲۰۰۰: غذای حلال – راهنمای عمومی همچنین ۳ استاندارد ملی در خصوص حلال به شرح ذیل تدوین شده است:
استاندارد ملی ایران به شماره ۱۹۱۱۶، سال ۱۳۹۴: راهنما برای نهاد تائید صلاحیت – تائید کننده صلاحیت نهادهای گواهی کننده حلال
استاندارد ملی ایران به شماره ۱۹۵۲۹، سال ۱۳۹۴: راهنما برای نهادهای گواهی کننده حلال
استاندارد ملی ایران به شماره ۱۹۹۳۳، سال ۱۳۹۴: گردشگری حلال – الزامات
همچنین ۳ استاندارد بین المللی در زمینه غذای حلال تدوین شده است:
۱ - OIC/SMIIC ۱: ۲۰۱۷ , GENERAL REQUIREMENT FOR HALAL FOOD
غذای حلال – راهنمای عمومی
۲ - OIC/SMIIC ۲: ۲۰۱۷ , REQUIREMENTSFOR BODIES PROVIDING HALAL CERTIFICATION
الزامات برای نهادهای گواهی کننده حلال
۳ - OIC/SMIIC ۳: ۲۰۱۷ , REQUIREMENTS FOR THE HALAL ACCREDITATION BODy ACCREDITING HALAL CONFORM?TY ASSESSMENT BOD?ES