به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ حامد سلطانی نژاد، مدیرعامل بورس کالای ایران در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، با اشاره به راه اندازی سامانه آموزشی بازار مشتقه گفت: برای توسعه بازار مشتقه نیاز به آموزش عملیاتی این بازار به علاقهمندان بود.
وی با اشاره به اینکه برای آشنایی با بازار مشتقه همیشه به طور شفاهی نحوه معامله در این بازار را تشریح میکردیم و آموزشها در خصوص این بازار کاملا تئوریک بود، اظهار داشت: این شرایط باعث شد به سمت راه اندازی سامانهای حرکت کنیم تا علاقهمندان به این بازار در فضای مجازی اقدام به معامله کنند و آموزش به نحوه عملیاتی انجام شود.
وی ادامه داد: با راه اندازی این سامانه افراد میتوانند وارد این سامانه شوند تا در قالب فضای مجازی موقعیت بگیرند، خرید و فروش کنند و نهایتاً سود و زیان خودشان را در عالم مجازی تجربه کنند.
وی با اشاره به اینکه عملکرد این سامانه شبیه irvex است، گفت: در حال حاضر این سامانه بر روی فیوچرز طلا معاملات مجازی انجام میدهد، اما در سایر حوزهها نیز شرایط معامله به همین روال است.
مدیرعامل بورس کالا با اشاره به اینکه در حوزه کشاورزی تلاشهای زیادی در حال انجام است که محصولات کشاورزی وارد بازار مشتقه شود، گفت: یکی از دلایل عدم موفقیت در این حوزه نبود آموزش برای بازار مشتقه تا پیش از این بود؛ چراکه سرمایه گذار برای آشنایی با این بازار مجبور بود در فضای واقعی وارد شود و امکان داشت متضرر شود، اما در فضای مجازی چنین مشکلاتی وجود ندارد.
سلطانی نژاد با اشاره به اینکه این سامانه در همان ابتدای راه اندازی با استقبال خوبی مواجه شد، افزود: در همان روزهای اول نزدیک به ۳۰۰ نفر در این سامانه ثبت نام کردند و مسابقه بین آنها آغاز شد و به سه نفر برنده نیز جوایزی اهدا شد.
وی راه اندازی این سامانه را برای توسعه بازار مشتقه بسیار مفید دانست و افزود: در شرایط جدید معرفی بازار مشتقه به صورت عملیاتی تسهیل شده است و در عمل میتوان در فضاهایی مثل دانشگاه یا وزارت جهاد کشاورزی میتوان عملیات روی کالاها انجام داد و نتایج را نشان داد.
مدیرعامل بورس کالای ایران به وضعیت بازار مشتقه سکه نیز اشاره کرد و افزود: بازار آتی سکه با ورود سرمایه گذاران جدید به بازار مشتقه بسیار رونق گرفته است و با راه اندازی آپشن سکه پازل این بازار تقریبا کامل شده است.
وی به بازار نقد سکه در قالب گواهی سپرده اشاره کرد و گفت: در بازار نقد با وجود گواهی سپرده سکه، از آنجایی که کالا در خزانه توسط کارشناس بانک نگهداری میشود امکان جعل به صفر میرسد و سرمایه گذار میتواند گواهی یا سند سکه را مورد معامله قرار دهد.
سلطانی نژاد با اشاره به اینکه بازار آتی سکه عمر بیشتری نسبت به سایر بازارهای این کالا دارد، افزود: بازار آتی بسیار فعال است و آپشن این کالا هم راه اندازی شده است که بسیار مورد استقبال قرار گرفته و ظرف چند ماه ابتدایی این بازار بیش از ۵۰ میلیارد تومان معاملات در این بازار انجام شد که انتظار چنین اقبالی در بازار وجود نداشت.
مدیرعامل بورس کالای ایران با اشاره به اینکه در شرایط فعلی زمان ورود نهادهایی همچون صندوقهای کالایی طلا به این بازار است، ادامه داد: این صندوقها باید معاملات الگوریتمی بر روی این کالا را طراحی کنند.
وی ارزش معاملات بازار مشتقه سکه را در سال گذشته بالغ بر ۳۹۰ هزار میلیارد ریال دانست و گفت: این رقم در کل تاریخ بورس کالای ایران بی سابقه است.
سلطانی نژاد در ادامه برنامه توسعه بازار مشتقه را بازار مبتنی بر کالا دانست و افزود: برای توسعه این بازار برای ورود محصولات کشاورزی ذرت، جو، زعفران و پسته که مزیت نسبی در آنها وجود دارد، برنامه ریزی شده است.
وی همچنین با اشاره به اینکه سنگ آهن را به زودی در بازار کالا خواهیم داشت، اظهار داشت: توسعه بازار صادراتی سنگ آهن به موجب ماده ۳۷ دستورالعمل پذیرش، ماده دو بند الف. ماده ۳۲ قانون برنامه ششم اجرایی خواهد شد که میگوید: تنظیم گر بازار مثل شرکت بازرگانی دولتی و نهادهای دیگر میمی توانند از ابزارهای مالی مثل: فیوچرز، آپشن، فوروارد برای تنظیم بازار استفاده کنند این اجازه به آنها داده شده است از این ابزار استفاده کنیم.
وی در ادامه درخصوص ساز و کار صندوقهای کالایی گفت: این صندوقها میتوانند یونیت هایشان را به مردم بفروشند افرادی که مدیریت این صندوقها را بر عهده دارند، افرادی هستند که در تجارت زعفران یا تجارت طلا یا هر کالایی که میخواهند روی آن صندوق کالایی داشته باشد، حرفهای هستند.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه چنین صندوق هایی ریسک سرمایه گذاری کالایی را کاهش میدهند، گفت: ممکن است فرد با خرید مستقیم سکه یا طلا و بدون تحلیل نوسانهای قیمتی این کالاها متضرر شود، اما چنین صندوق هایی با وجود مدیران حرفه ای، ریسک سرمایه گذاری را کاهش میدهند.
مدیرعامل بورس کالای ایران با اشاره به اینکه این صندوقها در هر کالایی که بازار نقد و گواهی سپرده آنها وجود داشته باشد، امکان سرمایه گذاری دارند، اظهار داشت: زمینه فعالیت صندوقهای سرمایه گذاری اوراق بهادار است و هر جا که امکان تبدیل کالا به اوراق بهادار وجود داشته باشد صندوقها میتوانند ورود پیدا کنند.
وی ادامه داد: تا امروز زمینه حضور این صندوقها وجود نداشته است، اما با راه اندازی معاملات گواهی سپرده زعفران اواخر سال گذشته و گواهی سپرده پسته و گواهی سپرده سکه طلا که پایان سال ۹۴ راه اندازی شد، در حال حاضر زمینه فعالیت این صندوقها وجود دارد.
سلطانی نژاد با اشاره به اینکه چند تامین سرمایه در تلاش برای راه اندازی صندوقهای سرمایه گذاری مبتنی بر کالا هستند، گفت:، اما در حال حاضر تقاضای دو صندوق طلا و یک صندوق زعفران در بورس کالا وجود دارد که در حال بررسی است.
مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس با اعلام عدم دریافت گزارشی مبنی بر آلودگی باج افزار خطرناک در بازار سرمایه، دو توصیه مهم به شرکتها و فعالان بازار کرد.
روح الله دهقان، در واکنش به این سئوال که با توجه به باج افزار خطرناک WannaCryy که تاکنون در ۱۰۰ کشور از جمله ایران با ۲۰۰ نقطه، نفود و نگرانی هایی را ایجاد کرده، ایا گزارشی هم از این وجود ویروس در بازار سرمایه ارایه شده است یا خیر؟ اظهار داشت: تاکنون از آلودگی این مورد گزارشی نشده است.
وی در برابر این پرسش که به دلیل خطرناک بودن این ویروس و قفل شدن همه فایلهای رایانهای و اجبار به پرداخت ۳۰۰ دلار توسط قربانیان، چه توصیه ایی به شرکتهای فعال بازار سرمایه و سهامداران دارد؟ گفت:: عمدهترین عامل نفوذ این باج افزار، عدم بروز رسانی ویندوزهای عامل کاربران است که در ایران به صورت دستی انجام میشود.
دهقان ادامه داد: بنابراین در نخستین مرحله و در اولین فرصت باید ویندوز کامپیوتر شرکتها و سهامداران به همراه آنتی ویروسها بروز رسانی شود تا از حملههای این باج افزار ممانعت شود. در مرحله دوم نیز بهتر است از اطلاعات کامپیوترها "بک آپ " گرفته شود تا در صورت نفوذ احتمالی، حداقل اطلاعات حذف نشود.
به گفته وی هدف اصلی این باج افزار، سیستم عامل ویندوز ایکس پی بوده و پیش از این مایکروسافت هم از عدم استفاده آن تاکید کرده بود.