اقتصاد مقاومتی؛ مسیری که بخش معدن و صنایع معدنی پیمود
تحرک در 73 طرح نیمه تمام معدنی نشان می دهد اقتصاد مقاومتی؛ مسیری است که بخش معدن و صنایع معدنی پیمود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ مهدی کرباسیان رئیس هیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ( ایمیدرو) گفت : سال 1395 را در حالی به پایان بردیم که تلاش های جمعی مجموعه ایمیدرو و حرکت های بخش خصوصی در طرح های شاخص به سرانجام نیک رسید. از افتتاح طرح ها تا آغاز به کار پروژه های جدید جملگی افقی جدید پیش روی بخش معدن و صنایع معدنی کشورمان گشودند. این واپسین سال، از دوره دولت یازدهم است.
وی افزود : بی تردید باید معدن را نقطه ای قابل اتکا در اقتصاد مقاومتی دانست. تکیه معدن به توانمندی های داخلی از یک سو و گنجی که در دل زمین است، رهیافتی در خور اقتصاد مقاومتی دارد.
کرباسیان اظهار داشت : خوشبختانه اقدامات و برنامه ای که طی سه سال گذشته و به ویژه سال 1395 از بخش های بالادستی همچون اکتشاف، استخراج و فرآوری شروع و تا تولید محصول نهایی ادامه داشت، در مسیر توانمندی سازی داخلی است. حضور شرکت های خصوصی در این زنجیره، هدفی جز مقاوم شدن پایه های اقتصاد ندارد.
وی افزود: شاهد تقویت این زنجیره در اقتصاد کشور شدیم که وجوهی از منافع آن، در کوتاه مدت قابل رویت است و ابعادی دیگر، در سال های آتی نمایان می شود.
واپسین طرحی که در روزهای پایانی سال 95 در مسیر توسعه قرار گرفت، قرارداد سرمایه گذاری معدن و کارخانه های روی مهدی آباد بود. این طرح یک میلیارد دلاری، امید صنعت روی ایران برای آینده است و راه اندازی طرح های آن، سبب افزایش سهم ایران در تولید فلز روی در جهان می شود.
کرباسیان گفت : همچنین به تولید رسیدن نخستین کارخانه پرعیارسازی سنگ آهن کم عیار هماتیتی، از جمله دستاوردهایی بود که نقطه عطفی در بخش معدن ایران ایجاد کرد. افتخار فناوری، طراحی و اجرای این پروژه متعلق به بخش خصوصی داخلی است و نقطه آغازی بر فرآوری موادی است که پیشتر به عنوان باطله معدن شناخته می شد.
امید است با افتتاح رسمی این طرح در سال جدید، شاهد تحولی تازه در حوزه معدن باشیم.
رئیس سازمان ایمیدرو گفت : علاوه بر آن، آغاز به کار پروژه آهک صنعتی با مشارکت بخش خصوصی در استان لرستان، آمادگی کارخانه جدید زغالشویی سوادکوه برای افتتاح، شروع احداث نخستین طرح فرآوری تیتانیوم در ایران، در کنار راه اندازی نخستین کارخانه از فولادهای استانی- که یکی از برجسته ترین نتایجی بود که از زحمات و مشارکت بخش دولتی و خصوصی نشات گرفت- بخشی از اقدامات ایمیدرو در سال گذشته به شمار می آید.
وی تصریح کرد : فعال کردن و راه اندازی مجموعه فولادهای استانی، چالشی بود که بی شک تنها با مشارکت و همراهی شرکت های سرمایه گذاری و بخش های مهندسی، ساخت و اجرا در داخل میسر شد. در ادامه این مسیر، سه طرح دیگر در آستانه اقتتاح قرار دارد، که در بهار سال جدید به ثمر می نشیند.
تولید شمش آنتیموان، قراردادهای توسعه منطقه لامرد و پارسیان را نیز باید در زمره اقدامات سالی گذاشت که پشت سر نهادیم. با تلاش مشاوران خصوصی داخلی، پروژه بندر پارسیان نیز در حال تعیین تکلیف برای سرمایه گذاری و احداث بندر اختصاصی آن منطقه است که در سال جدید خبرهای تکمیلی اعلام خواهد شد.
کرباسیان اظهار داشت : در حوزه اکتشاف نیز با اتکا به توانمندی های داخلی، فاز شناسایی پهنه ها به اتمام رسید. بر اساس نتایج اکتشافات ایمیدرو در پهنه های اکتشافی کشور، فاز شناسایی 100 درصد پهنه ها به اتمام رسیده و در برخی از این پهنه ها، مرحله پی جویی و اکتشافات عمومی نیز پیشرفت های مناسبی را طی کرده است.
با نگاهی به 3.5 سال گذشته این امر برجستگی بیشتری پیدا می کند که ایمیدرو در دولت تدبیر و امید، برنامه های پایه ای خود برای توسعه معدن را با همراهی بخش خصوصی، انجمن ها و نهادهای تخصصی توانست اجرایی کند.
وی تاکید کرد : این اقدامات در شرایط کمبود منابع مالی و از دست رفتن دارایی هایی سازمان طی دولت قبل، عملی شد. به واقع بدون تدبیر، تحرک در 73 طرح نیمه تمام، راکد و بلاتکلیف کار چندان آسانی نبود که امروزه شرایط نشان می دهد، به سرانجامی نیک رسیده اند.
افتخار دارم، ابراز تشکر خود را از تمامی مدیران، کارشناسان و همراهان همیشگی معدن و صنایع معدنی بخش خصوصی و دولتی، انجمن ها و سازمان های دیگر اعلام کنم. مجموعه ایمیدرو تلاش خود را برای آبادانی این سرزمین و حسب تکلیف و رسالتی که برعهده دارد، به کار گرفته و به طور طبیعی ماموریتی 100درصد به انجام رسیده، محسوب نمی شود، اما تحرکی دوباره و جان بخشیدن به این بخش از اقتصاد ایران زمین است.
وی افزود: امیدوارم سال پیش رو برکاتی بیش از پیش برای ساکنان این سرزمین پرگهر، به ارمغان آورد و معتقدم با همراهی بخش خصوصی، توان دولتمردان و پشتیبانی های مقام معظم رهبری، چنین آروزیی دست یافتنی است.
سال 1396 و ماه های نخستین آن را برای افتتاح تعدادی طرح جدید، برنامه ریزی کرده ایم و گامی عملی برای تکمیل زنجیره تولید، ایجاد زمینه ای مناسب برای فرآوری و تولید محصول بخش معدن و صنایع معدنی، برداشته خواهد شد.
افزایش ظرفیت فولاد کشور طی سه سال گذشته
دستیابی به ایجاد ظرفیت 55 میلیون تنی فولاد در چشم انداز 1404 با افزایش سرمایه گذاری در بخش معدن و صنایع معدنی امکانپذیر است.
رئیس هیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران گفت: رونق بخش مسکن کمک بزرگی به رشد و توسعه صنعت فولاد خواهد بود ضمن اینکه سبب ایجاد فرصت های شغلی در ده ها شغل مرتبط به مسکن می شود.
وی افزود: سرانه مصرف فولاد کشور در حال حاضر 220 کیلوگرم است که بر اساس برنامه های پیش بینی شده، در افق چشم انداز به 340 کیلوگرم خواهد رسید.
کرباسیان با اشاره به افزایش ظرفیت فولاد کشور در سه سال گذشته، ظرفیت فعلی فولاد را در حال حاضر حدود 30 میلیون تن ذکر کرد و ادامه داد: اما مصرف فولاد کشور در سطح همان 17 میلیون تن سال های قبل است که از جمله دلایل آن رکود صنعت ساختمان است.
کرباسیان با بیان اینکه طرح جامع فولاد در دولت یازدهم مورد بازنگری قرار گرفته است، تصریح کرد: مزیت های زیادی در کشور برای توسعه صنعت فولاد وجود دارد که از جمله آنها می توان به انرژی فراوان، نیروی انسانی توانمند و برخورداری از دانش فنی در بخش آهن اسفنجی اشاره کرد.
وی همچنین توجه به صادرات را مورد تاکید قرار داد و گفت: بر اساس سند چشم انداز قرار است از 55 میلیون تن ظرفیت تولید فولاد، رقمی بیش از 15 میلیون تن در افق 1404 به صادرات اختصاص یابد که با ادامه روند فعلی این مهم نیز محقق خواهد شد.
کرباسیان افزود: صادرات فولاد که تا قبل از سال 92 رقمی برابر با 200 هزار تن بود، در سال 94 به بیش از 4 میلیون تن و در سال 95 به بیش از 5 میلیون تن رسید؛ لذا ادامه این روند اهداف صادراتی چشم انداز فولاد را میسر می کند.
رئیس هیات عامل ایمیدرو، البته در رفتار خود مشخصه های حرفه ای و ارتباطات انسانی را همراه هم دارد و می توان این نکته را در شخصیت کسی یافت که دانش آموخته رشته مدیریت نیز هست و چنین خصلتی را از نزدیکان وی هم جویا شد. کرباسیان تاکید خاصی بر آراستگی دارد که به اعتقاد وی، ارتباطی به تمول ندارد.
وی درباره سخت ترین تصمیمی که در طول سه سال گذشته گرفته است ، می گوید :
سختی های زیادی وجود داشته. اما یکی از آن ها تامین 7.5درصد یا 150 میلیارد تومان پیش پرداخت برای طرح آلومینیوم جنوب بود. این کار برغم بی پولی و شرایط سختی که از نظر تامین مالی با آن مواجه بودیم، با کمک بانک صادرات و همکاران انجام شد.
وی بر این نظر است که یک مدیر باید با تمام نیروهایی که کار می کند، با گوش های باز، حوصله و سعه صدر حرف های آن ها را، به ویژه حرف های کارشناسی را بپذیرد حتی اگر نقد باشد. بدیهی است که یک مدیر بهترین (ایده) را انتخاب می کند. باید حوصله داشته باشد. سخت ترین کار مدیر میانی اینست که با مقامات مافوق یا با کسانی که در هیات مدیره هستند، طرف شود که حرف و منطق را نپذیرند و خیلی به اصول منطقی توجه نکنند.
مدیر به هر دلیلی همانند تجربه،علم یا شانس در پستی قرار می گیرد ممکن است در مجموعه با یک تیم کار کند که باید روابط انسانی، اجتماعی و عاطفی را همیشه در نظر بگیرد. بدیهی است از پدر خانواده انتظار بیشتری هست اما به معنی تشر زدن و بداخلاقی نیست. در مدیریت اسلامی و مدرن، روابط انسانی خیلی مهم و جایگاه ویژه دارد.
کرباسیان اظهار داشت : در سازمان تامین اجتماعی خیلی کارهایی که برنامه ریزی کرده بودم به نتیجه نشست اما یه سری کارها را هم نتوانستم انجام دهم. دلیلش هم این بود که فکر می کردم مدیران بعد از من، همه آن کارها را ادامه می دهند در صورتی که آن ها می آیند و با سلیقه خود انجام می دهند.
در بخش معدن هم وقتی پیشنهاد شد مسوولیتی را قبول کنم؛ آقای نعمت زاده دعوت کرد و پیشنهاد پست قائم مقام وزیری را داد، نپذیرفتم اما ایمیدرو را به عنوان سازمان توسعه ای که می تواند در حوزه معدن جایگاه ویژه داشته باشد را پذیرفتم. در اینجا یک سری انتظارات و پروژه های بلندپروازانه ای که داشتم، متاسفانه بخشی به دلیل تحریم و برخی دیگر به دلیل خالی شدن سازمان از منابع مالی، نشد که محقق شود.
خوشبختانه چون مدیر واقع گرا هستم تلاش می کنم تعامل ایجاد کنم.
یکی از اقدامات خوبی که سازمان و مدیریت ما انجام داد، معدن و صنایع معدنی را بین مردم و مسئولان، کم و بیش جا انداخت.
وی تصریح می کند : بحث اقتصاد مقاومتی و جلوگیری از خام فروشی به این امر کمک کرد. بعلاوه، طرح اکتشافی و پروژه های نیمه تمام را شروع و برخی از آن ها را به سرانجام رساندیم. پیش بینی می کنم دولت بعدی به این حوزه توجه بیشتری خواهد کرد.
معدن.... آرامش دارد اما به نظر می رسد به کار و حمایت بیشتری نیاز دارد.