پخش زنده
امروز: -
یکی از مخاطبین ابلاغیه های ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بوده است. در قالب ابلاغیه 30 فروردین ماه امسال این ستاد، 2 پروژه برای این معاونت ریاست جمهوری به عنوان اولویت های اجرایی سال 95 در زمینه اقتصاد مقاومتی مشخص شده اند.
یکی از مخاطبین ابلاغیه های ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بوده است. در قالب ابلاغیه 30 فروردین ماه امسال این ستاد، 2 پروژه برای این معاونت ریاست جمهوری به عنوان اولویت های اجرایی سال 95 در زمینه اقتصاد مقاومتی مشخص شده اند. تمامی این پروژه ها، مرتبط با برنامه ملی «توسعه اقتصاد دانشبنیان» است. در جدول زیر، فهرست پروژه های ابلاغی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و ارتباط هر یک از پروژه ها با بندهای مختلف سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی تبیین شده است:
همانطور که در جدول فوق مشخص است هر دو پروژه ابلاغی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به معاونت علمی و فناوری مرتبط با بند 2 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی است. البته پروژه شماره 1، جزو کارهای جاری این معاونت ریاست جمهوری محسوب می شود و دومین پروژه هم اقدام بسیار خوب و مثبتی در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی است زیرا با شناسایی نیازهای فناورانه دستگاه ها و اعلام آنها از قبل، شرکتهای دانش بنیان می توانند برای تامین نیازهای این دستگاه ها دست به کار شده و محصولات لازم را تولید نمایند. در این صورت، هم به تولید داخل کمک می شود و هم شرکتهای دانش بنیان رشد پیدا می کنند.
نگاهی به روند اجرای پروژه های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در نیمه نخست امسال
تمام ابلاغیه های ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به دستگاه های مختلف از جمله معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای تعیین اولویتهای اجرایی (پروژه های اولویت دار) آنها در سال 95 در زمینه اقتصاد مقاومتی شامل یک بخش مشترک 5 بندی است. براساس بندهای مذکور، دستگاه های مختلف موظف شدند اقدامات زیر را در رابطه با اجرای پروژه های مذکور مدنظر قرار دهند :
1- اجرا و تکمیل پروژه های مصوب برای اجرا در سال 95 توسط «دستگاه مجری»با اولویت و در چارچوب «نظام یکپارچه پیشبرد و پایش اقتصاد مقاومتی»
2- صدور حکم برای معاون و یا معاونین ذیربط «دستگاه مجری» بعنوان مجری هر یک از این پروژه ها و معرفی آنها به دبیرخانه ستاد با قید فوریت و حداکثر ظرف مدت دو روز پس از ابلاغ این مصوبه
3- تهیه «برنامه عملیاتی» برای هر یک از پروژه ها در چارچوب منشور پروژه مندرج در «نظام یکپارچه پیشبرد و پایش اقتصاد مقاومتی» توسط مجری منصوب از سوی وزیر و یا بالاترین مقام «دستگاه مجری» و ارائه آنها به دبیرخانه ستاد پس از تایید رئیس دستگاه اجرایی ظرف مدت یک هفته پس از ابلاغ این مصوبه
4- انجام کلیه اقدامات لازم برای تأمین مالی هر یک از پروژه های مصوب توسط «دستگاه مجری» با هدف اجرای این پروژه ها طبق زمانبندی مصوب
5- گزارش اقدامات بعمل آمده برای اجرای هر یک از پروژه ها و عملکرد در چارچوب «نظام یکپارچه پیشبرد و پایش اقتصاد مقاومتی» و شاخص های مصوب ستاد به دبیرخانه ستاد توسط «دستگاه مجری» هر دو هفته یکبار به صورت مستمر
با این وجود، تاکنون هیچ گزارشی از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و یا ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی درباره روند اجرای 2 پروژه تعیین شده توسط این ستاد برای این معاونت ریاست جمهوری در نیمه نخست سال جاری منتشر نشده است. علاوه بر این، همچنان اطلاعات خاصی درباره مجری و برنامه عملیاتی این پروژه ها توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و یا ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی رسانه ای نشده است. در ادامه، نگاهی به روند اجرای پروژه های ابلاغی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در نیمه نخست سال جاری می اندازیم:
1- پروژه شماره 1 (پیاده سازی نظام حمایت از شرکت های دانش بنیان):
این پروژه در حال انجام است و روند اجرای آن در نیمه نخست امسال نسبتا قابل قبولی و راضی کننده بوده است. در همین راستا، اخیرا فعالیت های جدیدی در راستای ارائه تسهیلات به شرکت های دانش بنیان توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آغاز شده است. حمیدرضا شاهوردی، معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی در نشست تولید کنندگان و مصرف کنندگان تجهیزات پزشکی در تاریخ 15 شهریورماه امسال درباره این موضوع گفت: «به تازگی موتورهای حمایتی صندوق نوآوری و شکوفایی روشن شده است به طوری که از زمان ابلاغ برنامه تاکنون برای ۸۰۰ الی ۹۰۰ شرکت دانش بنیان تسهیلات تصویب کرده که بخشی از آنها پرداخت شده و برخی از آنها در حال پرداخت است. همچنین یکی از کارهای مهمی که در صندوق اجرایی شده کمک به توسعه بازار شرکت ها بوده است؛ اگر هر یک از این شرکت ها بازاری داشته باشند که در آن به فعالیت بپردازند، می توان امیدی برای تولید محصول بیشتر آنها داشت... لیزینگ و فروش اقساط از جمله خدمات ارائه شده صندوق نوآوری و شکوفایی به این شرکت ها بوده است». البته این نکته باید ذکر شود که پیاده سازی نظام حمایت از شرکت های دانش بنیان جزو برنامه های جاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال های اخیر بوده است و تفاوت مهم و چشمگیری در روند اجرای بخش اعظم فعالیت های مرتبط با این پروژه در نیمه نخست امسال با چند سال اخیر وجود ندارد. خاطر نشان می گردد که فعالیت هایی توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت هم در راستای پیادهسازی نظام حمایت از 3 هزار شرکت بنیان در حال انجام است.
2- پروژه شماره 2 (طراحی و پیادهسازی نظام صیانت از بازار ملی در حوزه دانشبنیان از طریق تهیه پیوست فناوری بخشی در ۴ دستگاه اجرایی):
این پروژه نیز در حال انجام است. با پیگیری های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دولت مصوبه ای در تاریخ 17 شهریورماه در این زمینه داشته است و این مصوبه در تاریخ 3 مهرماه به دستگاه های مختلف دولتی ابلاغ شده است. در بند 1 این مصوبه آمده است که برای حمایت از بازار سازی محصولات شرکت های دانش بنیان دستگاههای اجرایی (شامال وزارتخانه های بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، جهاد کشاورزی، نفت، نیرو، ارتباطات و فناوری اطلاعات، صنعت، معدن و تجارت، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، راه و شهرسازی و علوم، تحقیقات و فناوری) باید ظرف یک ماه هدف، برنامه و سهم دستگاه خود را برای بازارسازی محصولات دانشبنیان تولید داخل به میزان ۱۰ هزار میلیارد تومان ارائه کنند. همچنین در بند 3 این مصوبه دولت مقرر شده است که در راستای ایجاد تعامل فعال حوزه اقتصاد دانش بنیان و بخشهای اصلی اقتصاد کشور و اجراییسازی نظامنامه پیوست فناوری در قراردادهای بینالمللی و طرحهای مهم ملی مصوب ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور به عنوان عضو مدعو در جلسات اصلی شورای اقتصاد و نماینده معاونت در کمیسیون شورا دعوت شود . همچنین با تلاش و پیگیری های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، «نظامنامه پیوست فناوری و توسعه توانمندیهای داخلی در قراردادهای بینالمللی و طرحهای مهم ملی» درباره دانشبنیان شدن بخشهای مهم و حساس اقتصادی و شرط انتقال فناوری در معاملات خارجی در اوایل مردادماه امسال به تصویب ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی رسید و اواخر مهرماه امسال توسط اسحاق جهانگیری، رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی و معاون اول رئیس جمهور به کلیه دستگاههای اجرایی ابلاغ شد.
خاطر نشان می گردد که فعالیت هایی توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت هم در راستای پیادهسازی نظام صیانت از بازار ملی در حوزه دانشبنیان از طریق تهیه پیوست فناوری بخشی در حال انجام است.
جمع بندی
بررسی روند اجرای 2 پروژه ابلاغی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در نیمه نخست سال جاری، نشان می دهد که این معاونت کارنامه نسبتا قابل قبولی به نسبت سایر دستگاه های دولتی در زمینه اجرای اقتصاد مقاومتی داشته است زیرا تمامی این پروژه ها در حال اجرا هستند و گام های مناسبی در راستای اجرای آنها برداشته شده است. البته با توجه به اینکه پیاده سازی نظام حمایت از شرکت های دانش بنیان جزو کارهای جاری این معاونت در سال های اخیر بوده است، انتظار می رود که در نیمه دوم امسال روند اجرای این پروژه با شتاب بیشتری تداوم پیدا کند.
پژوهش خبری صدا و سیما//