لایحه تأمین منابع پایدار شهرداریها در حال تدوین است
معاون معماری و شهرسازی وزیر راه و شهرسازی از تدوین لایحه تأمین منابع پایدار شهرداریها در دولت خبرداد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، پیروز حناچی در گفتگو با رادیو اقتصاد افزود: در حال حاضر تأمین منابع مالی در مدیریت شهری کشور محل ابهام است.
وی همچنین با بیان اینکه در نظام مدیریت شهری ایران هنوز محل تأمین منابع مالی پایدار و سالم مشخص نیست، اظهارداشت: نظام تأمین منابع پایدار سالم در مدیریت شهری باید توسعه پیدا کند زیرا این موضوع رابطه تنگاتنگی با کیفیت کاهش زندگی و حرکت بدون برنامه در شهرها دارد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه با ایجاد عارضه نمیتوان شهرها را اداره کرد، گفت: دولت در حال تدوین لایحه تأمین منابع پایدار شهرداریهاست تا بتواند این نقیصه را جبران کند چون تبعات این موضوع برای شهرهای کشور گران تمام میشود.
وی افزود: پیش نویس لایحه مزبور به وسیله وزارت کشور تهیه شده و بندهای این لایحه در کمیسیونهای تخصصی دولت در حال تدوین است.
حناچی تصریح کرد : کمیسیون ویژه برای تدوین لایحه تأمین منابع شهرداریها در دولت تشکیل شده است.
وی اظهار امیدواری کرد این لایحه به عنوان یک نقطه عطف برای شهرداری کشور باشد، افزود: ایجاد نظم و انضباط در شهرها، حرکت برمدار برنامه، بالا بردن هزینه تخلف نسبت به برنامهها از ویژگیهای مهم این لایحه است.
حناچی به موضوع تأمین منابع مالی و کنترل برنامهها و بودجههای جاری شهرداریهای کشور اشاره کرد و اظهارداشت: متاسفانه در مدت کمتر از 10 سال ، کارکنان اداری و خدماتی برخی از شهرداریها سه برابر شده است حال سئوالی که در ذهن ایجاد میشود اینکه آیا این شهرداریها سه برابر خدمات ویژهتر به شهروندان ارائه دادهاند بطور مسلم جواب خیر خواهد بود.
وی تصریح کرد: هزینههای جاری یک شهر وقتی افزایش پیدا کند اگر منابع مالی پایدار هم تأمین شود بازهم به هدف نخواهیم رسید بنابراین باید با بر مدار برنامه حرکت تا به مقصد نهایی رسید.
این مقام مسئول در وزارت راه و شهرسازی تاکید کرد: تعریف پروژههای عمران شهری باید برمبنای مطالعات و توجیه پذیری اقتصادی باشد تا اتلاف منابع در کشور کاهش یابد و در عین حال بهره وری منابع باید در شهرها افزایش پیدا کند تا بتوان به اهداف تأمین منابع پایدار نزدیک شد.
وی گفت: برای دستیابی به منابع پایدار در مدیریت شهری باید به افزایش بهره وری منابع موجود، تعریف پروژهها برمبنای مطالعات و توجیه پذیری اقتصادی، تدوین برنامهها با پشتوانه کارشناسی و علمی توجه جدی کرد.
حناچی با اشاره به این جمله که تراکم فروشی یک عارضه جدی در نظام مدیریت شهری است، افزود: شهری که با منابع ناپایدار اداره شود بطور دائمی تولید رانت کرده و منافع درازمدت شهروندان را مورد توجه قرار نمی دهدو در عین حال نیروهای متخصص به حاشیه رانده و در نهایت کیفیت زندگی کاهش پیدا میکند.
وی تصریح کرد: سرعت ماشین مشکلات و معضلات شهری در کشور به دلیل نبود منابع پایدار و سالم بیش از سرعت اقدامات و تدابیر است.
حناچی در خصوص این جمله که وابستگی شهرداریها به عوارض ساختوساز بدتر از وابستگی دولت به نفت است، گفت: در حال حاضر طبق آمار 79 درصد از درآمد شهرداریها به طور مستقیم به عوارض تراکم، عوارض پروانههای ساختمانی، جریمههای کمیسیون ماده 100، عوارض بر تفکیک اراضی ساختمانی و حذف پارکینگها کسب میشود.
وی افزود: این درآمدها جدا از عوارض پایدار سوخت، نوسازی، کسب و پیشه، گاز، برق و عوارض بلیت هواپیما می باشدکه این موارد 12 درصد بودجه شهرداریها را به خود اختصاص داده است.
حناچی ادامه داد: وابستگی نظام مدیریت شهری و شهرداریها به عوارض که حدود 79 درصد است نمیتواند باعث توسعه شهری شود.
وی همچنین با بیان اینکه اخذ جریمه ماده 100 غیرقانونی است، تاکید کرد: نگرانی رئیس جمهور از 79 درصد تأمین منابع مالی از اخذ عوارض نگرانی به جایی بود به طوری که لایحه تأمین منابع مالی پایدار شهرداریها در دستور کار قرار دارد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه منابع مالی از کجا تأمین شود و کیفیت شهری نقش بسزایی دارد، گفت: وضعیت بودجه شهرداری تهران از سال 86 تا سال 91 نشان میدهد که تأمین بودجه شهرداریها از عوارض ساختمانی بیش از 80 درصد بوده و در حال حاضر نیز در همین حد باقی مانده است.
وی با اشاره به اینکه وضعیت اداره شهرها در کشور از سال 84 تاکنون حادتر و این گونه اداره امور شهرها تبعاتی خواهد داشت، افزود: اداره امور شهری به این روش مغایر با اهداف توسعه پایدار در شهرها و مانع جدی در توسعه کسب و کار و سلب آسایش شهروندان خواهد شد.
حناچی تصریح کرد: به هیچ عنوان درآمدهای ساخت و ساز منابع ملی پایداری نیست چرا که اگر روزی تقاضای پروانه ساخت به شهرداری داده نشد بازهم باید بتوان شهر را اداره کرد.
وی اظهار داشت : هم اکنون هزینههای جاری سرباری روی دوش شهر ایجاد کرده که هر ارزشی را در آن شهر تحت تأثیر قرار میدهد و زمانی که دخل و خرج شهرها باهم همخوانی نداشته باشد نه میراث فرهنگی و نه باغات را نمیتوان حفظ کرد.
معاون شهرسازی و معماری وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: اکنون تمامی شهرداریها با نیروهای انباشته در شهرها روبه رو هستند که شاید با 10 درصد این نیروها و کیفی کردن آنها بتوان شهر را بهتر اداره کرد اما هزینه جاری سنگین فرصت فکر کردن را از شهرداریها میگیرد.
وی با بیان اینکه باید آنقدر منابع درآمدی پایدار در شهرها ایجاد شود که نیازی به درآمد ساخت و ساز نباشد، گفت: ارزش واقعی تراکم در هر شهر معادل ارزش زمین در همان نقطه است.
حناچی بیان داشت: در سطح دولت منابع ملی پایدار که بخشی از مالیاتهای محلی است باید به شهرداریها اختصاص یابد و البته شهرداریها نیز باید ابتکار عمل داشته و در تأمین منابع سالم جدید که حداقل عارضه و حداکثربهره وری را داشته باشد تلاش کنند.
وی همچنین با بیان این جمله که در شهرها تولید ثروت و ایجاد جاذبه باید در اولویت باشد، افزود: این که شهرهای خود را با ساختمانهای کوتاه و بلند پر کنیم یک هنر نیست بلکه نشان دهنده نبود انضباط در شهرها است.