وزیر نیرو:
منافع بلند مدت سرمایهگذاران بخش برق را تضمین میکنیم
وزیر نیرو در چهارمین همایش انرژی بادی ایران از تضمین منافع بلندمدت سرمایهگذاران بخش خصوصی در صنعت برق خبر داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداو سیما ؛حمید چیتچیان در آئین برگزاری چهارمین همایش انرژی بادی ایران که امروز در سالن همایشهای وزارت نیرو برگزار شد، با بیان این مطلب گفت: قیمتهای جدید اعلام شده برای خرید برق در اردیبهشت جاری باعث اطمینان بیشتری برای تضمین خرید برق در آینده میشود.
وی در ادامه گفت: با اطمینان خاطر ایجاد شده برای صنعت برق کشور، میتوانیم با قدرت از اینکار پشتیبانی کرده و برق مورد نیاز را از تولید کنندگان خریداری کنیم و متضمن منافع بلندمدت سرمایه گذاران در این عرصه باشیم.
چیتچیان افزود: بر اساس تصویب آئیننامه ماده 61 قانون بهینهسازی مصرف سوخت، برای خرید تضمینی برق، وزارت نیرو در صورت استفاده سرمایه گذاران از فناوری داخلی برای تولید برق تجدید پذیر متناسب با میزان استفاده از فناوری و تولیدات داخلی، تا 30 درصد قیمت بیشتر به تولید کنندگان برق پرداخت میکند.
وی با بیان انواع فناوریهای جدید در نیروگاههای بادی و اشاره به اینکه افزایش ظرفیت به سمتی میرود که از واحدهای با ظرفیت بالاتری برای تولید برق استفاده شود، افزود: فناوریهای جدیدی برای استفاده از نیروگاههای "بیومس" (زیستتوده) برای تولید برق توسعه پیدا کرده که نتیجه آن کاهش آلایندهها و ارتقای استاندارد زیست محیطی بوده است.
وزیر نیرو با بیان اینکه در سال گذشته بیش از 147 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در جهان نصب شده است، گفت: هر چند آهنگ رشد استفاده از انرژیهای تجدید پذیر در اروپا نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده است؛ اما با این حال تحول اساسی در روند صنعت برق احساس میشود و استفاده از منابع تجدید پذیر در سایر کشورها رو به افزایش است.
وی از برگزاری همایش پاریس به عنوان یک نقطه عطف یاد کرد و افزود: در کاپ 21 بیشتر کشورها متعهد شدند تا با استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، تولید و انتشار گاز کربنیک را در کشورشان کاهش دهند.
چیتچیان با بیان این مطلب که آینده نشان خواهد داد که کشورها به چه میزان پایبند تعهد خود در این زمینه هستند، افزود: روند رو به رشد استفاده از انرژیهای تجدید پذیر، سبب کاهش شدید قیمت انرژیهای فسیلی می شود و سرمایه گذاران و وزارت نیرو، سازمان برنامهریزی، مجلس شورای اسلامی باید به این مطلب توجه خاص داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته در مراکش قیمت هر کیلووات ساعت برق تولیدی از انرژی باد، 3 سنت بوده که در مقایسه با قیمت ذغال سنگ، گاز طبیعی و انرژی اتمی برای تولید برق بسیار ارزان است، افزود: در کشور امارات نیز در مناقصهای برای ساخت 800 مگاوات نیروگاه فتوولتائیک، به ازای هر کیلووات ساعت برق خورشیدی 2.95 تا 2.99 سنت در نظر گرفته شده که نشان از افزایش سرعت تحولات در بخش انرژیهای تجدید پذیر در طول یک سال گذشته و کاهش قیمت انرژیهای تجدید پذیر دارد.
وزیرنیرو تصریح کرد: کشورهای دارای ذخایر فسیلی غنی نیز باید استفاده بیشتری از انرژیهای تجدیدپذیر داشته باشند.
وی با بیان اینکه نزدیک به 75 درصد کل ظرفیت نیروگاهی جدید که در سال 2015 در جهان ساخته شده است به انرژیهای تجدیدپذیر اختصاص داشته است، افزود: این نشان دهنده تحول بسیار جدی در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر است.
چیتچیان در خصوص تجربیات جمهوری اسلامی در این زمینه و اقدامات انجام شده است، گفت: در کاپ 21 جمهوری اسلامی داوطلبانه متعهد شد تا نسبت به نصب 7500 مگاوات نیروگاههای تجدیدپذیر تا سال 2030 اقدام کند.
وی با بیان اینکه در تدوین برنامه ششم توسعه کشور در سال گذشته در دولت تصویب شد تا درطول پنج ساله برنامه ششم، 5 هزارمگاوات نیروگاههای تجدیدپذیر (از 7500 مگاوات نیروگاههای مطرح شده) بهصورت سالانه هزار مگاوات نصب شود که عمدتاً بادی و خورشیدی هستند، اظهار داشت: البته این باعث نخواهد شد که ما از سایر انرژیهای کشور همچون، بادی، بیومس و زمین گرمایی بهره نبریم.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه به رغم وجود نیروگاههای برقآبی موجود، ظرفیت نیروگاههای برقآبی کشور را 11 هزار و 500 مگاوات ذکر کرد و افزود: وجود این نیروگاهها این مورد را امکانپذیر خواهد کرد که اگر دارای ظرفیت بالای نیروگاههای خورشیدی باشیم، در شب هنگام که این نیروگاهها قادر به تولید نیستند میتوانیم با استفاده از نیروگاههای برقآبی کمبود برق پیک شب را تأمین کنند.
وی با اشاره به نظام تعرفه جدیدی که برای خرید تضمینی برق در تیرماه سال گذشته ابلاغ شد، گفت: در تعرفه ابلاغی، مدت تضمین خرید برق از 5 سال به 20 سال افزایش یافت و تا قبل از سال 94 مقررات به گونه ای بود که قیمت خرید برق تولیدی از تمام نیروگاهها بهطور یکسان بود، ولی از سال گذشته با تفکیک فناوریهای مختلف با قیمتهای متعادل شده، برق را خریداری میکنیم و با اتخاذ این سیاست موفق به ایجاد تعادلی شدیم تا سرمایه گذاران با اطمینان خاطر به سرمایهگذاری ترغیب شوند.
چیتچیان یادآور شد: بر اساس تصویب آئین نامه ماده 61 قانون بهینهسازی مصرف سوخت، برای خرید تضمینی برق، در صورت استفاده سرمایهگذاران از فناوری داخلی برای تولید برق تجدید پذیر، وزارت نیرو متناسب با میزان استفاده از فناوری و تولیدات داخلی، تا 30 درصد قیمت بیشتر پرداخت میکند.
وی با اشاره به اینکه برجام باعث شده تا تعداد مراجعین خارجی به ایران برای سرمایه گذاری افزایش یابد و تولید کنندگان داخلی امکان استفاده از فناوریهای جدید داشته باشند، گفت: اخیراً قانون حمایت از صنعت برق در مجلس تصویب شد که بر اساس آن، دولت عوارض ویژه ای به صورت مستمر از مصرف کنندگان برق برای خرید انرژی تجدیدپذیر از تولید کنندگان دریافت کند.
وزیر نیرو بابیان اینکه، کشور ما دارای قوانین صریحی برای حمایت از سرمایه گذاران خارجی است و برخی به قراردادی که برای یک شرکت خارجی در خصوص نصب نیروگاه سیکل ترکیبی تنظیم شده که به این قرار داد انتقاد دارند، گفت: بهصورت صریح اعلام میکنم که قانون گذار در سال 1380 قانون حمایت و تشویق سرمایهگذاران خارجی را تصویب کرده و با تشکیل سازمان ویژهای تحت عنوان سازمان سرمایه گذاری خارجی در کشور، در سیاستهای کلی نظام که ازجانب مقام معظم رهبری اعلام شد بر حضور سرمایهگذاران خارجی تاکید شده و در ماده 133 قانون توسعه 5 ساله دوم نیز صراحتاً در استفاده از سرمایهگذاران خارجی برای تولید برق را مورد تاکید قرار داده است.
*وزیر نیرو خواستار مدیریت مصرف آب و برق در تابستان شد
وزیر نیرو گفت: از همه مشترکان تقاضا می کنیم در کاهش مصرف آب و برق همکاری کنند چون رفاه مردم در مدیریت مصرف است.
حمید چیت چیان در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه میزان مصرف برق در 27 تیر ماه از 51 هزار و 200 مگاوات عبور کرد ، افزود: این میزان مصرف، افزایش دو درصدی مصرف در زمان پیک نسبت به سال قبل است، ضمن اینکه مطمئن نیستیم روز پیک مصرف تابستان را پشت سر گذاشته ایم.
وی با تأکید بر اینکه سازمان هواشناسی پیش بینی کرده است در چند روز آینده دما افزایش می یابد و این موضوع همزمان با افزایش مصرف برق خواهد بود ، تصریح کرد: خوشبختانه تاکنون کمبود برق نداشتیم و توانستیم برق مورد نیاز همه مشترکان را تأمین کنیم و حتی صادرات برق نیز داشتیم اما نگران روزهای آینده هستیم.
وزیر نیرو افزود: بر اساس پیش بینی سازمان هواشناسی در شمال و جنوب کشور دمای هوا افزایش می یابد که ممکن است این افزایش دما مصرف را نیز به یکباره افزایش دهد، به همین خاطر از همه مصرف کنندگان برق تقاضا می کنیم میزان مصرف خود را مدیریت کنند تا خاموشی نداشته باشیم.
چیت چیان گفت: نسبت به سال گذشته تا کنون 1800 مگاوات مدیریت مصرف و بار انجام شده است.
وی در زمینه مصرف آب نیز افزود: در زمینه آب هم شرایط مشابه وجود دارد هر چند بارش های مناسبی که در نقاط مختلف کشور داشتیم.
چیت چیان اضافه کرد: در تهران شرایط آبی، پایدار است اما از همه مردم می خواهیم میزان مصرف آب و برق خود را مدیریت کنند.
* 70 درصد سرمایه گذاری دنیا در صنعت برق به تجدیدپذیرها اختصاص داشت
وزیرنیرو گفت : پارسال 70 درصد سرمایهگذاری دنیا در صنعت برق به انرژی های تجدید پذیر اختصاص یافته است.
حمید چیت چیان در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: اگر نیروگاه های برقابی بزرگ را جزء نیروگاه تجدید پذیر بدانیم ظرفیت نیروگاه های تجدیدپذیر کشور بیش از حدود 12 هزارمگاوات می شود اما بدون ان به حدود 250 مگاوات می رسد.
وی گفت: در دهه 70 در سیاستهای کلی نظام در بخش انرژی که از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شد به صراحت آمده است که تنوع منابع انرژی داشته باشیم و انرژی تجدیدپذیر از آن جمله است و فناوری انرژی بادی و خورشیدی و سایر انرژی های تجدیدپذیر به سرعت پیشرفت می کند.
چیت چیان با اشاره به اینکه هزینه تولید برق با استفاده از منابع تجدیدپذیر به شدت کاهش یافته است ، افزود : این روش توان رقابت با سایر روشهای سنتی تولید برق مانند نیروگاههای اتمی و حرارتی، برقابی را دارد.
وی اضافه کرد : در تولید برق نگاه خودمان را به انرژی فسیلی معطوف نمی کنیم بلکه می خواهیم برق را با ارزان ترین شیوه ها تولید کنیم و در اختیارمصرف کننده قرار دهیم.
وزیر نیرو با اشاره به قوانینی که در سالهای گذشته از جمله در قوانین برنامه توسعه سوم ، چهارم و پنجم بر گسترش انرژی تجدید پذیر تاکید شده است ، گفت: در برنامه ششم توسعه نیز که مراحل تصویب آن در حال طی شدن است قرار است 5 هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر وارد مدار شود.
وی به حمایت های دولت از بخش خصوصی در زمینه انرژی های تجدیدپذیر اشاره کرد و گفت : برای کسانی که در بخش انرژی تجدیدپذیر سرمایه گذاری کنند دولت متعهد می شود به مدت 20 سال برق آنها را بخرد که این موضوع به نفع کشور است چون در مصرف سوخت فسیلی صرفه جویی می شود و همان سوخت را می توانیم صادر کنیم.
چیت چیان گفت : مطابق ماده 12 قانون رفع موانع تولید باید سود بخشی از تولید حاصل انرژی تجدید شونده اختصاص پیدا کند به شیوههایی که موجب صرفه جویی شده است.
وزیر نیرو به دریافت عوارض مصرفت کنندگان برق اشاره کرد و گفت: این مبلغ برای حمایت از انرژی تجدیدپذیر و در نهایت برای حمایت از سرمایه گذاران در انرژی تجدیدپذیر هزینه خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه وزارت نیرو اهمیت خاصی برای نیروگاه های تجدیدپذیر در داخل کشور قائل است ، تصریح کرد : سرمایه گذارانی که از پنلهای خورشیدی، توربینهای بادی ، توربینهای گازی و ژنراتورهای برقابی که در داخل کشور تولید می شود استفاده کنند 30 درصد قیمت خرید برق تضمینی آنها بیشتر محاسبه خواهد شد که حمایت بی سابقه از سرمایه گذاران انرژی های تجدید پذیر است.
وی اضافه کرد: در این حال حمایت از تولید کنندگان تجهیزات برق کشور نیز انجام می شود اما از آنجایی که انرژی های تجدیدپذیر نسبت به سایر انرژیها کمتر شناخته شده است ، سرمایه گذاران کمتری به این سمت رو می آورند.
ظرفیت نصب شده نیرگاهی برق ایران در حال حاضر حدود 75 هزار مگاوات است.
*ایران خریدار محصول نهایی شرکت های انگلیسی نخواهد بود
وزیر نیرو گفت: به همه شرکت های انگلیسی که در سفر به لندن با آنها مذاکره داشتیم اعلام کردیم ایران کشوری نیست که خریدار تجهیزات ساخته شده نهایی باشد.
چیت چیان در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: ایران کشوری است که از فناوری سایر کشورها استفاده می کند و همزمان با انتقال فناوری می خواهد در بازارهای فروش آنها مشارکت داشته باشد ضمن اینکه نیازهای خودش را نیز تامین کند.
وی با اشاره به سفر خود به لندن گفت: مذاکره با وزیر انرژی و تغییر اقلیم این کشور داشتیم که منجر به تفاهم نامه شد که در آن زمینه های همکاری دو کشور مشخص شده است.
چیت چیان به موسسه صندوق ضمانت صادرات انگلیس (UKEF ) که تضمین کننده صادرات این کشور است اشاره کرد و افزود: تمام قراردادهایی که بین شرکت های ایرانی و انگلیسی منعقد می شود باید تحت پوشش بیمه و ضمانت این شرکت باشد که با این موسسه نیز به تفاهم رسیدیم و یادداشت تفاهمی با آن امضا شد.
وی به مذاکره با 30 شرکت انگلیسی اشاره کرد و گفت: مباحث مورد بحث با شرکت های انگلیسی در زمینه آب و فاضلاب، تولید برق دیجی و سی اچ پی یا همان مولدهای کوچک برق بود که مزیت آنها نصب در مرکز مصرف برق است و همچنین این نوع نیروگاه ها به شبکه توزیع و انتقال نیاز ندارند بنابراین تلفات برق کاهش می یابد و این سیستم ها می تواند سرمایش و گرمایش برای ساختمان ها ایجاد کند.
وزیر نیرو افزود: یک یادداشت تفاهم نیز در زمینه انرژی تجدیدپذیر به ویژه انرژی خورشیدی با یک انجمن در این زمینه امضا شد که به میزان هزار مگاوات تامین سرمایه کنند و کارخانه تولید این سیستم را در ایران احداث کنند.