رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک کشور گفت: بازار مسکن به علت رکود، جاذبه ای برای ورود دلالان و سفته بازان ندارد.
حسام عقبایی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداو سیما گفت: البته خیز خروج از رکود مسکن در سال 95 برداشته شد است و ما شاهد رشد معاملات مسکن در سال 95 بودیم.
وی ادامه داد : در بخش مسکن ثبات نسبی بر قیمت ها حاکم است و پیش بینی ما این است که تا پایان سال در بازار مسکن افقی از گرانی و جهش قیمت مسکن وجود نخواهیم داشت.
عقبایی گفت : این تصور که کاهش نرخ سود بانکی موجب ورود سرمایه های به بازار مسکن و باعث تحریک مسکن و گرانی می شود ، اشتباه است زیرا بازار مسکن بازار مقاومی است و با بازار ارز و طلا متفاوت است.
عقبایی افزود: افزایش گرانی به علت ورود سفته بازان و دلالان به بازار مسکن ممکن است که البته اکنون زمان مناسبی برای این افراد در بازار مسکن نیست و جاذبه ای در این بخش وجود ندارد.
وی تاکید کرد : کاهش سود بانکی حرکت مفید اقتصادی است که اگر به سمت تولید مسکن برود تاثیری در گرانی مسکن نخواهد داشت و مردم با آرامش کامل برای معاملات مسکن اقدام می کنند.
عقبایی با اشاره به نگرانی های مردم مبنی بر اینکه می گویند الان فروختیم و ممکن است پولی به بازار مسکن تزریق و منجر به گرانی مسکن شود ، گفت: مردم نگرانی از بابت افزایش قیمت مسکن نداشته باشند زیرا مسکن مقوله ای فراگیر و ملی است و تغییر قیمت ها و شرایط بازار مسکن، کوتاه مدت نیست.
وی تاکید کرد : باید از افرادی که واحدهای مسکونی را احتکار کرده اند، جرایم مالیاتی که در قوانین پیش بینی شده بود دریافت شود.
عقبایی اظهار داشت : قیمت مسکن بعد از سال 92 با رکود مواجه شد چون رشد قیمت ، غیرمتعارف و غیرمنطقی بود و هنوز در بخشی از جاها به قیمت واقعی مسکن دست پیدا نکردیم و در سال 93-94 شاهد کاهش قیمت مسکن بودیم.
رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک کشور گفت:دولت باید کمک کند نقدینگی در حوزه سرمایه گذاری و تولید در حوزه مسکن ورود پیدا کند تا 50-60 درصد کاهش صدور پروانه های ساختمانی در سال 93-94 را جبران کنیم و در سال های 96-97 توازن بین عرضه و تقاضا بیشتر شود در ان صورت کاهش سود بانکی نمی تواند در جهت تورم قیمت مسکن موثر باشد بلکه در جهت افزایش تولید و رونق بازار مسکن پیش می رود.
وی با اشاره به اینکه کاهش سود بانکی زمانش با فصل اصلی نقل و انتقالات مستاجران مواجه شده است ، تصریح کرد : امسال به علت اینکه اوایل فصل با ماه رمضان مواجه بود مستاجران زودتر اقدام به جا به جایی کردند به طوری که از نیمه دوم اردیبهشت مستاجران وارد بازار شدند.
عقبایی افزود: قیمت اجاره بها تابعی از قیمت مسکن است و قاعدتا قیمت مسکن در سال 95 رشدی نداشته است و اینکه بگوییم مالکان تمایل به دریافت اجاره بها دارند درست نیست، زیرا در نیم قرن گذشته به علت کسب درآمد عموما علاقمند به دریافت اجاره بها بودند.
وی تاکید کرد: در شهر تهران در 8 روز نخست تیر 5 هزار و 738 قرارداد اجاره و 4 هزار و 583 قرارداد خرید و فروش و در مجموع 10 هزار و 490 قرارداد در شهر تهران به وقوع پیوست که خرید و فروش با مدت مشابه پارسال نزدیک است اما در اجاره شاهد رشد بودیم.
وی افزود : در 8 روز نخست تیر، در سطح کشور 19 هزار و 830 قرار داد اجاره داشتیم و 15 هزار و 426 قرارداد مبایعه نامه گزاش شده است و در مجموع 35 هزار و 985 قرارداد در سطح کشور ثبت شد که در اجاره شاهد رشد بودیم.
وی تاکید کرد: میانگین رشد قیمت اجاره بها و در بسیاری از شهرها متناسب با سال 94 بوده و به طور متوسط 10 درصد و متناسب با سالهای قبل بوده است.
عقبایی افزود: در خرداد 17 هزار و 6 قرارداد اجاره در شهر تهران ، 23 هزار و 591 قرارداد اجاره و در مجموع 41 هزار و 189 قرارداد در خرداد 95 در سطح شهر تهران داشتیم و در کشور در خرداد 82 هزار و 82 قرارداد اجاره و 58 هزار و 524 قرارداد مبایعه نامه اجاره گزارش شده است و در مجموع 143 هزار و 340 قرارداد در سطح کشور در خرداد 95 داشتیم.
وی افزود: آمارها بیانگر ورود به دوران پیش از رونق در بازار مسکن است و باید بسته افزایشی تسهیلات بانکی را عملیاتی تر کنیم.