رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران گفت : نظام عرضه مسکن در ایران کارآمد نیست هر چندظرفیت خوبی در حوزه زمین، تولید مصالح ساختمانی، نیروی انسانی کارآمد داریم.
حسام عقبایی در مصاحبه با رادیو اقتصاد با اعلام اینکه هنوز توازن در تولید و عرضه مسکن در جامعه برقرار نشده است ، افزود : سالانه یک میلیون ازدواج در سطح کشور ثبت می شود در حالی که تولید ساختمان کمتر از 400 هزار واحد مسکونی در سال است.
وی اظهار داشت : هم اکنون تولید ساختمان در کشور بصورت بومی و سنتی است که می طلبد مسئولان گام های اساسی و کلیدی در جهت توسعه تولید ساختمان به شیوه صنعتی بردارند.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران گفت : بازنگری جدی در سیاست های کلان تولید ساختمان در کشور بسیار ضروری به نظر می رسد.
وی بر لزوم اصلاح قوانین بازدارنده در سیاست های عرضه مسکن در جامعه تاکید کرد و گفت : برای مثال قانون پیش فروش ساختمان یکی از عوامل عدم عرضه مسکن و ساختمان در کشور است ، این قانون در 1388 در مجلس شورای اسلامی تصویب و در سال 93 آئین نامه اجرایی قانون مزبور به تائید وزارت دادگستری رسید.
عقبایی در ادامه از نمایندگان مجلس دهم خواست برای اصلاح قوانین بازدارنده حوزه مسکن گام های اساسی بردارند تا بازار مسکن از حالت رکود خارج شود وآحاد مردم نیز در تامین سرپناه دچار مشکل نباشند.
وی با تصریح اینکه زمین اصلی ترین شاخص عرضه ساختمان در کشور است، گفت: در حال حاضر 70 تا 90 درصد ارزش یک ساختمان را زمین به خود اختصاص داده است.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران افزود: یکی از بخش های که می تواند اصلی ترین گام ها را در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی بدون وابستگی به نظام های اقتصادی بین المللی بردارد «اقتصاد حوزه ساختمان و مسکن » است.
وی تصریح کرد : تدوین برنامه جامع عرضه ساختمان با مشارکت وزارت راه و شهرسازی، بنیاد مسکن، بانک مرکزی، شهرداری ها و ...ضروری به نظر می رسد زیرا سیاست های حوزه تولید مسکن بسیار متغییر و نیاز به ساحل آرامش دارد.
عقبایی همچنین ورود افراد غیر متخصص را بلای جان ساخت و ساز مسکن در کشور دانست و اظهار داشت : تداوم این وضعیت به نفع ساختار معماری ایرانی - اسلامی کشور نیست.
وی به نقش مشاوران املاک در تولید و عرضه مسکن اشاره کرد و گفت: در حال حاضر یک هزار و 300 شغل در حوزه صنعت ساختمان فعال است و 300 صنعت نیز به نوعی با حوزه ساختمان ارتباط دارد.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران افزود: حوزه خرید، فروش و اجاره به عنوان آخرین حلقه مهندسی فروش ساختمان نقش بسیار مهمی در حوزه نظام فروش و نظام توازن بین عرضه و تقاضا، نظام برقرای معاملات مسکن، نظام انگیزه تولید در ساختمان و همینطور ارائه کارشناسی دقیق، مشاوره اصولی و منطقی در جهت فروش ساختمان می توانند داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه رویکرد مشاوران املاک باید یک رویکرد علمی باشد، اظهار داشت : مشاوران املاک به حدی باید توانمند باشند که بتوانند پاسخگوی آحاد مردم در حوزه های مختلف همچون بانکی، حقوقی، صلاحیت ها و ... باشند تا مردم با آرامش و اطمینان خاطر نسبت به انجام معاملات مبادرت ورزند.
عقبایی اذعان داشت: مشاوران املاک در ایران امروز دسترسی به وضعیت ثبتی و پلاک ثبتی معاملات ملکی را ندارد یعنی سازمان ثبت اختیارات لازم را در اختیارمشاوران املاک قرارنداده است.
وی گفت: ادارات ثبت اسناد و املاک، شهرداری ها، آب، برق، گاز، مخابرات، مالیات و ... باید ارتباط نزدیکی با مشاوران املاک داشته باشند تا مشاوران املاک در زمان خرید و فروش املاک از آخرین وضعیت بدهی بانکی، آب، برق، گاز و سایر معوقات ملک ها دسترسی و به خریداران ارائه دهند.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران افزود: در حوزه معاملات مسکن باید یک آرامش عمومی در انجام معاملات حاکم باشد زیرا ملک اصلی ترین معامله هر فردی در دوران زندگی اوست.
وی خاطرنشان کرد : مشاوران املاک باید به اطلاعات مورد نیاز در انجام معاملات دسترسی تا خدمات مناسب به مردم ارائه دهند.
عقبایی در ادامه از راه اندازی رشته کاردانی و کارشناسی مشاوران املاک در دانشگاه علمی و کاربردی خبر داد و افزود : در حال حاضر دو هزار دانشجو در این دو رشته دانشگاهی مشغول تحصیل هستند.
وی تاکید کرد : حرکت مشاوران املاک در سطح کشور باید بر مدار علم و دانش باشد.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران در بخش دیگری از سخنان خود به قوانین بازدارنده ، سیاست ها ناپایدار و ناهماهنگی های بین بخشی در حوزه مسکن و ساختمان اشاره کرد و گفت: مسکن یکی از مهمترین بخش های اقتصادی جامعه است از اینرو می طلبد مسئولان به این مهم توجهی ویژه داشته باشند.
وی اصلاح ساختار پولی و بانکی را کلیدی ترین راهکار برای ساماندهی نظام عرضه مسکن در کشور دانست و افزود: رویکرد سیاست های بانکداری در کشور تاسیس بانک های تجاری است تا بانک های توسعه ایی بنابراین تا زمانی که در این کشور انگیزه ایجاد بانک های تجاری باشد شبکه عرضه مسکن دچار مشکل خواهد بود.
عقبایی تصریح کرد: برای مثال بانک مسکن از اصلی ترین بانک ها در حوزه تولید و عرضه مسکن در کشور است متاسفانه 95 درصد رویکرد این بانک تخصصی تجاری است و اصلا برنامه توسعه ایی ندارند بنابراین باید جلوی بنگاهداری بانک ها گرفته شود.
وی ادامه داد: اصلاح ساختار پولی و بانکی اصلی ترین عامل رونق اقتصادی و تولید به ویژه شبکه عرضه مسکن در کشور است.