رئیس سازمان شیلات کشور: رشد پرورش آبزیان بسیار بالاتر از متوسط نرخ رشد بخش کشاورزی و حتی نرخ رشد تولید مواد غذایی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزرای صدا و سیما، حسن صالحی در همایش روز شیلات ایران و فرانسه که با حضور 16 شرکت برتر فرانسوی و 200 فعال ایرانی در عرصه شیلات و آبزیان برگزار شد ، افزود: مجموع تولید آبزیان کشور در سال 1394 به بیش از یک میلیون تن رسیده است.
وی گفت : تولید آبزیان پرورشی از 125 هزار تن در سال 1383 به 415 هزارتن در سال 1394 رسید که به معنی بیش از سه برابر شدن میزان تولید این گونه از ابزیان پرورشی است.
صالحی اضافه کرد: مصرف سرانه آبزیان کشور سال گذشته بیش از 10 کیلوگرم برآورد شده است که هنوز با میانگین مصرف سرانه در جهان تفاوت زیادی دارد و یکی از اقدامات مهم سازمان شیلات ایران افزایش امنیت غذایی مردم کشور ازطریق افزایش مصرف سرانه آبزیان در سبد مصرفی آنان است.
صالحی گفت: بیش از چهل درصد از پرورش آبزیان آب شیرین کشور را ماهیان سردآبی (قزل آلا) تشکیل می دهد و ایران با تولید 140 هزارتن قزل آلا رتبه اول جهانی تولید این ماهی در آب شیرین را به خود اختصاص داده است و از آنجا که این تولید با استفاده از آب شیرین انجام می شود، توجه به الزامات توسعه پایدار این فعالیت از جمله تامین تخم چشم زده سالم و باکیفیت، تامین تجهیزات بهبود کیفیت آب و پساب و توسعه بازار مصرف آن ضروری است که هم اکنون بخشی از آن از شرکت های اروپایی و به ویژه شرکت های فرانسوی تامین می شود.
رئیس سازمان شیلات گفت: توسعه پرورش قزل آلا در آب های لب شور دریای خزر از دیگر سیاست های سازمان و به سرعت درحال گسترش است. علاوه بر این با توجه به ظرفیت های بالقوه توسعه پرورش ماهی در قفس در آب های خلیج فارس و دریای عمان، شیلات ایران پرورش ماهیان دریایی در قفس را به عنوان یکی از راهبردهای اصلی خود مدنظر قرار داده و برای دستابی به تولید 200 هزار تن در سال 1400 هدف گذاری کرده است.
صالحی افزود : برنامه شیلات ایران برای توسعه آبزی پروری در پنج سال آینده دستیابی به تولید 820 هزارتن انواع ماهیان پرورشی در سال 1400 است که تحقق این هدف نیازمند توسعه زیرساخت های لازم ازجمله توسعه دانش فنی تولید خوراک آبزیان، تولید واکسن، تامین تجهیزات افزایش بهره وری آب، تامین پروبیوتیک ها و توسعه بازارهای داخلی و خارجی مصرف است.
وی گفت: توانمندی های کشورهای پیشرو در تحقیق، تولید دانش و تجارت بین المللی آبزیان می تواند به تولیدکنندگان ایرانی در رسیدن به اهداف خود کمک کند و باتوجه به برنامه شیلات برای توسعه پرورش آبزیان در قفس در دریاها و افزایش تولید آزادماهیان و ماهیان خاویاری به ویژه در دریای خزر، جایگاه شرکت های فرانسوی در این توسعه غیرقابل انکار است و البته امیدواریم سرمایه گذاری شرکت های فرانسوی در ایران و افزایش تجارت شیلاتی میان دو کشور ارتقا یابد.
صالحی افزود : تا پایان برنامه ششم توسعه تولید 800 هزار تن آبزیان پرورشی را با حدود 10 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری هدفگذاری و برنامه ریزی کردیم 20 درصد از این سرمایه گذاری مورد نیاز را از طریق ایرانیان مقیم فرانسه و فرانسوی ها در بخش های
فناوری نوین ، تخم چشم زده، فناوری پساب مزارع پرورشی، پروفیلترها، فناوری غذای لاروی و بسته بندی برای صادرات در بازارهای هدف جذب کنیم.
وی گفت: بنا داریم آبزیانی مانند میگو، ماهیان خاوریاری و دریایی را به فرانسه صادر کنیم که در این کشور تقاضا برای آن وجود دارد.
رئیس سازمان شیلات افزود: همچنین با پیگیری های سفارت ایران در روسیه و دستگاه های مسئول، 19 شرکت ایرانی صادرکننده محصولات شیلاتی در سایت دامپزشکی روسیه ثبت و توافقنامه های خوبی میان دو کشور امضا شد و 3 شرکت شیلاتی از بخش خصوصی ایران نیز دفاتر خود را در مسکو ثبت کردند ، روندی که موجب شد سال گذشته هزار تن محصولات شیلاتی از جمله ماهیان پرورشی مانند شانک، سوف دریایی و میگو، قزل آلا و کنسرو به روسیه صادر شود و آینده خوبی برای صادرات آبزیان به روسیه پیش بینی می کنیم.
میزان تولید آبزیان در جهان از 140 میلیون تن در سال 2003 به 190 میلیون تن در سال 2013 رسید ، درحالی که میزان صید از دریاها و آب های داخلی از افزایش اندکی برخوردار بوده است.
سهم آبزیان پرورشی از مجموع کل تولید از 30 درصد در سال 2003 میلادی به نزدیک 50 درصد در سال 2015 افزایش یافت و میزان آبزیان خوراکی که ازطریق آبزی پروری مستقیم وارد سفره مردم شده است، به بیش از 50 درصد می رسد.
از 20 کیلوگرم مصرف سرانه آبزیان در جهان حدود 10 کیلوگرم آن از مزارع پرورش آبزیان در آب های شیرین، لب شور و شور حاصل می شود.