معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: نتایج پژوهشهای انجام شده در این سازمان، سالانه دو میلیارد دلار صرفه جویی ارزی به همراه داشته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، غلامرضا صالحی جوزانی، معاون پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در برنامه سلام خبرنگار صبح شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ با برشمردن برخی از دستاوردهای محققان ایرانی، تلاش این دانشمندان را پشتوانه علمی امنیت غذایی کشور توصیف کرد و گفت: سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی یا همان تات با سابقهای پنجاه ساله در بیست و دو موسسه تحقیقات ملی و سی و چهار مرکز تحقیقات استانی برای کمک به تامین غذای جامعه و پیشرفت کشاورزی فعالیت میکند و نتایج اجرایی شدن دستاوردهای علمی و فنی پژوهشگران کشورمان سالانه بیش از دو میلیارد دلار صرفه جویی ارزی به همراه داشته است.
صالحی تولید بذر مناسب برای تولیدات کشاورزی را یکی از عرصههای مهم فعالیت تات عنوان کرد و افزود: تحقیقات در همه بخشهای کشاورزی صورت میگیرد و از تولید بذر گرفته تا انواع فرآوردههای بیولوژیک مثل واکسن، سرم و داروهای دامی را شامل میشود.
وی افزود: ما بیش از پانصد رقم انواع گونههای زراعی و باغی در طی چند دهه اخیر معرفی کردهایم و علاوه بر این، در زمینه دام و طیور و آبزیان نیز محققان کشور تلاش میکنند.
معاون سازمان تات با بیان اینکه رویکرد این سازمان در سالهای اخیر، افزایش اثر بخشی و تسریع ضریب نفوذ دانش به کشاورزی بوده است، گفت: خوشبختانه در یک سال اخیر حدود هفتاد و هفت رقم جدید زراعی و باغی به کشاورزان عزیز تقدیم کردیم و بیش از دویست و پنجاه یافته تحقیقاتی که قابلیت ترویج در عرصه کشاورزی را داشتند به کشاورزان عزیز ارائه شد.
صالحی افزود: ما در پی توسعه کشاورزی دانش بنیان هستیم برای همین انواع دانشهای فنی و فناوریها را هم توسعه میدهیم و تاکنون هشتاد و پنج دانش فنی معرفی شده است.
وی با بیان اینکه تلاش میشود این فناوریها از طریق شرکتهای دانش بنیان تجاری سازی شده و در اختیار کشاورزان قرار گیرد، اظهار داشت: در این زمینه یک نمایشگاه فن بازار برگزار میشود تا در آن، جدیدترین فناوریها و دستاوردها معرفی شوند.
معاون سازمان تات تولید رقم جدیدی از بذر پنبه را یکی از نمونههای پژوهشی خواند و گفت: این بذر جدید از طریق پرتو دهی و انرژی هستهای در قالب یک کار مشترک بین موسسه تحقیقات پنبه کشور و پژوهشگاه کشاورزی هستهای تولید شده و بعد از هشت سال تلاش، این دو رقم به دست آمده است.
وی درباره امتیازهای این بذر جدید گفت: ما حدود نود هزار هکتار سطح زیر کشت پنبه داریم که هر هکتار تقریبا حدود ده هزار متر مکعب آب استفاده میکند، اما با استفاده از این بذرهای جدید، محصول حدود سی روز زودتر به مرحله برداشت میرسد و در نتیجه مصرف آب ۲۰ درصد کاهش مییابد.
صالحی تصریح کرد: علاوه بر این، این ارقام جدید عملکرد بالاتری دارند و حدود هشتصد تا نهصد کیلوگرم میانگین عملکردشان بالاتر است و کشاورز ما در هر هکتار حدود چهل میلیون تومان افزایش درآمد خواهد داشت.