معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تحرک بدنی و تغذیه سالم را دو راه مهم برای پیشگیری از ابتلا به سرطان برشمرد .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه ،
شکیبا افزود : بی تحرکی و کم تحرکی احتمال ابتلا به این بیماری را در انسان افزایش میدهد، بنابراین برای پیشگیری از سرطان بهتر است فعالیتهایی مثل نشستن طولانی مدت، دراز کشیدن و سایر فعالیتهایی که منجر به بی تحرکی میشوند را محدود کرد. پیشنهاد میشود بزرگسالان با توجه به شرایط بدنی حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت با شدت متوسط یا ۷۵ دقیقه فعالیت شدید در هفته و کودکان و نوجوانان حداقل یک ساعت فعالیت با شدت متوسط در روز یا حداقل سه روز در هفته فعالیت شدید برای جلوگیری از سرطان داشته باشند.
او ادامه داد : تنظیم میزان مصرف غذاها و نوشیدنیها و دست یافتن به وزن مناسب نیز کمک بسیار زیادی به پیشگیری از ابتلا به سرطان میکند. برخی از انواعسرطانها رابطه تنگاتنگی با افزایش وزن بدن دارند مانند سرطانهای پستان، روده بزرگ، رحم، کلیه، مری، پروستات و ریه؛ بنابراین حفظ وزن سالم بسیار مهم بوده و حتی در روند بهبود بیماران نیز تأثیرگذار است.
سرطان از جمله بیماریهایی است که تغذیه نقش تعیین کنندهای در جلوگیری و درمان آن ایفا میکند.
یک راه پیشگیری از سرطان نوشیدن آب بصورت درست و بهینه است بطور مثال نوشیدن آب به مقدار کافی میتواند در جلوگیری از ابتلا به سرطان مثانه که پنجمین نوع شایع در جهان است موثر باشد و همچنین نوشیدن روزانه ۸ لیوان آب به روده کمک شایانی میکند.
آشامیدن نوشیدنیهای کافئین دار از جمله چای و قهوه سبب کم شدن آب بدن میشوند و باید از مصرف بیش از حد آنها خودداری کرد.
بهترین نوشیدنیهای توصیه شده آب آشامیدنی، عصاره میوه و سبزیجات و سوپ رقیق است.
توصیه میشود به مقدار کافی میوه و سبزیجات تازه مصرف شود، مصرف ۵ وعده میوه و سبزی در روز نقش بسزایی در جلوگیری از سرطان دارد. ولی هیچگاه یک نوع میوه و سبزی نمیتواند همه مواد مغذی مورد نیاز را تأمین کند، پس بهتر است با هر وعده غذا، یک ظرف سالاد میل شود که محتوی سبزیهای تیره رنگ خصوصاً اسفناج و کلم بروکلی، گوجه فرنگی، فلفل سبز، فلفل قرمز و لوبیا سبز باشد، زیرا مصرف ترکیبات آنتی اکسیدانی با هم اثر بخشی بیشتری دارند.
آنتی اکسیدانها که شامل ویتامینهای C , E , بتاکاروتن و سلنیم است در ماهی، گوشت قرمز، غلات، حبوبات، تخم مرغ، مرغ، مرکبات، انواع کلم ها، آجیل، روغنهای گیاهی و ... یافت میشوند.
در واقع آنتی اکسیدانها کمک شایانی به پیشگیری از ابتلا سرطان مینمایند.
برای جلوگیری ازسرطان میزان مصرف نمک روزانه برای افراد عادی باید کمتر از ۵ گرم و برای افراد بالای ۵۰ سال کمتر از ۳ گرم باشد و همچنین بجای روغنهای جامد میتوان از روغنهای گیاهی مایع که اسید چرب ترانس کمتراز ۲ درصد دارند مثل روغن کنجد و آفتابگردان استفاده کرد.
بر اساس تحقیقات انجام شده مصرف بیش از حد شکر و قند میتواند احتمال ابتلا به سرطان مری را تا ۷۰ درصد افزایش دهد؛ بنابراین مصرف قند و شکر را نیز باید تا حد امکان کاهش داد.