ماهی بهترین منبع اسیدهای چرب امگا ۳ است که برای بدن و بخصوص مغز فواید بسیار زیادی دارد.
مواد مغذی مذکور نیز شامل ویتامین D محلول در چربی است که اکثر مردم دچار کمبود آن میباشند. این ویتامین مانند یک هورمون استروئیدی در بدن عمل میکند.
ماهیهای چرب اسیدهای چرب امگا ۳ بیشتری نیز دارند. این اسیدها برای بدن و مغز شما بسیار مفید بوده و از ابتلا به بسیاری از بیماریها پیشگیری میکند. برای دریافت امگا ۳ کافی توصیه میشود که برای یک یا دو بار در هفته ماهی مصرف کنید.
ماهیها میتوانند خطر ابتلا به سکته قلبی و مغزی را کمتر کنند.
حملات قلبی و سکته دو تا از شایعترین علل مرگ زودرس در جهان میباشند. ماهیها به طور کلی از بهترین غذاها شمرده میشوند و خواص ماهی شامل حال قلب نیز میشود. به عبارتی مصرف منظم ماهی سبب سلامت قلب میشود
در یک مطالعه روی بیش از ۴۰.۰۰۰ نفر مشخص شد که کسانی که یک وعده یا بیش از آن ماهی در هفته مصرف کنند کمتر دچار بیماریهای قلبی میشوند.
محققان معتقدند که ماهیهای چرب به دلیل مقادیر بیشتر اسیدهای چرب امگا برای سلامت قلب مفید هستند.
ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳
اسیدهای چرب امگا ۳ ک برای رشد و نمو بدن لازم و ضروری هستند. امگا ۳ برای مغز و چشم شما مهم هستند. به همین دلیل است که اغلب توصیه میشود پدران و مادران از وجود اسیدهای چرب در رژیم غذایی فرزندان شان مطمئن شوند. با این حال نکته مهمی که آنها باید به آن توجه کنند این است که برخی از ماهیها دارای مقادیر زیادی جیوه بوده و میتوانند در رشد مغز خلل ایجاد کنند.
به همین دلیل است که زنان باردار فقط ماهیهای بدون جیوه مانند ماهی آزاد، ساردین، قزل آلا و … را مصرف میکنند. آنها باید از ماهی خام و سوشی اجتناب کنند چرا که ممکن است میکرو ارگانیسم بوده و به جنین آسیب برساند.
حمایت از ماده خاکستری مغز و جلوگیری از زوال آن
یکی از پیامدهای پیری زوال عقل و خلل در عملکرد آن است. این مورد در بسیاری از موارد طبیعی است، اما در برخی موارد نیز میبینیم که افراد دچار بیماریهایی مانند آلزایمر میشوند. جالب است بدانید بسیاری از مطالعات نشان داده اند که از جمله فواید و خواص ماهی این است که میتواند زوال عقل را به تاخیر بیندازد.
یکی از بسترهای اثر پذیری ماهی ماده خاکستری مغز است. ماده خاکستری بافت عمده مغز میباشد که عملکرد مغز شما را تحت کنترل دارد. این ماده حاوی نورونهایی است که پردازش اطلاعات مختلف مغز را به عهده دارد.
مطالعات نشان میدهد که افرادی که هر هفته ماهی مصرف میکنند ماده خاکستری بیشتری در مراکز تنظیم حافظه و احساسات مغزشان دارند.
کمک به پیشگیری و درمان افسردگی
افسردگی یک اختلال روانی جدی و فوق العاده رایج است. این بیماری سبب بدخلقی، کاهش انرژی، کم شدن علاقه به زندگی و کم شدن فعالیتهای مفید و انرژی بخش تان میشود.
اگر چاقی یا بیماریهای قلبی را فراموش کنیم، افسردگی از جمله رایجترین بیماریهای این روزها میباشد.
مطالعات انجام شده نشان میدهد که افرادی که به طور منظم ماهی میخورند کمتر در معرض افسردگی قرار میگیرند. آزمایشات کنترل متعدد نشان داده اند که اسیدهای چرب امگا ۳ در مقابله با افسردگی موثر است. حتی از فواید مصرف ماهی میتوان به این مورد اشاره کرد که اثربخشی آن از داروهای ضدافسردگی هم بیشتر میباشد.
ماهی تنها منبع عالی ویتامین D
ویتامین D در طول سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است و بیش از پیش به اهمیت و اثربخشی آن پی برده اند. این ویتامین مهم در واقع از توابع هورمونهای استروئیدی در بدن بوده و ۴۱.۶ درصد از جمعیت جهان دچار کمبود آن هستند.
ماهی و محصولات دریایی بهترین منابع ویتامین D هستند. ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد و شاه ماهی حاوی بیشترین مقدار این اسیدهای چرب میباشند.
حدود ۴ اونس (۱۱۳ گرم) از ماهی قزل آلا پخته شده میتواند تمام نیاز روزانه شما را به ویتامین D تامین کند.
برخی از روغنهای ماهی مانند روغن کبد ماهی مقادیر بیشتری از ویتامین D را در خود دارند. به طوری که تنها یک قاشق غذاخوری از روغن کبد ماهی میتواند تا ۲۰۰ درصد نیاز روزانه را تامین کند.
اگر از افرادی هستید که نه ماهی زیادی مصرف میکنند و نه نور خورشید را زیاد دریافت میکنند توصیه میشود که حتما مکملهای ویتامین D را مصرف کنید.
کاهش خطر ابتلا به بیماریهای خودایمنی مانند دیابت نوع یک
بیماریهای خودایمنی، بیماریهایی هستند که در آن بدن به اشتباه بافتهای خودی و مفید را مورد حمله قرار میدهد. یک مثال رایج از این بیماریها دیابت نوع یک است که در آن سیستم ایمنی به سلولهای تولید کننده انسولین در پانکراس حمله میکند.
مطالعات متعدد نشان میدهد که امگا ۳ یا روغن ماهی در کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ در کودکان و همچنین کاهش خطر ابتلا به شکلی از دیابت در بزرگسالان موثر است.
نتایج این تحقیقات هنوز اثبات نشده اند، اما تصور میشود که این عوامل ناشی از ویتامین D و امگا ۳ در روغن ماهی است.
برخی دیگر نیز بر این باورند که از خواص ماهی کاهش خطر آرتریت و اسکلروز است. اما شواهد این امر ضعیف و کم میباشند.
جلوگیری از آسم در کودکان
آسم یک بیماری است که از التهاب مجاری تنفسی ناشی میشود. متاسفانه این بیماری به میزان چشمگیری در چند دهه اخیر گسترش پیدا کرده و افزایش یافته است. مطالعات نشان میدهد که از جمله خواص ماهی این است که مصرف این ماده غذایی به طور منظم کاهش ۲۴ درصدی خطر ابتلا به آسم را در پی دارد. اما هیچ اثری در بزرگسالان مشاهده نشده است.
محافظت از چشم
یک بیماری به نام دژنراسیون ماکولا از علل اصلی اختلال در بینایی و کوری است. عمدتا افراد مسن دچار این بیماری میشوند. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ماهی به علت داشتن امگا ۳ و اسیدهای چرب میتواند در حفاظت در مقابل این بیماری موثر باشد.
در یک مطالعه مشخص شد که مصرف منظم ماهی تا ۴۲ درصد خطر دژنراسیون ماکولا را در زنان کاهش میدهد. مطالعه دیگری نیز نشان میدهد که خوردن ماهی چرب برای یک بار در هفته تا ۵۳ درصد با کاهش خطر نئوواسکوالر (مرطوب) دژنراسیون ماکولا ارتباط دارد.
بهبود کیفیت خواب
اختلالات خواب در سراسر جهان به شدت شایع و رایج میباشد. دلایل مختلفی نیز برای این اختلالات وجود دراد از جمله قرار گرفتن در معرض نور آبی لوازم الکتریکی و یا کمبود ویتامین D.
در یک مطالعه ۶ ماهه روی ۹۵ مرد میانسال مشخص شد که مصرف یک وعده ماهی قزل آلا برای سه بار در هفته به بهبود خواب و بهود عملکردهای روزانه کمک میکند.
پژوهشگران بر این باورند که این رخداد به علت وجود ویتامین D در این ماهی میباشد.