غربالگری دیابت در همه مراکز خدمات جامع سلامت شهری مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای افراد بالای ۳۰ سال انجام میشود
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی
دکتر ناصر امینی افزود: در این مراکز همچنین برنامه غربالگری بیماریهای، فشارخون و خطرسنجی قلب و عروق نیز به صورت مستمر در حال اجراست و افراد میتوانند با مراجعه به این مراکز برای تشکیل پرونده الکترونیک و انجام مراقبت بر اساس گروه سنی و غربالگری بیماریها اقدام کنند.
وی افزود: براساس آمارها از هر ۱۰۰ نفر مراجعه، حدود ۵ نفر مبتلا به دیابت شناسایی میشوند.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد مهمترین علل بروز این بیماری را کم تحرکی، تغذیه نامناسب و چاقی عنوان کرد و گفت:عوارض قلبی و عروقی مانند سکتههای مغزی و قلبی، زخم پای دیابتی، نارسایی کلیه و کم بینایی و نابینایی از شایعترین عوارض این بیماری است.
دکتر ناصر امینی افزود: بر اساس مطالعات در سال ۱۴۰۰، آمار شیوع دیابت در افراد بالای ۲۵ سال در خراسان رضوی، ۱۲ درصد بوده که در مقایسه با آمار ۱۴ درصدی کشوری ۲ درصد کمتر است.
وی گفت: با این حال میانگین شناسایی مبتلایان به دیابت در خراسان رضوی سالانه حدود ۹ تا ۱۰ هزار بیمار است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه سن ابتلا به دیابت نوع ۲ معمولا بالای ۳۰ سال است گفت: با افزایش سن، احتمال ابتلا نیز افزایش مییابد و این در حالی است که در سالهای اخیر به علت افزایش چاقی و کم تحرکی در نوجوانان و جوانان آمار بروز بیماری دیابت در این گروه سنی نیز با افزایش همراه بوده است.
۳۰ تا ۴۰ درصد نارسایی کلیوی به علت ابتلا به دیابت است
دانشیار گروه اورولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم با بیان اینکه ۳۰ تا ۴۰ درصد نارساییهای کلیه به علت ابتلا به دیابت است، اظهار کرد: نخستین و مهمترین فاکتور در خصوص ابتلا به ناراحتیهای کلیوی، ابتلا به دیابت است از همین رو تشخیص و درمان به موقع آن نقش موثری در کنترل عوارض بیماری دارد.
دکتر علیرضا گلشن افزود: دیابت نوع یک وابسته به انسولین و در ۳۰ درصد بیماران مشاهده میشود و دیابت نوع دوم در سنین بالا بروز میکند که زمینه ارثی در ابتلا به آن بی تاثیر نیست، اما حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد این بیماران دچار مشکلات کلیوی میشوند در واقع از هر سه بیمار مبتلا به نارسایی کلیوی یک نفر مبتلا به دیابت است.
وی تصریح کرد: بیمارانی که قبل از ۲۰ سالگی مبتلا به دیابت و یا فشار خون بالا هستند و دیگر ریز فاکتورهای خطر از جمله سابقه خانوادگی، درگیری ته چشم، چاقی، مصرف سیگار، چربی خون دارند در مسیر بروز نارسایی کلیوی قرار دارند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه افت مکرر قند خون، خستگی و بی حالی، افزایش کراتین خون، کاهش اشتها، احساس خارش پوستی، از دیگر علایم ابتلا به نفروپاتی دیابتی است، گفت: بیماران دیابتی بهتر است به صورت مرتب به پزشک مراجعه کنند و از نظر سلامت کلیه، چشم و میانگین قند خون سه ماهه که باید زیر ۷ باشد بررسی شوند.
دکتر گلشن بیان کرد: فشار خون بیماران دیابتی بهتر است، کمتر از ۱۳۰ روی ۸۰ باشد و بیمار از مصرف قندو نمک بپرهیزد و در رژیم غذایی خود غذاهای کم چرب و کم پروتئین را قرار دهد.
بیش از دو سوم از جمعیت ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفری خراسان رضوی زیر پوشش حدمات دانشگاه علوم پزشکی مشهد هستند.