عیار شبکه افق ؛
افزایش ظرفیت پذیرش در رشتههای پزشکی باید تحقق یابد
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس درباره گزارش صحن علنی مجلس در روز سه شنبه؛ ۲۳ فروردین گفت: با تقویت ظرفیت پذیرش در رشتههای پزشکی تلاش میکنیم نظام عادلانه تری در حوزه سلامت ایجاد شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام حسن شجاعی در گفتگوی زنده تلفنی با برنامه عیار افزود: متأسفانه هم دولت قبل و هم بخشی از مسئولان دولت جدید منکر کمبود پزشک در کشور بودند که کمیسیون اصل ۹۰ در این مسأله ورود پیدا کرد و مسئولان پذیرفتند که کمبود پزشک داریم و با پیگیریهایی که صورت گرفت در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبهای به تایید رسید که به مدت چهار سال سالانه ۲۰ درصد به ظرفیت آزمون پزشکی افزوده شود تا ما از سرانه ۱۳ پزشک به ازای ۱۰ هزار نفر جمعیت در شرایط فعلی بتوانیم در افق ۱۴۱۰ به سرانه ۲۰ پزشک به ازای ۱۰ هزار نفر جمعیت برسیم.
وی گفت: این مصوبه در حوزه پزشکی عمومی محقق شد و ما پیگیر موضوع هستیم که ان شاء الله وزارت بهداشت هم این افزایش ظرفیت را در همین ۱۴۰۱ اعمال کند.
حجت الاسلام شجاعی افزود: نکته اول این بود که ۲۰ درصد سالانه به مدت ۴ سال باید اضافه شود که اگر این اتفاق بیفتد ظرفیت پذیرش که حدود ۸ هزار نفر است به ۱۶ هزار نفر افزایش پیدا خواهد کرد و در چهار سال ظرفیت پذیرش پزشکی دو برابر خواهد شد.
وی گفت: متأسفانه دسترسی مردم ما به خدمات پزشکی هر چه از تهران و مراکز استانها فاصله میگیریم، کمتر میشود.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس افزود: افزایش ۲۰ درصدی ظرفیت پذیرش پزشکی اختصاص به مناطق محروم با اولویت بومی گزینی پیدا میکند تا بتوانیم دسترسی مردم را در مناطق محروم به خدمات پزشکی افزایش دهیم.
حجت الاسلام شجاعی گفت: به این ترتیب اگر آن سهمیه ۳۰ درصدی در آزمونها برای اختصاص به مناطق محروم اجرا شود و این ظرفیت جدید ۲۰ درصدی هم تحقق یابد علاوه بر اینکه مشکل کمبود پزشک حل میشود و سرانه پزشک ارتقاء پیدا میکند، امکان دسترسی مردم عزیز مناطق محروم به خدمات پزشکی هم افزایش پیدا خواهد کرد.
حجت الاسلام شجاعی گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی تکلیف کرده بود که وزارت بهداشت بعد از حدود دو ماه از آن مصوبه یعنی حدود اسفند ماه برنامه خود را برای افزایش ظرفیت پذیرش در رشتههای تخصصی و دندانپزشکی ارائه دهد.
وی افزود: هم در پزشک عمومی، هم پزشک متخصص و هم در دندانپزشک با کمبود مواجه هستیم و سرانه آنها حتی از کشورهای منطقه و کشورهای پیشرو سلامت بسیار عقب است.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس گفت: وزارت بهداشت این تکلیف را داشته است که این کار را انجام دهد و وزارت بهداشت برنامهای را به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه داده و آن اطلاعات به ما رسیده و متأسفانه پیشنهادهای مؤثری برای جبران کمبود پزشک متخصص و دندانپزشک نبوده است.
حجت الاسلام شجاعی افزود: از همین تریبون استفاده میکنم و خدمت مسئولان وزارت بهداشت، وزیر و معاونان مربوطه خدمتشان عرض میکنم دقیقاً به همان ترتیبی که در پزشک عمومی سرانه فعلی پزشک مشخص شد ف ما گفتیم ۱۳ پزشک به ازای ۱۰ هزار نفر جمعیت داریم و افقی تعیین و بنا شد ما در افق ۱۴۱۰ به ۲۰ پزشک به ازای ۱۰ هزار نفر جمعیت برسیم.
وی گفت: بر همین اساس، درصد افزایش سالانه ظرفیت هم مشخص شد، توقع ما از وزارت بهداشت در ارائه برنامه در حوزه رشتههای تخصصی و دندانپزشک، همین است.
حجت الاسلام شجاعی افزود: دقیق بگویند سرانه پزشک متخصص الآن در ایران چقدر است و در افق ۱۴۱۰ به چه سرانهای ما باید برسیم و بر اساس آن درصدهای افزایش ظرفیت را پیشنهاد بدهند و به همین ترتیب در دندانپزشکی.
وی گفت: اگر غیر از این باشد و گزارشهایی که ما دریافت کردیم نشان میدهد غیر از این است حتماً از طرف ما قابل پذیرش نخواهد بود و پیگیری جدی از وزارت بهداشت انجام خواهیم داد که برنامه واقعی که بتواند کمبود پزشک متخصص و دندانپزشک را مشخص کند، ارائه دهند.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس افزود: ما هشت پیشنهاد در این گزارش ارائه دادیم، در مورد افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی متخصص یا دندانپزشکی و به سمت بومی گزینی حرکت کنیم که پایداری پزشک در مناطق محروم را قطعاً تقویت میکند.
حجت الاسلام حسن شجاعی گفت: به همین ترتیب برخی از رشتههای حد واسط مثل مراقبان سلامت، اگر با جدیت بیشتری دنبال شود میتواند به ارائه خدمات پزشکی به خصوص در مناطق محروم کمک کند، که در سند تحول دولت هم اشاره شده است.
وی افزود: سیاست ادغام آموزش پزشکی در وزارت بهداشت باید مجدد مورد بازنگری قرار گیرد و باید ببینیم آموزش پزشکی وقتی در وزارت بهداشت قرار گرفت آیا سیاست موفقی بوده است؟
حجت الاسلام شجاعی گفت: برآوردها نشان میدهد که این سیاست موفق نبوده است و باید به سایر دانشگاهها هم اجازه دهیم وارد حوزه آموزش پزشکی شوند تا بتوانیم نظام عادلانه تری را در حوزه سلامت داشته باشیم و مردم عزیز دسترسی بهتری داشته باشند.