تناقض وزارت بهداشت در پذیرش کمبود پزشک در ایران
استناد برخی مسئولان وزارت بهداشت به آمارهای سازمان بهداشت جهانی برای رد کردن کمبود پزشک در کشور در شرایطی صورت میگیرد که آمارهای منتشر شده در سایت این سازمان تناقضات مهمی را با خود به همراه دارد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما بر اساس آخرین آمار منتشر شده در سایت سازمان بهداشت جهانی، سرانه پزشک ایران در سال ۲۰۱۷ حدود ۱۱.۲۹ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت بوده است.
همین سرانه در سال ۲۰۱۸ عدد ۱۵.۸۴ را به ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت نشان میدهد که حکایت از جهش ۴.۵ واحدی سرانه تنها ظرفت مدت یک سال دارد! آماری که اگر بخواهد رنگ واقعیت به خود بگیرد به معنای اضافه شدن ۴۵ هزار پزشک به تعداد پزشکان کشور آن هم ظرف مدت یک سال دارد. امری که با توجه به ظرفیتهای پذیرش دانشجوی پزشکی در سالهای گذشته اصلا امکان پذیر نیست و یک تناقض است.
امکان پذیر نبودن جهش سرانه پزشک ایران در سایت سازمان بهداشت جهانی تنها ایراد این آمار نیست بلکه روش استخراج این آمار هم اساسا با ایراداتی مواجه است. در حال حاضر سازمان بهداشت جهانی به شیوه خوداظهاری، آمار تعداد پزشکان را از هر کشور دریافت میکند. در این میان وزارت بهداشت در ایران برای خوداظهاری تعداد پزشکان به سازمان بهداشت جهانی از آماری که سازمان نظام پزشکی اعلام میکند، استفاده کرده و خود آمار مستقلی ارائه نمیدهد.
استناد به آمار نظام پزشکی برای محاسبه تعداد پزشکان کشور در حالی صورت میگیرد که تعداد پزشکانی که بازنشسته شده، از کار طبابت خارج شده یا حتی فوت کردهاند از آمار نظام پزشکی خارج نشده است.
در همین زمینه ابوالفضل باقری فرد، معاون آموزشی وزارت بهداشت اذعان داشت: تعداد پزشکی که ما اعلام میکنیم بر اساس آمار سازمان نظام پزشکی است البته آماری که سازمان نظام پزشکی داده شامل تعداد همه پزشکان است و در نظر نگرفته که تعدادی از این پزشکان فوت کرده و یا مهاجرت کردهاند یا کار پزشکی انجام نمیدهند و از چرخه کار خارج شدهاند.
وجود تناقض در آمار منتشر شده توسط سازمان بهداشت جهانی و همچنین ایرادات متعدد در آمار سازمان نظام پزشکی همه و همه نشان دهنده نبود سازوکاری واقعی برای سنجش تعداد پزشکان فعال در کشور است. موضوعی که موجب شده است برخی در سایه بیش اظهاریهای آماری صورت گرفته، بر کمبود پزشک در بسیاری از مناطق کشور سر پوش بگذارند.
در این شرایط به نظر میرسد که یکی از وظایف اصلی وزارت بهداشت، محاسبه تعداد پزشکان فعال است، پزشکانی که پرداخت بیمه و مالیات آنها شاهدی بر فعال بودن آنها باشد. در غیر این صورت با توجه به نواقص آماری که در حال حاضر وجود دارد، برنامه ریزی برای رسیدن به سرانه مطلوب پزشک درکشور با مشکلاتی مواجه میشود.
.تصمیم گیری به دست افراد ذینفع است و در بقیه موضوعات همینطور است مثلا ببیند چند کتاب دارو سازی رفرنس ترجمه شده است که بسیار کم است .این طور میشود که درمان و دارو گران و وابسته و بیکاری زیاد بیمه ها مشکل دار و برنامه ریزی و طراحی مشکل.مطمئا باعث افزایش بودجه دولت میشه .مثلا در طب سنتی وزارت بهداشت جهت عطاری ها نیرو تربیت نکرده درمانها مستند نشده آیا اصلا کرسی شفا و قانون داریم به لحاظ نهادی کار عطاری ها سازماندهی نشده است فقط طبیبان سنتی حق کسب و کار دارند جناب وزیر بهتر نیست دوره طب سنتی و دارو سازی سنتی از دیپلم حداکثر شش ساله و چهار ساله بشه و متون تخصصی ان تدوین بشه با تدوین قوانین کسب و کار و تولید اون رو رونق بده و مانع نباشه بلکه هدایت گر باشه مثلا دکتری تخصصی این رشته ها باید کرسی داشته باشندودرمان و دارو رو استاندارد کنند ایرانیها اکثرا مدعی اصلی طب بوده اند که در کتب قانون والحاوی... منعکس است پس ما پتانسیل بالایی داریم ضمنا مانند نظام مهندسی باید دانست که کدام پزشک در کدام محل طبابت میکند و آمار شو به صورت عمومی و به روز اعلام بشه.پس امسال ظرفیت رو برا ترم جدید بالا ببرید تا یک سال جلو بیفته حرف ۵۰۰ هزار شغله .راستی دلیل اینکه حداکثر حقوق برای پزشکا ۱۰۰ میلیون و برای سایرین حدود ۳۵ میلیون کمبود اونها نیست