امروز، پنجشنبه بیست و پنجم آذر سال ۱۴۰۰هجری شمسی، برابر با یازدهم جمادی الاول سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با شانزدهم دسامبر سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و پنجم آذر) به شرح زیر است:
آغاز به کار شبکه تلویزیونی جهانی سحر
۲۴ سال پیش در چنین روزی، ۲۵ آذر ۱۳۷۶ شمسی شبکه جهانی سحر راه اندازی شد. این شبکه نخستین شبکه تلویزیونی برون مرزی صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، در ساعاتی محدود به هفت زبان عربی، آذری، بوسنی، ترکی استانبولی، فرانسه، انگلیسی و اردو، درمجموع با ۱۹ ساعت پخش کار خود را آغاز و از دی ماه ۱۳۹۳ با سیاست گذاری جدید به عنوان شبکهای رادیو و تلویزیونی، به تدریج فعالیت خود را در قالب ۴ کانال ۲۴ ساعته به زبانهای کردی، آذری، اردو و بالکان با روزانه ۹۶ ساعت پخش توسعه داد.
شبکه جهانی سحر به عنوان شبکهای عام، ذائقههای مختلف خانوادگی را با تولید، تامین و پخش برنامههای متنوع در قالبهای نمایشی، مستند، جنگ و مسابقه، سیاسی و اقتصادی تامین میکند. این شبکه در کنار این برنامه ها، برنامههای خبری داخلی و بین المللی را نیز پوشش میدهد.
درگذشت علی بن عیسی رمانی، عالم صرف و نحو
۱۰۶۱ سال پیش در چنین روزی، یازدهم جمادی الاول سال ۳۸۲ هجری قمری «علی بن عیسی رُمانی»، عالم بزرگِ علم نحو درگذشت.
وی علاوه بر آشنایی با علوم ادبی عصر خود، در فقه، کلام و علوم قرآنی نیز دانشی قابل توجه داشت. رمانی علم ادب را از کسانی همچون ابن سراج آموخت و در این علم استاد شد و شاگردان بسیاری تربیت کرد. از جمله تالیفات رمانی میتوان به «الجامع الکبیر فی التفسیر»، «النُکَت فی اعجاز القرآن» و «شرح سیبوِیه» اشاره کرد.
تولد خواجه نصیرالدین طوسی، منجم و ریاضیدان بزرگ ایرانی
۸۴۶ سال پیش در چنین روزی، یازدهم جمادی الاول سال ۵۹۷ هجری قمری «خواجه نصیرالدین طوسی»، فیلسوف، ریاضیدان، منجم و دانشمند بزرگ ایرانی در طوس - در شمال شرقی ایران - متولد شد.
وی یکی از شخصیتهای معروف و تأثیرگذار بر تاریخ ایران است که فقه و حدیث را نزد پدر و منطق و حکمت را نزد دایی اش آموخت. آنگاه خواجه نصیر به نیشابور در شمال شرقی ایران رفت و نزد اساتید بزرگ آن شهر، علوم مختلف زمان خود، از جمله ریاضیات و نجوم را در حد کمال فراگرفت. وی در روزگار هلاکوخان مغول و فرزندش، مرکز بزرگ علمی و نخستین آکادمی علوم یعنی رصدخانه عظیم مراغه را تاسیس کرد. تاسیس رصدخانه مراغه ـ در شمال غربی ایران ـ در سال ۶۵۷ هجری قمری ثبت شده است. خواجه نصیرالدین، شیوههای نوین استفاده از ساعت آفتابی را برای رصدهای خود کشف کرد. به همت وی رصدخانه مراغه با بهترین آلات و ادوات رصد مجهز شد که ۳۰۰ سال بعد از آن هم در غرب، نظیر آنها مشاهده نمیشد. خواجه نصیرالدین طوسی همچنین کتابخانهای با بیش از ۴۰۰۰ جلد کتاب در کنار رصدخانه مراغه بنا کرد. وی مدت شانزده سال در آن رصدخانه به مطالعه و تحقیق درباره ستارگان پرداخت. از این دانشمند برجسته و نامدار ایرانی متجاوز از هشتاد کتاب و رساله به زبان عربی و فارسی بجای مانده است. کتب «اساس الاقتباس»، «اخلاق ناصری»، «اوصاف الاشراف» و «شرح اشارات ابن سینا» از جمله آثار با ارزش خواجه نصیرالدین طوسی به شمار میرود. این دانشمند پرتلاش، در سال ۶۷۲ هجری قمری، دیده از جهان فروبست و در کاظمین ـ از شهرهای عراق ـ به خاک سپرده شد.
آغاز نهضت استقلال طلبانه مردم قبرس
۷۱ سال پیش در چنین روزی، شانزدهم دسامبر سال ۱۹۵۰ میلادی نهضت استقلال طلبانه مردم قبرس برای پایان دادن به سلطه انگلیس بر این جزیره آغاز شد.
قبرس جزیرهای در مدیترانه شرقی با ۹۲۵۱ کیلومتر مربع مساحت است که در قرن شانزدهم میلادی تحت سلطه عثمانیها قرار گرفت. هنگام درگیری روسیه و عثمانی در سال ۱۸۷۷ میلادی، انگلیس که نگران شکست عثمانی و اشغال قسطنطنیه توسط روسیه تزاری بود، پس از جلب رضایت عثمانیها، نیروهای خود را وارد قبرس کرد و اداره این جزیره را به عهده گرفت. انگلیس در سال ۱۹۱۴ میلادی، همزمان با آغاز جنگ جهانی اول، به دلیل اتحاد عثمانی با آلمان، این جزیره را ضمیمه متصرفات خود کرد و در سال ۱۹۲۵ میلادی بطور رسمی، قبرس را مستعمره انگلیس اعلام کرد. از آن هنگام، درگیریهای داخلی میان دو جامعه ساکن جزیره قبرس، یعنی ترکها و یونانیها اوج گرفت. یونانیها به دلیل آنکه در اکثریت هستند، خواستار الحاق این سرزمین به یونان و ترکها نیز خواهان تشکیل دولتی مستقل بودند. سرانجام در چهاردهم اوت سال ۱۹۶۰ میلادی قبرس استقلال یافت و عضو سازمان ملل متحد شد. با این حال درگیری یونانی تبارها و ترک تبارهای این جزیره ادامه یافت. در سال ۱۹۷۴ به دنبال کودتای نظامی یونانی تبارها، ترکیه نیز بخش شمالی قبرس را که ترک نشین است، به تصرف خود درآورد. از آن زمان، بحران تقسیم قبرس همچنان حل نشده، باقی مانده است.
محاکمه روژه گارودی در فرانسه به اتهام انتشار کتاب در نفی هولوکاست
۲۳ سال پیش، در روز شانزدهم دسامبر سال ۱۹۹۸ میلادی دادگاه تجدیدنظر پاریس، «روژه گارودی» (Roger Garaudy) فیلسوف و نویسنده مسلمان فرانسوی را به جرم انکار جنایت علیه بشریت در کتاب خود به نام «اسطورههای بنیادین سیاست اسرائیل» محکوم به زندان و جریمه نقدی کرد.
گارودی در این کتاب با اسناد و دلایل مستند ثابت کرد که صهیونیستها با نازیها در جریان جنگ جهانی دوم همکاری داشتند. وی همچنین درکتاب خود نوشته است که صهیونیستها برای جلب نظر افکار عمومی به منظور ایجاد کشوری در فلسطین، کوشیده اند جنایات آلمان هیتلری علیه یهودیها را بزرگ نشان دهند. پروفسور گارودی در کتاب اسطورههای بنیادین سیاست اسرائیل از جمله رقم ۶ میلیون یهودی را که گفته میشود توسط آلمان قتل عام شده اند، بسیار اغراق آمیز خوانده است، چرا که کل جمعیت یهودیها در آن زمان این مقدار نبوده است. با فشار و اعمال نفوذ صهیونیست ها، روژه گارودی در دادگاه تجدیدنظر پاریس به خاطر ابراز دیدگاه هایش، محکوم شد. با این رای دادگاه، آزادی بیان و قلم در فرانسه که ادعا میکند، مهد آزادی است، بار دیگر مخدوش شد.
تولد جین آستن، خالق غرور و تعصب
۲۴۶ سال پیش، در روز شانزدهم دسامبر سال ۱۷۷۵ میلادی «جین استن» (Jane Austen) نویسنده زن انگلیسی متولد شد.
وی با آنکه ۴۲ سال بیشتر عمر نکرد و در سال ۱۸۱۷ درگذشت، اما تأثیر قابل توجهی بر ادبیات انگلیس و حتی اروپا گذاشت. نکته مهم در رمانهای خانم استن، دوری از رمانتیسم رایج در آن زمان و اغراق در بیان احساسات و توصیف مناظر است. وی عمدتاً در باره طبقه متوسط رو به رشد انگلیس در دوران خودش، داستان نوشته و از طنز به خوبی استفاده کرده است. با این حال آثار جین استن در زمان خودش چندان مورد استقبال قرار نگرفت و در نیمه دوم قرن نوزدهم، از او و کتاب هایش تجلیل شد. از میان رمانهای معروف استن میتوان از «غرور و تعصب»، «عقل و احساس» و «اِما» نام برد.