برای جلوگیری از خام فروشی خرما، کارگاههای فرآوری این محصول استراتژیک باید گسترش یابد.
هوای خرماپزان تمام و فصل خرماچینی به اتمام رسیده است، امسال ۴۸ هزار تن خرما از سطح نخلستانهای آبادان برداشت شد، مدیر اداره جهاد کشاورزی آبادان میگوید: از این مقدار خرما هر سال حدود ۱۵ هزار تن بصورت خام و بدون فرآوری به کشورهای حاشیه خلیج فارس و اروپایی صادر میشود.
برخی کشاورزان میگوید: دسترنج امسال نه تنها جیب آنها را پُر نکرده بلکه کام برخی از را هم تلخ کرده است.
در حال حاضر کارگاههایی برای بسته بندی خرما و البته مراکزی محدود برای فرآوری خرما در منطقه فعالیت میکنند، اما لازم است برای افزایش سود واقعی نخلداران این مراکز افزایش یابد.
حسن دشتی افزود: به این منظور و برای جلوگیری از خام فروشی خرما تعدادی طرح ارائه ارائه کردیم که وزیر جهاد کشاورزی با راه اندازی ۱۳ کارگاه فرآوری خرما موافقت کرده است.
وی البته این را هم یادآور شد: که در حال حاضر برخی از کشاورزان منطقه با راه اندازی کارگاههای بسته بندی خرما و تولید انواع مختلفی از محصولات و فرآوریهای مختلف خرما با گام نهادن در این مسیر از خام فروشی خرما کاسته اند.
رو چینی، معسل، تقویتی، اَردِ خرما و بیش از ۱۰ محصول متنوع و رنگارنگ دیگر در این کارگاهها فرآوری میشود و در بازار بدون واسطه و دخالت دلالان بفروش میرسد.
فرآوری خرما حلقه مفقوده تکمیل سود کشاورزان
حالا خرمای صادراتی خوزستان که در دو راهی منافع نخل دار و تاجر مانده میتواند در کارگاههای فرآوری سودآورتر از پولی باشد که دلالان به کشاورزان میدهد.
امسال در حالی دولت خرمای نخل داران خوزستانی را به قیمت تضمینی خرید که ۱۰ هزارتن خرمای استعمران سال گذشته هنوز در انبارها باقی مانده بود و صادرات این محصول را با چالشهایی رو به رو کرد.
براساس اعلام مسئولان جهادکشاورزی خوزستان، امسال حدود ۶۰ تا ۶۵ هزار تن خرمای استعمران به صورت توافقی یا تضمینی توسط ۶۰ کارگاه بسته بندی و فرآوری خرما خریداری شد.
مسئولان میگویند: همهی کسانی که خریدار خرما هستند لزوماً دلال نبوده و همانند سالهای گذشته بخش زیادی از خرمای استعمران صادراتی و صنعتی توسط کارگاههای بخش خصوصی به صورت توافقی خریداری میشود.
حالا سرنوشت ۱۰ هزارتن خرمای دپو شده سال قبل این است که به تدریج توسط کارگاههای بخش خصوصی در حال بسته بندی و صادرات به کشورهای هدف هستند.
اما ذکر این نکته به عوامل تاثیر گذار لازم است که صنایع تبدیلی و تکمیلی رکن اساسی تولید خرما در خوزستان هستند.