سالمندی سالم ریشه در دارا بودن زندگی سالم در کودکی، جوانی و میان سالی دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان ، به گفته متخصصان ، افرادی که در دوران جوانی خود عادات و سبک زندگی سالم دارند حتما دوران سالمندی سالم و پر انرژی را تجربه خواهند کرد. با این حال هیچ زمانی برای ایجاد عادتهای سالم دیر نیست و میتوان با رعایت نکاتی ساده از سلامتی طولانی تری برخوردار بود.
تمرکز بر پیشگیری از بیماری ها: سالمندان باید سالیانه مورد چک آپ قرار بگیرند. آزمایشهای تعیین قند خون، چربی خون و سطح کلسترول، غربالگری سرطان روده از این موارد هستند. همچنین انجام واکسیناسیون به ویژه واکسن آنفولانزا باید هر ساله و یا واکسن کرونا در شرائط فعلی برای سالمندان انجام شود.
کسب اطلاعات درمورد مدیریت بیماری:درمورد بیماری و داروهای مصرفی باید با پزشک مشورت کرد. سالمند باید از عوارض داروها و تداخل دارویی و علایم جدید آنها پس از مصرف مطلع باشد.
بیماریهای شایع دوره سالمندی: از جمله بیماریهای دوره سالمندی عبارتند از پوکی استخوان و ورم مفاصل، افزایش چربیهای مضر و چاقی، پرفشاری خون، گرفتگی رگها و بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و کبد چرب، سرطان و ...، خشکی پوست، فراموشی (آلزایمر)، بیخوابی، افسردگی، عصبانیت و پرخاشگری، سندروم پاهای بی قرار، ..
داشتن خواب کافی: بیخوابی و بیدار شدن مکرر در طول شب از اختلالات متداول در دوران سالمندی است. با رعایت نکات مربوط به تغذیه و بهداشت خواب، سالمند میتواند خواب با کیفیتی داشته باشد. تغذیه مناسب و خاموش کردن چراغها در طول شب، تهویه مناسب، نبود صدای آزار دهنده و دمای مناسب نیز از مواردی هستند که شرایط خواب آرام را برای سالمند ایجاد میکنند.
توجه به سلامت روان: برای داشتن سالمندی سالم علاوه بر توجه به سلامت جسمانی باید سلامت روانی و حافظه سالمند را نیز مد نظر قرار داد. فراموش نکنیم جسم و روان سالم هر دو ارتباط تنگاتنگی دارند و لازم و ملزوم یکدیگر هستند، روان سالم بستگی به جسم سالم دارد و جسم سالم نیز بستگی به وجود روان سالم دارد. حل جدول، مطالعه کردن و نوشتن خاطرات از مواردی هستند که به تقویت حافظه کمک میکنند.
معاینه بینایی: سالمندان باید سالیانه به چشم پزشک مراجعه کنند تا در صورت کاهش بینایی، از عینک مناسب استفاده کنند. سالمندانی که عینک استفاده میکنند نیز باید تحت معاینه سالیانه قرار بگیرند.
معاینه شنوایی: هر ساله سالمندان باید سطح شنوایی خود را ارزیابی کنند. خطرات جبران ناپذیری مانند افسردگی و بیماریهای قلبی و حوادث میتواند نتیجه ابتلا به اختلالات شنوایی باشد.
معاینات دندانپزشکی: احتمال پوسیدگی دندان با افزایش سن و کاهش ذخیرههای کلسیم افزایش مییابد. علاوه براین، بیماریهایی مانند دیابت، بیماریهای قلبی عروقی و یا سکته میتوانند منجر به بیماریهای دهان و دندان شوند؛ بنابراین تمامی سالمندان هر ۶ ماه باید تحت معاینات دندان پزشکی قرار بگیرند.
مشارکت اجتماعی: داشتن روابط نزدیک با فرزندان، نوهها و دوستان و نزدیکان، روحیه اجتماعی سالمند به ویژه سالمندان دارای محدودیت حرکتی را تقویت میکند. برقراری روابط اجتماعی جدید و حضور در جامعه در واقع نوعی درمان در دوران سالمندی برای داشتن سالمندی سالم به شمار میرود.
انجام فعالیتهای جسمانی: ورزش منظم در دوران سالمندی علاوه بر بهبود سلامت جسمانی و جلوگیری از افسردگی موجب تقویت حافظه و تجدید انرژی در سالمندان میشود. یکی از مهمترین عوامل دستیابی به سالمندی سالم، داشتن فعالیت فیزیکی منظم در تمامی دوران زندگی است.
استرس: اضطراب و استرس یک مسئله شایع در دوره سالمندی است، زیرا این دوره مملو از انواع احساس کمبودها و ناتوانیها میباشد. سالمندان به خاطر قرارگیری در محدوده خاصی از زندگی، در معرض خطر افزایش ابتلا به بیماریهای مزمن، تنهایی، انزوا و عدم برخورداری از حمایتهای اجتماعی بوده و به دلیل ناتوانیهای جسمی و ذهنی در موارد زیادی استقلال فردی شان مورد تهدید قرار میگیرد.
استفاده از مکملهای غذایی : بهترین راه تامین مکملها به دست آوردن آنها از طریق مواد غذایی است.بعد از ۵۰ سالگی بدن به ویتامین و مواد معدنی بیشتری نیاز دارد. در صورتی که نیاز بدن از طریق مواد غذایی تامین نمیشود میتوان زیر نظر متخصص تغذیه یا پزشک با استفاده از مکمل ها، مواد معدنی و ویتامین کافی را برای بدن تامین کرد. کلسیم، منیزیم، روی، آهن، ویتامین ب ۱۲، ویتامینهای ب ۱، ب ۲، ب ۶ و ویتامین دی از جمله ویتامینهایی هستند که بدن با افزایش سن نیاز بیشتری به آنها دارد.
اهمیت تغذیه : تغدیه مهمترین سپر دفاعی در برابر بیماری هاست. در برنامه غذایی روزانه، به منظور سالم زیستن باید سه اصل تعادل، تنوع و تناسب را رعایت کرد. تعادل به معنی مصرف مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن. تنوع یعنی مصرف انواع مختلف مواد غذایی که در ۶ گروه اصلی غذایی (نان و غلات، سبزیها، میوهها، شیر و فرآوردههای آن، گوشت و تخم مرغ و حبوبات و مغز دانهها) و آب قرار دارد؛ و تناسب یعنی هماهنگی بین مواد غذایی مصرفی وجود داشته باشد.
نوشیدن روزانه آب و نوشیدنیهای بدون قند: به طور معمول هشت لیوان آب و مایعات مناسب مثل شیر و آب میوه دریافت شود. آبرسانی مناسب برای حفظ سلامتی و تقویت سیستم ایمنی بدن ضروری است.
بیشتر بخوانید : سالمندان خوزستانی از خدمات حمایتی کمیته امداد بهره مند میشوند
پیشگیری از پوکی استخوان: تغذیه مناسب و استفاده از مواد غذایی حاوی کلسیم قابل جذب، منیزیم، فسفر و ویتامین D
، تحرک و ورزش، حداقل ۳۰ دقیقه پیاده روی در روز ، استفاده مناسب از نور خورشید، این مورد باید با رعایت اصول ایمنی همراه باشد، در صورت نیاز، استفاده از مکملهای ویتامین D و کلسیم، پرهیز از مصرف دخانیات و الکل، کاهش مصرف کافئین، قند و شکر و شیرینی جات .