بر اساس توافقنامهای که آمریکا، استرالیا و انگلیس امضا کردند، استرالیا در آینده نزدیک زیر دریاییهای هستهای تولید خواهد کرد.
به گزارش مجتبی قاسم زاده خبرنگار سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از لندن؛ سه کشور آمریکا، انگلیس و استرالیا، با انعقاد پیمان ویژه ای، تصمیم گرفتند تا در برابر آنچه درگیریهای بالقوه از جمله درگیری بر سر اختلافات حل نشده سرزمینی، تهدیدهای تروریستی و مشکل جرایم سازمان یافته نامیده اند، فناوریهای پیشرفته نظامی، از جمله زیر دریاییهای هستهای به استرالیا دهند.
نخست وزیر انگلیس در نشست سه جانبه با سران کشورهای امریکا و استرالیا بصورت ارتباط تصویری اینترنتی گفت:" اکنون فرصت جدیدی پیش آمده است تا پس از خارج شدن بریتانیا از اتحادیه اروپا، نقش این کشور به عنوان پیشرو در زمینه علم و فناوری، تخصص در درون کشور ارتقا یابد و مهمتر از همیشه، روابط میان سه کشور آمریکا، بریتانیا و استرالیا، باز هم بیشتر تقویت شود. "
بوریس جانسون افزود: امروز بریتانیا و استرالیا، از منافع مشترک دفاع میکنند، ارزشهای مشترک را پی گرفته اند و با تهدیدهای مشابه روبرو هستند.
سران سه کشور با بیان اینکه هدفشان از انعقاد این پیمان راه اندازی توانایی هستهای برای استرالیا در نخستین زمان ممکن است افزودند: استرالیا همچنان به برآورده کردن تمامی تعهداتش به عنوان یک کشور غیراتمی پایبند است.
رئیس جمهور امریکا نیز با ابراز خرسندی از انعقاد این پیمان گفت: امروز گام تاریخی دیگری بر میداریم تا روابط میان سه کشور را تعمیق و بسامان کنیم.
وی افزود: ما به اهمیت تثبیت صلح در منطقه اقیانوس آرام وهند در دراز مدت آگاه هستیم.
این پیمان موسوم به "آکوس" علاوه بر تولید زیر دریایهای هسته ای، همکاری در زمینه هوش مصنوعی، فناوری کوانتومی و سایبری را نیز در بر خواهد گرفت. از آنجایی که این سه کشور آشکارا میگویند که از رشد قدرت و حضور نظامی چین در منطقه اقیانوس هند و آرام نگرانند، بدیهی است که با خشم چین روبرو شوند. مقامات چین در واکنش به این پیمان ان را خود زنی توصیف و اعلام کردند کشورها باید افکار دوران جنگ سرد و تعصبات عقیدتی را کنار بگذارند.
در انگلیس نیز نگرانیهای جدی درباره ساخت بمبهای اتمی جدید وجود دارد. "
ایان بلکفورد رهبر نمایندگان حزب ملی اسکاتلند در واکنش به این پیمان در پارلمان این کشور گفت: در اجرای تعهدات در پیمان منع گسترش سلاحهای هسته ای، آیا نخست وزیر میتواند تضمین واقعی بدهد که دولتهای استرالیا در آینده، از این پیمان برای تولید بمب اتمی استفاده نکنند؟
سیاست آمریکا و انگلیس در گسترش فناوری زیر دریایی هستهای با انعقاد پیمان با استرالیا، در حالی است که این دو کشور دارنده بمبهای اتمی، مدام درباره ضرورت پیشگیری از توسعه فناوری هستهای در دیگر کشورها، سخن میپراکنند و به دیگر ملت ها، درس صلح دوستی میدهند.
دکتر کیت هادسون رهبر ائتلاف خلع سلاحهای هستهای با انتقاد از رویکرد دولتهای دارنده سلاحهای هستهای گفت: ما باید پیام بسیار قدرتمندی به دولتمان بدهیم و اعلام کنیم پول به جیب زدن از مرگ انسانها و ثروت اندوزی از راه تولید سلاحهای هستهای و همزمان موعظه کردن دیگر دولتها که چه کارهایی باید بکنند و چه کارهایی نباید بکنند، کاملا غیر قابل قبول و مردود است.
براساس قرارداد سال ۲۰۱۶ میلادی، فرانسه قرار بود با مبلغ ۵۰ میلیارد دلار استرالیا، ۱۲ زیر دریایی هستهای برای استرالیا بسازد که با پیمان جدید، آن قرارداد نیز لغو خواهد شد. وزیر خارجه فرانسه، گفت این اقدامی "بیرحمانه" و "خنجری از پشت" است. "
سخنان جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا و بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس در عادی نشان دادن این پیمان که مغایر با قواعد منع تکثیر سلاحهای هستهای توصیف شده است به گونهای است که گویا قرار است با زیر دریاییهای اتمی خریدهای روزانه استرالیاییها انجام شود.