سیاستهای کلی خانواده، یک سند شفاف و روشن برای برنامهریزی است که روابط درون خانوادگی و حتی روابط بین خانواده و اجتماع را بهدقت مورد ملاحظه قرار داده است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: خانواده سنگ بنای جامعه اسلامی و کانون رشد و تعالی انسان است.
خانوادهها، حلقههایی از زنجیره کلی نظام را تشکیل میدهند که در اصل، هویت ملی را شکل میدهند، هرکدام از این حلقهها آسیب ببیند یا به نوعی خانوادهها متزلزل شوند، درواقع زنجیره اعتلا و اقتدار کشور آسیب می بیند.
کانون خانواده و نوع تعامل پدر و مادر با فرزندان در فردای سرنوشتساز جامعه نقش کلیدی دارد. از همین کانون است که مدیران و آیندهسازان کشور بیرون میآیند. این وظیفه سازمانها و قوای سهگانه است که با برنامههای طراحی شده، تثبیت و تحکیم خانواده ها را ارتقا بخشند. امنیت و اقتدار ملی و مباحثی که هویت ملی و یکپارچگی ملی را تعیین میکنند، به بحث خانواده محوری گرهخورده است.
این همسطح بودن مباحث ملی با مباحث خانواده محوری میتواند جایگاه خانواده را به سطحی که شایسته آن است ارتقا دهد؛ لذا با توجه به اهمیّت تقویت و تحکیم خانواده به عنوان کانون رشد و تعالی انسان و پشتوانه سلامت، بالندگی، اقتدار و اعتلای معنوی کشور و نظام، رهبر معظم انقلاب سیاست های کلی «خانواده» را ۱۳ شهریور ۹۵ ابلاغ کردند. از این روی لازم است با تقسیم کار بین ارکان نظام و دستگاههای ذیربط، اقدامات لازم با دقّت، سرعت و قوّت انجام شود و نتایج اجرای سیاستها رصد و به صورت مستمر گزارش شود. در این نوشتار به دنبال بررسی چالش ها و دستاوردهای سیاست های کلی خانواده و ارائه راهبردهای متناسب با آنها هستیم.
*اهمیت نقش و جایگاه خانواده در دین مبین اسلام
خانواده در اندیشه و تفکر اسلامی، فلسفههای متعددی دارد. یکی از فلسفههای بسیار مهم خانواده «آرامش» است که قرآن کریم به آن اشاره کرده است: «وَ مِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا إِلَیْها وَ جَعَلَ بَیْنَکُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فی ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُون» به نظر میرسد این آرامش، فقط به زوجین اختصاص ندارد، بلکه آرامش فرزندان و در نهایت آرامش جامعه نیز مراد است. فلسفه دیگر خانواده، رشد و تعالی است. انسان با داشتن خانواده سالم و ارزشی میتواند به رشد و تعالی برسد.
خانواده میتواند با کمک به رشد و تعالی افراد، جامعه را تعالی بخشد. اگرچه تأثیر جامعه بر خانواده نیز قابلانکار نیست، از دیدگاه اسلام، خانواده هستهای خانواده مطلوبی نیست، اما امروزه در کشورمان، شاهد گسترش خانواده هسته ای هستیم و میبینیم که زوجین از پدر، مادر، خواهر و برادر جدا شدهاند و آن را به یک تماس تلفنی یا دید و بازدید هفتهای، ماهانه و حتی سالانه محدود کردهاند. از نتایج خانواده گسترده، توزیع دردها، غمها، سختیها، خوشیها، شادیها و رشد مادی در بین تمام اعضای خانواده است. قطعا هدف سیاستهای کلی «خانواده» دسترسی به یک جامعه خانواده محور با الگوی اسلامی است.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دسترس است
پژوهشگر: مریم بیگ پور