دریای چین جنوبی به یکی از نقاط پرتنش در روابط متشنج چین و آمریکا تبدیل شده است.
دریای چین جنوبی به یکی از نقاط پرتنش در روابط متشنج چین و آمريکا تبدیل شده است و واشنگتن موضع پکن در مورد این اراضی آبی غنی از منابع را غیرقانونی مینامد.
بلینکن در جلسه شورای امنیت که با موضوع امنیت برگزار شد گفت: «درگیری در دریای چین جنوبی یا در هر اقیانوسی عواقب جهانی جدی برای امنیت و برای تجارت خواهد داشت. وقتی یک کشور پس از بی اعتنایی به قوانین با هیچ عواقبی روبرو نمیشود، این شرایط به مصونیت بیشتر و بی ثباتی دامن میزند.»
چین مدعی در اختیار داشتن دریای چین جنوبی است که با مناطق ویژه اقتصادی ویتنام، مالزی، برونئی، اندونزی و فیلیپین همپوشانی دارد. تریلیونها دلار در حوزه تجارت هر سال از این مسیر آبی جابجا میشود، منطقهای که از مناطق غنی ماهیگیری و میادین گازی برخوردار است.
بلینکن افزود، واشنگتن از اقداماتی نگران است که «باعث ارعاب و زورگویی به دیگر کشورها به دلیل دسترسی قانونی به منابع دریایی شان میشود. ما برخوردهای خطرناکی میان کشتیها در دریا و اقدامات تحریم آمیزی برای پیشبرد ادعاهای دریایی غیرقانونی دیده ایم.»
در پی این اظهارات، دای بینگ معاون نماینده چین در سازمان ملل آمریکا را به «مشکل آفرینی، اعزام خودسرانه کشتیها و هواپیماهای پیشرفته نظامی به دریای چین جنوبی و تلاش علنی برای اختلاف افکنی میان کشورهای منطقه» متهم کرد.
دای گفت: «این کشور (آمریکا) خود به بزرگترین تهدید برای صلح و ثبات در دریای چین جنوبی تبدیل شده است.»
بلینکن در صحبتهای خود اعلام کرد، نه فقط مطالبه گران جزایر و اراضی آبی دریای چین جنوبی بلکه این مسئولیت تمام کشورها است که از قوانین مورد توافق دفاع کنند تا اختلافات دریایی به شکلی مسالمت آمیز حل و فصل شوند.
کارشناسان میگویند آنچه برآیند مناسبات چین و آمریکا در یک سال گذشته و سالهای قبل از آن است اینکه پکن نمیتواند ذهنیت واشنگتن و تحرکات سیاستمداران و دولتمردان آن کشور مبنی بر اینکه چین را یک تهدید از لحاظ ایدئولوژیکی میدانند، تغییر دهد. اما آنچه چین میتواند انجام دهد و در حال انجام آن است حفظ عزم راهبردی خود و رقابت قاطعانه با آمریکا از نظر ایدئولوژیک است؛ فرایندی که آمریکا هرگز در رقابت با چین به آن دست نخواهد یافت و با یکجانبه گرایی هایش به نتیجه نخواهد رسید.