پخش زنده
امروز: -
چین به عنوان قدرتی نوظهور، قدرت جهانی آمریکا را با قدرت اقتصادی به چالش کشیده و در حال محدود سازی آمریکاست.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، موضوع "جنگ تجاری چین و آمریکا" با حضور نوذر شفیعی تحلیلگر مسایل سیاسی و ساسان شاه ویسی کارشناس اقتصاد بین الملل عصر امروز دربرنامه رو در رو شبکه چهار سیمابررسی شد.
ابتدا مراد عنادی مجری برنامه با مروری بر موقعیت تجاری چین و آمریکا، اظهار کرد: رئیسجمهوری امریکا لایحه فروش سلاح به تایوان و افزایش نفوذ امریکا در اقیانوس هند و منطقه پاسفیک را امضا کرده است مصوبهای که هدف آن مقابله با نفوذ چین در عرصه جهانی، به ویژه در منطقه ایندوپاسفیک ارزیابی شده است.
وی افزود: در همین چارچوب معاون رییس جمهور امریکا از احتمال آغاز جنگ سرد با چین سخن گفته است، پاتریک شاناهان، سرپرست وزارت دفاع آمریکا چین را اولویت اصلی وزارت دفاع آمریکا در سال 2019 اعلام کرد، و مارک پمپئو، وزیر خارجه امریکا هم از چین به عنوان بزرگترین تهدید آینده ایالات متحده یاد کرد.
عنادی خاطر نشان کرد: در حوزه اقتصادی هم سال 2018 سال تشدید تنشها میان 2 کشور بود، و ابعاد تازهای از تقابل میان پکن – واشنگتن را آشکار کرد.
وی ادامه داد: در رودرروی این هفته به بررسی ابعاد تنشهای اقتصادی و راهبردی میان چین و امریکا و چشمانداز آن در سال جدید میلادی میپردازیم.
نوذر شفیعی تحلیلگر مسایل سیاسی در رابطه با جنگ اقتصادی چین و آمریکا بیان کرد: به نظرم آنچه در روابط این دو کشور می گذرد معطوف به آینده است و اینکه در آینده قرار است چه اتفاقی بیفتد مربوط به این است که یکی از این دو رهبر جهان خواهد بود.
وی افزود: چین به عنوان یک قدرت نوظهور قدرت جهانی آمریکا را به چالش کشیده است و در حال محدود سازی آمریکاست و آمریکا با چین وارد جنگ نظامی نشده است و برخی از اختیارات سیاسی را به چین واگذار کرده است.
این تحلیل گر مسائل سیاسی یادآور شد: فرض بر این است که برتری اقتصادی چین روزی به برتری نظامی منجر می شود و آن زمان قدرت هژمون جهان می شود و قصد درگیری با امپریالیسم را ندارد و از گذشته هم از سال ۱۹۷۲ چنین قصدی نداشتند تا توانمند شده و امروز گزینه های آمریکایی ها در مورد چین محدود شده است.
ساسان شاه ویسی کارشناس اقتصاد بین الملل نیز در ادامه بحث بیان کرد: از ۱۹۷۲ جهان قدرت اقتصاد پول را پذیرفت و تغییراتی که در ریز قدرت های اقتصادی چین وجود دارد هرگز مورد نیاز آمریکایی ها نبوده و چین به راحتی می تواند فناوری های نوین را کپی کند و اگر در مدل نظامی به دنبال قدرت می روند در مدل اقتصادی به دنبال فرصت می روند.
وی خاطر نشان کرد: قدرت های نوپدید از فرصت موجود استفاده کردند و چین در ۲۰۲۵ از تراز ۲۰ میلیاردی عبور خواهد کرد و ابزارهای کالایی، گمرکی، پولی و تحریم را به کار می گیرد و امروز به دنبال جاسوس گرفتن نیستن و مدیران اقتصادی را هدف قرار می دهند که بازارهای آمریکا را تحت تاثیر قرار داده اند.
کارشناس اقتصاد بین الملل تاکید کرد: چین پای خود را در کفش نئولیبرال ها کردند و اروپا هم این نظریه ها را می پذیرند و آمریکا امروز به جایی رسیده که مجبور است یک رقابت تمام اعیار را به طرف چین بپذیرد.
شفیعی تحلیلگر مسایل سیاسی همچنین گفت: چین از منظر توانمندی اتمی و اقتصادی رتبه بالایی دارد و به عنوان کشور عضو سازمان ملل قدرت سیاسی است و برای قدرت هژمون مکتب فکری و پیروان را کم دارد در حالیکه آمریکا لیبرالیسم است و شوروی یک زمان کمونیسم بود و چینی ها مکتبی ندارند و در پیله نولیبرالیسم رشد کردند و با این تحول به اینجا رسیدند.
وی افزود: چینی ها نمی دانند اگر بخواهند یک سبک زندگی ارائه دهند، چه مکتبی ارائه دهند و از آخرین امپراطوری چین یک عصر طلایی را پیدا کردند و می گویند آن را جهان زیر بهشت می دانند و در آن دوره خود را برترین جهان می دانستند.
این تحلیل گر مسائل سیاسی خاطر نشان کرد: هنوز برای چین زود است که برای خود پیروانی را داشته باشد و در تلاش است با سرمایه گذاری و سبک زندگی که ارائه می کند بتواند پیروان خود را جذب کند اما زبان چینی زبان مناسبی برای این انتقال نیست.
شفیعی گفت: روند قدرت آمریکا کند شده و روند قدرت چینی ها شتاب گرفته اما قدرت هژمون چند وجهی است هر چند که چین و هند تا ۵۰ سال آینده اقتصاد آمریکا را پشت سر خواهند گذاشت.
وی یادآور شد: تلاش چینی ها حفظ یک سیاست آرام و روان در برابر آمریکایی ها تا رسیدن به قدرت بالاتری است.
شاه ویسی کارشناس اقتصاد بین الملل در ادامه با ذکر مثالی از رابطه آمریکا با دیگر کشورها، اظهار داد: آمریکایی ها آنطور که با عراق برخورد کردند با چین برخورد نمی کنند و کنسرت های اروپا و چین به اقتصاد آمریکا تنه می زند.
وی افزود: آمریکاییها به سمت حمایت گرایی افراطی آمریکایی رسیدند و می گویند اول آمریکا و اتفاقی است که به آمریکا به دو قرن گذشته برگشته و افولی است که نشان دهنده فرصت سازی برای دیگران بوده است و امروز آمریکا این فرصت ها را به چین داده است و آنها جریان پیروان را ایجاد می کنند.
این کارشناس اقتصاد بین الملل تصریح کرد: امروز ریز قدرت ها در داخل دبلیو تو او وارد شدند.
شفیعی تحلیلگر مسایل سیاسی در همین رابطه گفت: در سیاست ریز قدرت ها اهمیت ندارند و بحثی هم نداریم و درگیری بر سر قدرت هژمون است که یک قدرت هژمون را به چالش می کشد.
وی ادامه داد: رابطه اقتصادی خوبی با چین در کشورهای آسیایی وجود دارند اما رابطه نظامی با آمریکا دارند و کشورهای جنوب غربی و کره و ژاپن تا هند همه از چین احساس تهدید می کنند و مهمترین ابزار چین اقتصادی است.
این تحلیل گر مسائل سیاسی یادآور شد: حتی تحریم ایران و برجام را باید از این موضوع جدا کرد.
شفیعی در رابطه با بدهی یک تریلیون و ۳۶۰ میلیون دلاری آمریکا به چین گفت: در سنجش اقتصادی روابط دو کشور باید به سطح افقی و عمودی روابط توجه کرد و باید دید وقتی این دو کشور همدیگر را تحریم اقتصادی کنند، کدام بیشتر ضرر می کنند.
شاه ویسی کارشناس اقتصاد بین الملل در مورد توانایی اقتصاد چین اظهار کرد: ۹۰ درصد اقتصاد آمریکا محدود به ۱۰ کشور است و ۹۰ درصد اقتصاد چین مربوط به ۱۰۰ کشور است و هر کسی در این بازار چین فعال باشد و اقتصاد چین بانک محور است و می تواند اقتصاد آمریکا را با دامنه گسترده به چالش بکشد و بخش بزرگ کشش و کارکرد بازار آمریکایی منوط به خرده بازارهای ساخته چین است.
وی گفت: باید قیمت تمام شده چین در بازی ارزها را مورد توجه قرار دهند که بازار را تحریک می کرد و چینی ها تعرفه های خود را حفظ کردند و آمریکایی ها قیمت ها تغییر دادند و فشار و گردش سرمایه در بازارهای آمریکا را فعال کردند و بیشترین فشار تراز تجاری در سال اول دولت ترامپ ایجاد شد.
کارشناس اقتصاد بین الملل یادآور شد: اگر اتحادیه اروپا مثل روسیه قابلیت تحریک پذیری داشته باشند در سنجش اقتصادی واکنش متفاوت دارند و با سنجش سیاسی متفاوت است.
شفیعی تحلیلگر مسایل سیاسی مبادله اقتصادی آمریکا با ۱۰ کشور را برتری آن دانست و خاطر نشان کرد: اروپا به ایران از منظر امنیتی نگاه می کند و بحران مهاجرت و مسیر انتقال انرژی را مورد توجه قرار می دهد و همان نگاهی به ایران را دارد که آمریکایی ها دارد و معیارشان نظامی است.
وی تاکید کرد: دوره حکومت ترامپ را باید پدیده استثنایی آمریکا با جهان دانست و این دوره اتفاق نابهنجاری است و معتقدم تنش چین با آمریکا اجتناب پذیر است و ترامپ پدیده موقت و کوتاه مدت و گذر است.
شاه ویسی کارشناس اقتصاد بین الملل به کاهش بودجه های آمریکا قبل از ترامپ را مثال زد و گفت: گسست بزرگ بودجه ریزی دفاعی رخ داد و در یک دوره ای از ۷۰۰ میلیارد به ۴۰۰ میلیارد دلار رسید و ترامپ مجدد بودجه را به ۷۰۰ میلیارد دلار رساند و بالا تر هم خواهد بود.
وی تصریح کرد: چین امروز یک کریدور بزدگ جهانی را طرح ریزی کرده است.
شفیعی در پایان گفت: جا به جایی قدرت هر یکصد سال اتفاق افتاده است و افول آمریکا تدریجی است.