باوری غلط در فصل تابستان باعث کاهش مصرف ماهی در بین مردم می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، ماهی پای ثابت سفره مازندرانی هاست غذایی که با وجود طبع سردش در سرمای زمستان به خوبی بازار گرمی میکند و هم ماهیگیر راضی است هم فروشنده و هم مشتری، خدا هم که راضی باشد، میشود سخاوت دریای خزر و رضایت مردم، اما این منبع پروتئین با ورود به فصل گرما از سبد خرید بسیاری از مازندرانیها و حتی ایرانیها خارج شده و حاصلش میشود کسادی بازارماهی فروشان، میشود بیکاری عدهای از پروش دهندگان، میشود حذف سالمترین ماده غذایی از خوراک ایرانیان.
فصل گرما و بازار سرد ماهی
صبح یکی از روزهای تابستان برای تهیه ماهی به بازار ماهی فروشان میروم، جایی که چندماه پیش وقتی برای تهیه گزارش به آنجا آمده بودم در دهنه هر مغازه خریداران صف کشیده بودند، امروز، اما خبری از آن شلوغیها نبود، راسته ماهی فروشان خلوت و کمتر کسی را میدیدی که تحرک داشته باشد، کرکره نیمی از مغازهها پایین بود آنهایی هم که بودند یا ماهی نداشند یا مشتری.
یکی از فروشندهها میگفت از اردیبهشت تقریبا همین شرایط بر بازار حاکم است و هرسال هم این مشکل تکرار میشود میگوید خودش از آن دسته ماهی فروشانی است که مغازه اش را در این فصل تعطیل میکند، چون در آمدش نه تنها کفاف زندگی را نمیدهد بلکه باز بودن مغازه و هزینه آب و برق و اجاره و ... خرج اضافه روی دستش میگذارد.
فروشندهای که از قدیمیهای بازار بود و به قول خودش از بچگی خاک بازار ماهی فروشان را خورده علت این کسادی بازار را کمی باز میکند و میگوید: فصل صید ماهیان دریایی ابتدای بهار پایان مییابد و، چون در گذشته مزرعه پرورش ماهی در استان وجود نداشت، ماهی هم برای فروش نبود و مردم هم ماهی نمیخورند و بعد از گذشت سالها حالا نخوردن ماهی در فصل گرم به یک عادت تبدیل شده است.
او میگفت حالا با وجود مراکز پرورش ماهی باید استقبال خوبی از ماهی شود مانند کشورهای عربی که در فصول گرم مصرف ماهی بیشتری دارند، اما نمیشود.
چرا با شروع گرما بازار ماهی رو به فناست؟
آفتاب بالا آمده و درگوشه گوشه شهر مردم در تکاپو هستند، عدهای در حال خرید روزانه و عدهای هم در حال برگشت به خانه هایشان، بازار ماهی فروشان که خبری از مشتری نبود پس به بازار میوه و سبزی فروشان شهر میروم تا ببینم چرا ماهی در تابستان اقبالی ندارد.
مردم نظرات متفاوتی دارند برخی میگویند خوردن ماهی در تابستان تشنگی را صد برابر میکند، عدهای از هضم سخت آن میگویند مانند خانمی که از کنار ما رد میشد و در دستش کیسهای از گوشت قرمز و مرغ بود، اما وقتی از آن درباره مصرف ماهی پرسیدیم معتقد بود خوردن ماهی در گرما آدم را تنبل میکند میگوید وقتی ماهی میخورد سنگین میشود و نمیتواند فعالیت کند.
عدهای هم که خودشان را ماهی خور میدانستند میگفتند در تابستان، چون ماهی دریایی نیست، ماهی نمیخورند، تعدادی هم بوی بد ماهی در گرمای تابستان را بهانه میکردند و یا خودشان هم دلیلی بر این کار ندارند و میگفتند رسم است ماهی در تابستان آدم را مریض میکند.
درمان هضم سخت با سبزیجاتی گرم
صدای اذان ظهر از مسجد به گوش میخورد که وارد مطب دکتر خامه ور متخصص طب سنتی شدم. مطبی که این روزها با توجه به افزایش اقبال عمومی به طب سنتی شلوغ و پر رفت و آمدتر از سالهای قبل است.
وقتی صحبت و نظرات مردم را گفتم دکتر لبخندی زد و گفت که این یک باور غلط است، چون نه تنها خوردن ماهی در تابستان ضرر ندارد بلکه به دلیل مزاج سرد ماهی و مزاج گرم و خشک فصل تابستان خوردن آن مفید هم هست.
گرم صحبت با دکتر بودیم و او برای ما از خواص شگفت انگیز ماهی میگفت، ماده غذایی که میتواند جایگزین تمام قرصهای ویتامین دی و مکملهای امگا ۳ای شود که ماهانه صدها هزارتومان خرج روی دستمان میگذرد.
دکتر ادامه میدهد تنها کاری که باید برای آسان شدن هضم ماهی انجام دهیم همین سبزیهای محلی خودمان است یعنی ماهی باید به صورت شکم پر و با استفاده از گردو و سبزیجات طبع گرم استفاده شود.
ترازوی نامتوازن عرضه و تقاضا
مقصد بعدی ما اداره کل شیلات استان در بابلسر است، قبل از ورود به بابلسر به چند مرزعه پرورش ماهی گرمابی و استخر ماهیهای قزل آلا سر زدیم. استخرها پر از ماهیهای قزل آلا و آبندانها هم ماهی کم نداشتند، پرورش دهندگان میگفتند فروش ماهی به حدی کم است که با توجه به گرانی نهادهها خرید مجدد ماهی برای پرورش سخت است.
یکی از پرورش دهندگان در حالی که مشغول کشاورزی بود به ما از تغییر کاربری زمینش گفت، او میگفت با وجود هزینههایی بسیاری که برای آبندانش داشته امسال به دلیل همه گیری کرونا، کاهش صادرات ماهی و فروش کم ماهی آبندان خود را به زمین کشاورزی تبدیل کرده و به اجبار کارگرهایش را به خانه فرستاده است.
اکبری لـله مرزی که خودش کارشناس شیلات است و جز پرورش دهندگان موفق استان میگوید بخش زیادی از ماهیهای پرورشی استان حتی در تابستانهای سالهای قبل به کشورهای عربی و حاشیه خلیج فارس صادر میشد به همین دلیل پرورش دهندگان کمتر با مشکل فروش مواجه بودند، اما با جود کرونا راه صادرات هم بسته شده و ماهیهای پرورش دهندگان روی دستشان باد میکند.
پرورش دهندگان معقتد بودند که در گرمای تابستان پتانسیل پرورش ماهیهای گرمابی استان به شدت بالااست، اما با توجه به اقبال کم ماهی در این فصل تقاضا حداقلی است.
اشتغالزایی با خوردن ماهی
ساعت از چهار بعد از ظهر میگذشت که به بابلسر رسیدیم، شهر خلوت و در این روز گرم ابتدایی هفته با رسوخ کرونا در جان شهر کمتر مسافری به چشم میخورد.
عباس زاده معاون آبزی پروری شیلات منتظر ما بود، از او درباره اشتغال زایی پرسیدیم، درباره ظرفیتی که استان دارد، اما استفاده نمیشود، درباره جوانانی که با آشتی ماهی با سفرههای ایرانی در تابستان میتوانند روزی ببرند.
عباس زاده میگفت: مصرف ماهی تاثیر بسزایی در اقتصاد و اشتغال زایی مازندران دارد بطوری که سالانه مازاد مصرف مازندران به سایر استانها و کشورهای همسایه صادر میشود.
او ادامه داد: در تابستان استقبال از ماهی کمتر است، در صورتی که شرایط نگهداری و پرورش ماهیهای گرمابی در این فصل بهتر است و با توجه به تعداد بالای گردشگر استان، میتواند جهشی در تولید آبزیان باشد.
عباس زاده در پایان گفت: در سال گذشته هفت هزار و ۱۱۰ اشتغال مستقیم در بخش آبزی پروری استان وجود داشته که این میزان با افزایش مصرف آبزیان خصوصا در فصل تابستان میتواند افزایش قابل ملاحظهای داشته باشد.
معاون آبزی پروری شیلات میگوید: مازندران با ۱۷۰ مرکز فروش ماهی پرورشی یکی از قطبهای پرورش ماهی کشور است و با توجه به قیمت مناسبتر این غذای سلامتی در مقایسه با سایر گوشتها فرصت مناسبی برای آشتی دادن سالمترین ماده پروتئینی با سفرههای تابستانه است.
شب گرم تابستانی آرام آرام فرا رسیده و حالا با دو سه ماهی که از بازار ماهی فروشان خریده ام به خانه میروم با خیال اینکه این ماهیها، شکم پری شوند برای استقبال از مهمانان فردا، البته اگر بتوانم اهل خانه را راضی کنم.
خبرنگار سرویس اقتصادی خبرگزاری صداوسیما مازندران