دومین مناظره نامزدهای ریاست جمهوری در بخش سوم با دفاع از دیدگاههای هر یک از نامزدها برای اداره دولت آینده ادامه یافت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، در این بخش هر یک از نامزدها فرصت دارند به مدت ۳ دقیقه دیدگاه خود را بیان کنند.
اظهارات آقای قاضی زاده هاشمی در بخش سوم
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: بنده معتقد هستم مدل اداره کشور دچار اختلال است و ما باید حکمرانی را تغییر دهیم.
آقای امیرحسین قاضی زاده هاشمی در بخش دوم مناظرهها افزود: حقیقتاً ممکن است تهیه برنامه یا رویکرد در دولت ها، بعضی از موضوعاتی به عنوان موضوعات پیشران باشد.
وی گفت: بعضی از دوستان در سطح برنامه و پروژه یا رویکردشان متفاوت است و این نحوه پرسیدن سوالها باعث میشود آن آورده نامزدها و تفاوت هایشان دیده نشود.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: براساس دانش ذهنی شان و مطالبی که تهیه شده است اینجا گفتگو میشود. شاید بشود برنامه مناظره را به شکل دیگری برگزار کرد که این تفاوتها و رویکردها دیده شود.
آقای قاضی زاده هاشمی ادامه داد: به عنوان بخشی از جامعه ما که باید توجه ویژهای به آن شود، معلولان هستند. معلولان، شهروندان درجه یک ما به حساب میآیند، ۱۰ درصد جامعه را به نحوی معلولان تشکیل میدهند، اینها میتوانند زندگی خودشان را اداره کنند، اینها نیازی به دریافت صدقه ندارند، نیاز به حمایت به عنوان محروم ندارند، باید ابزار زندگی معلولان از جمله وسایل و آمادگی محیط برای آنها فراهم شود.
وی گفت: متأسفانه در این سالها معلولان به علت این که مورد توجه در جامعه نبودند، با این که قانون خیلی خوبی را اخیراً مجلس تصویب کرد، این به نتیجه درستی نرسید.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: ما در دولت "سلام"، برنامه ریزی میکنیم برای مناسب سازی معابر، غربالگری افراد دارای معلولیت و مسائل اجتماعی آنها را در بحث ازدواج شان، طلاق شان و امثال این موارد را مدنظر قرار خواهیم داد.
آقای قاضی زاده هاشمی گفت: نکته دوم که بسیار مهم است که اصلاً ندیدم در مطالب دوستان به آن اشارهای شود، مسئله جانکاه کروناست و وضعیتی که جهان گرفتار آن شده است و ما متأسفانه آمار فوت بالایی را در کشور شاهد هستیم. این آمار فوت غیر قابل توجیه است.
وی افزود: صدا و سیما، کشورهایی را که دچار وضعیت بدی هستند به طور مرتب گزارش میکند، ولی هیچ گاه درباره کره جنوبی که وضعیت خوبی را در مورد کرونا دارد بیان نکرده است چرا که در کره جنوبی فقط هزار و ۹۷۴ فوتی داشته است، در کشور ویتنام فوتیهای کرونا ۵۳ نفر بوده است، چین که مرکز شروع کرونا بوده حدود ۴ هزار و ۶۳۴ فوتی داشته است.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: خیلی از این کشورها هم هنوز برای کرونا واکسیناسیون را شروع نکرده اند.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: این کشورها، دولت مقتدری داشته اند، دچار بی ثباتی در تصمیم گیری نبودند تا کارهای خود را در زمینه وضعیت کرونا انجام دهند، اخیراً در کلاب هاوس، فردی مطرح کرد که میتوانسته است ۱۸ میلیون دُز واکسن در مرداد وارد کنم، ولی دولت همراهی نکرد و ۱۸ میلیون دُز واکسن یعنی کاهش ۸۰ درصدی مرگ و میر در کشور و این حرف، حرف خیلی خطرناکی بود که زده شد که ما امکان این را داشتیم واکسن را وارد کنیم و تمام افراد تحت خطر را واکسینه کنیم، ولی نشد.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: دولت "سلام"، ان شاءالله تا آخر سال این مورد را بررسی خواهد کردو به نتیجه خواهد رساند.
اظهارات آقای زاکانی در بخش سوم
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: در کشور انسداد وجود دارد و مشکل، مشکل رویکرد و مدیریت، زیاده خواهی و باندبازی است و کشور را به حالت کاریکاتوری هم نمیتوان اداره کرد.
آقای علیرضا زاکانی در دفاع از دیدگاههای خود در دومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری افزود: برنامههایی عرضه کنیم که قابل اجرا باشد، البته حاضرم با تک تک این دوستان مناظره کنم و مناظره دقیق برنامهای باشد و بنده نسبت به نحوه مناظره فکر میکنم که خیلی بهتر میتوان مناظره کرد و آرزو میکردم که دو به دو مناظره کنیم که عیار گفتهها و شرایط معلوم شود.
وی ادامه داد: اول باید بسته یک رئیس جمهور یک بسته کامل و جامعی باشد و نمیشود کشور را کاریکاتوری اداره کرد لذا هم باید به اقتصاد و مدیریت پرداخت و هم به فرهنگ و اجتماع و سیاست و امنیت خارجی بپردازیم.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: باید برای هر بخش آن هم بستههای جدی داشت که هم پوشانی کنند و مرتبط با هم بتوانند اقدام جدی و اساسی داشته باشند مثلا در حوزه شرایطی که امروز هست در حوزه سلامت بنده معتقد هستم که دولت میتواند اقدام اساسی و جدی را بکند که غیر از درد بیماری، مریض درد نکشد و برای این هم یک برنامه جامعی ترسیم خواهم کرد.
آقای زاکانی گفت: برای معیشت هم در سال اول میتوان ریشه فقر مطلق را برکند و برای آن یک برنامه ۶۰۰ فصلی تنظیم کرده ام که منابع و امکان آن و شرایطش در خودش هست و همین امروز میتوان آن را اجرا کرد؛ یعنی این گونه نیست که من حواله به غیب و منبعی دهم که آن هم منبع نامعلومی باشد.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: در رابطه با آزادیهای مدنی، دولت باید پیرو مردم باشد، پاسخگوی آنها باشد، قایل به شفافیت، قایل به دقت و قایل به ایجاد یک نهادسازی نوین در جهت پذیرش موضوع نظارت مردم و مطالبات مردم و اعتراضات مردم هستم.
آقای زاکانی گفت: به نیکی اصل ۸ و ۲۷ را که میتوان اجرا کرد و به درستی میتوان اصل ۱۰ و ۲۱ را که صحبت از سه و نیم میلیون سرپرست خانوار زن بکنیم که ۱۷۷ هزار نفر از آنان تحت پوشش بیمه هستند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: ما صحبت از فقر مطلق میکنیم لذا دولتی که بیاید، باید در همه ابعاد و ساحتهای زندگی مردم برنامه داشته باشد و بعد هم برنامه را شعاری ارائه ندهد و صدا و سیما هم تغییر رویه دهد و هم خود ما نامزدها.
اظهارات آقای رئیسی در بخش سوم
نامزد انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری گفت: در همه حوزهها از جمله اقتصاد نیاز به استقلال داریم.
آقای سید ابراهیم رئیسی یکی از نامزدها انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری در ادامه مناظره دوم انتخاباتی در مورد آسیبهایی که امروزه در اجتماع وجود دارد، افزود: این آسیبها متاسفانه دیده نشده است و باید دید واقعی نسبت به آن پیدا کرد که جامعه از این نظر در چه شرایطی قرار دارد.
وی گفت: وضعیت معیشت و کسب و کار مردم، به شدت آسیب دیده است و اعتماد به دولت هم شاید در پایینترین سطح خود در مقایسه با سالهای گذشته قرار دارد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه به پشتوانه سرمایههای اجتماعی به شدت نیازمندیم افزود: چیزی که مردم ما از ابتدا به دنبال آن بودند، استقلال در همه حوزهها از جمله استقلال اقتصادی و سیاسی است، خوشبختانه استقلال سیاسی را داریم، اما در حوزه اقتصادی با توجه به اینکه این نگاهها شخصی، فردی، حزبی و جناحی بوده، اما نه از جایگاه انقلاب، امام و رهبری. در حالیکه کشور باید به استقلال برسد، اما متاسفانه این گامها متناسب برداشته نشده است.
وی در مورد پیشگیری از آسیبهای اجتماعی گفت: مردم در این مورد نگرانند. نگاه مردم در شعارهای آنها بود؛ مثل آزادیهای اجتماعی که امری بسیار مهم در کنار استقلال است و اصلی مهم در قانون اساسی بوده و به آن تاکید شده است و دولت باید به دنبال تحقق آن باشد.
آقای رئیسی با اشاره به ابتدای حضورش در قوه قضائیه گفت: متوجه شدم که باید لایحه صیانت از حقوق بانوان را تنظیم کنم، اما حالا ۴۰۰ روز است که برای اقدام در دولت مانده، و البته شنیده ام که اخیرا اقداماتی برای ورود آن به مجلس شده است.
وی با اشاره به محوری کردن عدالت در کشور افزود: عدالت در همه شئونات از جمله آموزش، اقتصاد، از لحاظ جنسیتی و پرداختها و نیز بخش اجتماعی، آسیب دیده است که اگر قانون در همه حوزهها اجرا شود به عدالت نزدیک میشویم در واقع اگر حقوق مردم درست شناخته شود باید با قدرت آن را اجرا کنیم.
اظهارات آقای مهرعلیزاده در بخش سوم
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با گلایه از عملکرد وزارت بهداشت در مقابله با کرونا گفت: اگر من رئیس جمهور شوم همه مردم ایران را در عرض سه ماه واکسینه میکنم.
آقای محسن مهرعلیزاده در بخش دوم مناظره و در نقد صحبتهای دیگر نامزدها افزود: همانطور که آقای قاضی زاده به حق اشاره کردند درباره معلولین متاسفانه اشاره به برنامهها مغفول میماند؛ من برنامه منظمی دارم که جای باز کردنش اینجا نیست. باید فضاها و رفت و آمدها مناسب سازی شود تا این عزیزان هیچ وقت احساس معلولیت نکنند.
وی درباره جوانان گفت: ما ۱۰ میلیون جوان در سن ازدواج داریم که بلاتکلیف هستند و بایستی در نظر داشته باشیم جوانان واقعیتهای امروز جامعه و صاحب آینده کشور هستند؛ باید سبک زندگی جوانان دهه ۷۰ و ۸۰ را بپذیریم؛ اگر دختر خانمی یک ذره موهایش بیرون باشد نباید پیامک وحشت به او بدهیم؛ من توقعام از آقای رئیسی که قاضی القضات هستند این است که تذکر بدهند. چند جوان که در یک پارک با هم آب بازی میکنند را دستگیر میکنند خب این باعث فرار نخبگان و از دست دادن نیروهای ارزشمند آینده کشور میشود.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری درباره کرونا نیز اظهار داشت: متاسفانه دولت خیلی کوتاهی کرده است؛ وزیر محترم به جای آنکه درباره کرونا به موقع عمل کند، به موقع واکسن آورده باشد و بخش خصوصی را فعال کند.
آقای مهرعلیزاده گفت: قیمت واکسن کرونا حداکثر ۱۰ دلار است که با قیمت بازار آزاد ۲۰۰ هزار تومان میشود؛ من این را بارها گفتهام، اگر وزارت بهداشت از این مافیا بازیها دست بر میداشت و اجازه میداد مردم حتی به قیمت آزاد واکسن وارد کنند مردم واکسینه میشدند و اینگونه نمیشد که وزیر بهداشت با پرستاران و کادر درمان بخواهد با شعر و شاعری مسئله را تمام کند و یا با مردم قسم حضرت عباس بخورد؛ با این مسائل که کرونا تمام نمیشود.
وی تاکید کرد: باید مسئولین جدی باشند؛ برنامه من این است که اگر به آن نقطه رسیدیم که رئیس جمهور این کشور باشم در عرض سه ماه همه مردم ایران واکسینه میشوند؛ بخش خصوصی میتواند واکسن وارد کند و کار را انجام دهد.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: درباره مهارت افزایی جوانان و بازنشستگان برنامه خواهم داشت.
اظهارات آقای رضایی در بخش سوم
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: معتقدم سال ۱۴۰۰ سال گشایش خواهد بود.
آقای محسن رضایی میر قائد گفت: مردم ما امروز در سختترین دوران زندگی خود بعد از انقلاب هستند. حتی در زمان جنگ ما این سختیها را نداشتیم.
وی با اشاره به گرانی بیکاری تبعیض و فساد و نوسانات دائم افزود: مردم نمیدانند فردا چه خبر است، اما آیا تورم را میتوان کاهش داد؟ بله میشود. آیا کرونا را میشود مهار کرد؟ بله میشود. آیا میشود ارزش پول ملی را حفظ کرد؟ بله میشود. اکثر کشورهای ضعیفتر از ما این کار را کردهاند چطور ملت ایران و ما در ایران نمیتوانیم این کار را بکنیم. بحث اینکه ما نمیتوانیم این است که متأسفانه در این دو سه دهه اخیر نسل جوان ما را هم تحت تأثیر خودش قرار داده و آن روحیات بزرگ و آن قهرمانان ملی که با دست خالی کارهای بزرگ میکردند آنها را هم به حاشیه برده است.
این نامزد ریاست جمهوری گفت: من معتقدم امید دیدنی است گفتنی نیست و من معتقدم ان شاءالله سال ۱۴۰۰ سال گشایش خواهد بود و یکی دو نکته هم دارم درباره نقد آقای همتی و نقد آقای زاکانی که من خیلی تعجب کردم این ۱۳۷ میلیارد دلار ارزش معادل دلاری یارانههای پنهان است و دهها منبع این را بیان کردند. بانک جهانی، آژانس بین المللی انرژی، مؤسسه بین المللی در ایران. خوب آقای همتی که رئیس بانک مرکزی هستند باید این را بدانند و آقای زاکانی هم که رئیس پژوهشهای مجلس هستند باید این را بدانند بله شدنی است. جناب آقای همتی جناب آقای زاکانی مطمئن باشید با پولی که در این کشور حیف و میل میشود میتوان بسیاری از این خلل و فرج را درست کرد درباره قسمت دوم صحبتهای آقای رییسی هم قبول دارم، اگر مدیریت جهادی در کشور مستقر شود خیلی چیزها را حل میکند، ولی قسمت اولی که فرمودند و شاید منظورشان این نبود که برنامه هست، اما در واقع برنامه نیست در این دولت چهار سال اول سه بار برنامه شان را عوض کردند و بحث آقای جلیلی را کاملاً قبول دارم که تقاضا میکنم از آقای علی عسکری که اگر میشود سبک و روش مناظره سوم را تغییر دهند و بتوانیم دیدگاه هایمان را در ابعاد دیگر مطرح کنیم.
اظهارات آقای همتی در بخش سوم
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: یکی از برنامههای من در دولتم اهدای مسئولیت براساس صلاحیتها و شایستگی هاست.
آقای عبدالناصر همتی در دومین برنامه مناظره انتخاباتی کاندیداهای ریاست جمهوری افزود: بعضیها فکر میکنند اقوام و مذاهب برای کشور تهدید هستند، اما من معتقدم این گونه نیست و اقوام و مذاهب میتوانند مولفه قدرت ایران باشند بنابراین در انتصابات فارغ از این که از اهل تسنن و یا تشیع باشند براساس شایستگی و صلاحیت انتخاب خواهم کرد.
وی گفت: حتما در مدیریتهای ارشد استفاده از خواهران و برادران شایسته و دارای صلاحیت را سه برابر میزان کنونی استفاده خواهم کرد، تجربه من این را نشان داده و مشاور ارشد من تا چند روز قبل که در بانک مرکزی بودم از برادران خوب اهل تسنن و دکتری اقتصاد بود که باز هم در مناصب کلیدی دولت از این افراد استفاده خواهم کرد.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: من مخالف بازداشت و زندانی کردن معتادان هستم ما باید با توانمند کردن معتادان آنها را به شغل برگردانیم و به آنها توانایی بدهیم اینها حجم عظیمی از مردم هستند که باید به آنها توجه کرد، زیرا معتادی آنها ناشی از بیکاری و سیاستهای غلطی بود که در کشور اجرا شده است.
وی گفت: باید به زندگی اقتصادی و اجتماعی معلولان حتما توجه جدی کرد باعث شرمندگی است بر روی سد پل با عظمتی میسازیم، اما معلولان ما حتی چند صد متر در پیاده روها نمیتوانند راه بروند چرا نباید به اینها توجه شود در حالی که حجم عظیمی از هموطنان با مشکلات این چنینی مواجه هستند.
آقای همتی با بیان این که بحث محیط زیست برای من مهم است افزود: محیط زیست در اجرای طرحها و فعالیتهای اقتصادی در دولت من حق وتو خواهد داشت و به موجب امکانات به محیط زیست توجه جدی خواهم کرد.
وی با اشاره به این که اصلاح حکمرانی اقتصادی ضروری است، گفت: برای قدرتی که مردان میدان و دیپلماسی یعنی شهید سلیمانی و آقای ظریف ایجاد کردند پلی به منظور بهره برداری و توسعه اقتصادی کشور ایجاد خواهیم کرد تا منافع این توسعه به جیب مردم برود. حرکت ما در منطقه و قدرت ما باید مبنای اقتصاد برای مردم باشد.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: رفع تحریم فوریترین و ضروریترین کار ما خواهد بود و آن را در دولت خود پیگیری خواهم کرد اگر چه کارهای مهم دیگری نیز داریم، اما پرداختن به موضوع تحریم از ضروریات است.
اظهارات آقای جلیلی در بخش سوم
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: باید کارها واقعی باشد نه نمایشی.
آقای سعید جلیلی افزود: من عرضم این است که در این موضوعات درباره زنان روستایی، طرحی تعریف شده نسبت یک چیزی نزدیک به ۵۰۰ میلیون دلار هزینه شده است با عنوان آگاه سازی حقوق زنان روستایی که میبینی فقط ۵۱۰ نفر جمعیت مخاطب شان بوده است. این میشود یک کار نمایشی، این کار واقعی نیست. کاری که باید برای خانمها انجام بدهید که بگوییم، تسهیلات و خدماتی که میتوانید داشته باشید.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به نقش رئیس جمهور افزود: موضوعاتی هست که هر وزارتخانهای مسئولیتی دارد و باید کارهایش را انجام دهد.
وی با اشاره به این که رئیس جمهور نقش فراتر از دستگاهها دارد، افزود: برخی از موضوعاتی داریم که رئیس جمهور باید برای آن موضوعات، مأموریت تعریف کند. دستگاهها را با هم هم افزا کند، پیگیری کند که ببیند آیا این موضوع به نتیجه رسیده است یا نه. به عنوان مثال ۵۰ درصد از جمعیت ما را خانمها تشکیل میدهند. موضوع خانمها یک بحث بسیار مهمی است و در جلسات، خیلی از افراد دلسوزیهایی دارند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: اگر میگوییم کار واقعی تمایزش با کار نمایشی چیست، در همین هشت سال گذشته بارها از حقوق خانمها صحبت شد، نتیجه آن چه بوده است؟ تقریباً هیچ چیزی.
آقای جلیلی با اشاره به اینکه ۱۸ طرح در دورههای دولت یازدهم و دوازهم آورده شد، افزود: وقتی بررسی میکنیم این را بگوییم که نتیجه چه بوده است؟، آیا زنان سرپرست خانوار الان چه امکان بیشتری پیدا کرده اند؟. آیا اگر ما صحبت میکنیم از اشتغال خانم ها، چه ابتکارات، چه مدلهای نوین و یا بومی را بکار گرفتیم، آیا در اقتصاد چه نقشی داشتند؟.
وی گفت: من دقیقاً بحثم این است درباره کار نمایشی با کار واقعی. کار واقعی برنامه میخواهد و پیگیری جدی. ممکن است در اینجا هر دستگاهی کار خودش را انجام دهد، من نمیگویم رئیس جمهور حتی مأموریتهایی باید تعریف کند که آیا این کار شد یا نشد.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: ما امروز مشکل مان این است که حتی برخی از مأموریتهایی که تعریف شده است اصلاً یک بار برای آن جلسه تشکیل نشده است، یک بار حتی پیگیری نشده است.
آقای جلیلی گفت: اگر ما صحبت میکنیم و دل میسوزانیم و میگوییم آقا چرا فلان پیامک رفت، هزاران و دهها هزار بلکه بیشتر، خانمهایی بودند در همین ایام دچار مشکلات اقتصادی شدند. زنان سرپرست خانوار و بدسرپرست که شما (دولت) وظیفه داشتید. دولت وظیفه دارد برای اینها برنامه داشته باشد، باید کار کند.
وی افزود: این که مثلاً شما نگاه کنید، نسبت طلاق متأسفانه نسبت به ازدواج افزایش پیدا کرده است. اینها برنامه میخواهد.