مقام ارشد سابق خدمات خارجی وزارت امور خارجه آمریکا گفت، انتظار میرود بایدن و پوتین در نشست آتی خود در ژنو، مقدمات عادی سازی روابط آمریکا و روسیه را فراهم کنند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، هاوارد استوفر مقام ارشد سابق خدمات خارجی وزارت امور خارجه آمریکا و رئیس سابق مبارزه با تروریسم سازمان ملل به اسپوتنیک گفت، انتظار میرود جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در نشست آتی خود در ژنو، مقدمات عادی سازی روابط آمریکا و روسیه را فراهم کنند.
استوفر که در حال حاضر دانشیار دانشگاه نیو هیون است، به اسپوتنیک گفت "فکر میکنم، شما میدانید، روسها و آمریکاییها به طور کلی با هم کنار میآیند. اکنون باید همه چیز را آماده کنیم. فکر میکنم در این نشست این کار انجام میشود و گام آغازین برای همین منظور است. "کاخ سفید روز سه شنبه اعلام کرد که این دو مقام ارشد ۱۶ ژوئن در ژنو نشست برگزار میکنند، که نخستین دیدار رو در روی بایدن و پوتین از زمان روی کار آمدن بایدن خواهد بود.
او گفت انتظار دارد روابط آمریکا و روسیه بهتر شود و رابطه خوب میان خودش و سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه و سرگئی کیسلیاک سفیر سابق روسیه در آمریکا را یادآوری کرد.
استوفر گفت "اساسا در آن سالهایی که من خدمت کردم، با لاوروف و سرگئی کیسلیاک کار کردم. همه آنها را میشناسم. زمانی که با آنها آشنا شدم آنها در این سمتهایی که اکنون هستند، نبودند. خوب با هم کنار آمدیم. اساسا یکدیگر را دوست داشتیم. "
او به اسپوتنیک گفت، نشست آتی ژنو همچنین فرصت دیگری برای واشنگتن و مسکو است تا نقاط مشترک را مشخص کنند. این روند در واقع ابتکار لاوروف و آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در نخستین دیدارشان بود.
استوفر در اظهارنظر درباره انتخاب محل برگزاری این نشست محتاطانه عمل کرد و سخن چندانی نگفت.
او به اسپوتنیک گفت "آنچه اهمیت دارد این است که آنها با هم دیدار میکنند و این دیدار آنها در جایی انجام نمیشود که آنها در خصوص آن تعصب داشته باشند. آنها در پاریس یا در مینسک دیدار نمیکنند، آنها در جایی که بی طرف است، دیدار میکنند و این مسئله مهم است. "
کرملین انتظار دارد پوتین و بایدن در نشست آتی در ژنو درباره مسائلی همانند ثبات راهبردی و روابط آمریکا و روسیه بحث کنند. کاخ سفید اعلام کرد، موضوعات اوکراین، بلاروس، پیمان نیو استارت و ایران در دستور کار است.
استوفر به اسپوتنیک گفت "هدف از این دیدارها این است که یکدیگر را درک کنند و ببینند تا چه اندازه میتوانند درباره مسائل توافق و پیشرفتهایی داشته باشند. " او افزود "ما به سمت رویارویی پیش نمیرویم؛ و این مهمترین چیز در دنیا است، جایی که هنوز سلاحهای هستهای میتوانند همه را بکشند. "
اوایل این ماه، لاوروف از رویکرد سازنده بلینکن در مذاکرات اخیر در ایسلند تمجید کرد و گفت روسیه و آمریکا، به عنوان بزرگترین قدرت ها، در حفظ ثبات راهبردی و امنیت بین المللی، مسئولیت ویژهای دارند. لاوروف گفت، بدون گفتگوی تمام عیار میان آمریکا و روسیه، حل و فصل چالشها و تهدیدهای بین المللی برای جامعه جهانی بسیار دشوار خواهد بود.
چشم اندازهای دیدارهای آینده
استوفر در پاسخ به این سوال که چشم اندازهای دیدارهای مقامات ارشد روسیه و آمریکا چگونه خواهد بود، گفت انتظار دارد پوتین و بایدن در نشست گروه ۲۰ و در اوایل سال ۲۰۲۲ با یکدیگر دیدار کنند.
استوفر به اسپوتنیک گفت "ممکن است آنها توافق کنند بار دیگر و خارج از گروه ۲۰ دیدار کنند، میدانید که شش ماه دیگر یا یک سال دیگر دیدار میکنند و اجازه میدهند وزرای خارجه شان این کار را انجام دهند یا در ماه سپتامبر در نیویورک دیدار کنند، اگر مجمع عمومی بتواند جلسه عمومی سران کشورها را در اواسط سپتامبر برگزار کند، شاید این فرصتی باشد که آنها بتوانند دوباره به شکل کوتاه در نیویورک دیدار کنند و هر آنچه را که اکنون در ماه ژوئن درباره اش صحبت میکنند، پیگیری کنند؛ و سپس شاید بگویند، خوب، ما جلسات دوجانبه را باز خواهیم گذاشت. "
او گفت اگر در پی نشست ژنو تفاهم نامهای برای همکاری و کاهش تنشها حاصل شود "پس احتمال دارد روسیه بار دیگر به گروه ۷ ملحق شود. "
استوفر تاکید کرد دیدارهای سران میان روسیه و آمریکا ضروری است، زیرا گفتگوها در سطح کارشناسان و سطوح میانی، یا حتی دیدارها میان وزرای امور خارجه یا دفاع نمیتواند همه چیز را پوشش دهد.
استوفر به اسپوتنیک گفت " روسای جمهور دو کشور میتوانند درباره همه چیز بحث کنند؛ و از آنجا که آنها با سران دیگر در ارتباط هستند، ممکن است این تفاهم وجود داشته باشد که آنها میتوانند به نوعی سازش و نوعی میل به کاهش تنش برسند. در این صورت کل دنیا جای بهتری خواهد شد. "
او تاکید کرد در حال حاضر واشنگتن در مقایسه با رویکرد دولت ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا، رویکرد متفاوتی در قبال روسیه دارد.
استوفر گفت "ما به یک نوع عادی بحث بازگشته ایم. ترامپ در تعاملات دیپلماتیک تخصص نداشت. فکر میکنم بایدن در این زمینه سابقه زیادی دارد. پوتین نیز در این زمینه سابقه طولانی دارد. آنها یکدیگر را درک میکنند. این مسئله اهمیت دارد که آنها بار دیگر به عنوان سران دو کشور با یکدیگر دیدار کنند. "
اوایل این ماه، جنیفر ساکی سخنگوی کاخ سفید گفت بایدن معتقد است دیدار با پوتین گامی مثبت برای روابط دوجانبه آمریکا و روسیه خواهد بود و موجب میشود تنشها کاهش یابد و روابط پایدارتری داشته باشند.
گفتگوها درباره تنشها میان اسرائیل و فلسطین
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه میتوانند در نشست آتی در ژنو با هدف ترویج ثبات در منطقه درباره درگیریها میان اسرائیل و فلسطین گفتگو کنند.
استوفر گفت "این امکان وجود دارد که روسها و آمریکاییها از اسرائیل و فلسطینیها بخواهند آرامش اوضاع را حفظ کنند و دور بعدی درگیریها را ایجاد نکنند. "
او به اسپوتنیک گفت در حال حاضر هیچ راه حلی برای پایان دادن به درگیریهای اسرائیل و فلسطینیها وجود ندارد,، اما میتوان کارهایی انجام داد تا ثبات در این منطقه بهبود یابد.
استوفر توضیح داد "به افراد جوانتر نیاز است تا درباره آینده فکر کنند و بخواهند درباره مسائل سازش کنند. اما احتمالا روسها و آمریکاییها میتوانند از دو طرف بخواهند برای حفظ ثبات و حفظ آتش بس به یک تفاهم بهتر دست پیدا کنند. به عنوان مثال اسرائیلیها میتوانند کاری کنند که مراکز ایست بازرسی آنها علیه فلسطینیها در کرانه باختری کمتر تهاجمی باشد و ورود و خروج کالاهای بیشتری را از طریق اسرائیل به داخل یا خارج از غزه اجازه دهند. "
او به اسپوتنیک گفت از آنجایی که واشنگتن کانالهای ارتباطی با حماس ندارد، روسیه میتواند برای تسهیل برخی مسائل در آن طرف (حماس) وارد عمل شود.
درگیریها در شرق قدس به بدترین خشونتها میان اسرائیل و فلسطینیها در نوار غزه در سالهای اخیر منجر شد. شبه نظامیان فلسطینی چند هزار راکت به سمت اسرائیل شلیک کردند. در پاسخ، اسرائیل حملات هوایی تلافی جویانه علیه غزه انجام داد. هفته گذشته، اسرائیل و حماس با میانجیگری مصر درباره یک آتش بس توافق کردند.