با آغاز سال۱۴۰۰، تلاشها برای آخرین گام ۴ساله تا رسیدن به چشمانداز بیست سالهی ایران قوی در سال۱۴۰۴، محکم برداشته شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان؛ در همان روز اول، مقام معظم رهبری به عنوان سکاندار کشتی بزرگ ایران اسلامی، نقشه راه رسیدن به این موفقیت را ترسیم کردند تا این کشتی و سرنشینانش در ادامهی این مسیر سخت، آرامش داشته باشند.
آنچه بیش از سایر حوزهها در استان سیستان و بلوچستان در این مدت کوتاه به آن توجه شد، ورود قوی به حوزه فناوری با هدف کاهش آمار بیکاران در این استان جوان و مرزی بود.
چرا فناوری و چرا در سیستان و بلوچستان؟
به گفتهی رضا راحتدهمرده مدیرکل ثبت احوال سیستان و بلوچستان، این استان با جمعیت حدود 2میلیون و 800هزار نفری خود،63 و نیم درصد جمعیت زیر 30سال دارد که حدودا یک میلیون و 800هزار نفرند و جوانترین استان کشور است.
از طرفی این جمعیت، تحصیکرده شدهاند و با توجه به شرایط کنونی کشور، آمار بیکاری این افراد فارغالتحصیل بسیار بالا رفته است که مرزی بودن استان سیستان و بلوچستان و شغل های کاذب ایجاد شده در این منطقه، دلیلی دیگر برای توجه ویژه در حوزه فناوری و استفاده از ایدهپردازی این جوانان است.
حسینعلی شهریاری نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی، آمار بیکاران فارغالتحصیل دانشگاهی را 50درصد اعلام کرده است.
باید کار را به کاردان میدادند
اولین کارگاههای آموزشی با موضوع «کاردانشو» با هدف مهارتافزایی و آشنایی با کسب و کار برای عموم علاقمندان در زاهدان برگزار شد.
به گفتهی فرید شاهمرادی مدیر واحد صنایع خلاق پارک علم و فناوری سیستان و بلوچستان بیش از 160دانشجو و فارغالتحصیل در این دوره شرکت کردند و بیش از 100 ساعت کلاس در حوزه فناوری و ایده پردازی شغلی برای این قشر در نظر گرفته شد تا پس از آن، زمینه کسب و کار خود را در واحد های فناور فراهم کنند.
این قشر تحصیلکرده و پُرپتانسیل، با انتخابی درست، حرکت را در مسیر تحول و تحول خواهی آغاز کردند.
حامیان از راه رسیدند
ستاد اجرایی فرمان امام خمینی(ره) تفاهمنامهای 6هزار میلیارد تومانی برای سرمایهگذاری در توسعه استان سیستان و بلوچستان با استانداری امضاء کرد.
از مهمترین بخشهای این تفاهمنامه، باز هم حمایت از طرحهای فناورانه بود.
عزیزپور مدیر اجرایی 100 استارت آپ بنیاد برکت وابسته به ستاد اجرای فرمان امام در این خصوص گفت: مشارکت در سرمایهگذاری طرحهای موفق جوانان استان از خردادماه عملیاتی می شود و این رویداد سرمایهگذاری، هر 6ماه یکبار در استان سیستان و بلوچستان تجدید میشود تا طرحهای موفق، حمایت پیوستهای داشته باشند.
میری مدیر دانشبنیان بنیاد برکت استان میگوید: نهاد ملی 100 استارت آپ، با سرمایه اولیه 280میلیارد ریالی در خرداد ماه از طرحهای واجد شرایط استان حمایت و در تجاریکردن آنها مشارکت می کند که این سرمایه گذاری با تسهیلات بانکی متفاوت بوده و شامل مشارکت در سود و زیان است.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور هم به سیستان و بلوچستان آمد و نشست اقتصاد دانش بنیان که در زاهدان برگزار شد، از درآمدهای بالای حوزه فناوری گفت و نقشی ترغیبکننده برای ادامه مسیر داشت و حمایت حوزه خود را نیز از طرحهای استان اعلام کرد.
به گفته سورنا ستاری، پارکهای علم و فناوری کشور در سال گذشته، 200هزار میلیارد تومان کسب درآمد داشتهاند.
وی با اشاره به شرایط اقلیمی استان سیستان و بلوچستان که خشک و بی آب است، از حمایت طرحهای آبی گفت و از از تخصیص بیش از 400میلیارد تومان برای مطالعات حفاری چاهای ژرف در بودجه امسال خبر داد و گفت: حفاریهای چاه اول و دوم نتایج بسیار خوبی داشته است و نتایج عملی از تئوری های فرضی بهتر جواب داده است.
درگیرکردن منابع مالی و اقتصادی استان به طرحهای فناورانه
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در حالی از سفر به سیستان و بلوچستان ابراز خرسندی میکند، میگوید: این استان گنجینهای از استعدادهاست که با راه اندازی طرحهای دانش بنیان می توان به اقتصاد استان کمک فراوانی کرد.
ستاری پارک علم و فناوری مکران چابهار در جنوب استان را افتتاح کرد و به تفاهمنامه ایجاد منطقه آزاد علم و فناوری در سال گذشته اشاره کرد و گفت: اکنون مقدمات لازم برای راهاندازی این منطقه آزاد انجام شده است که روند خوبی هم دارد و چنانچه فضای لازم برای ایجاد پارک علم و فناوری در شهرستانها فراهم شود، این معاونت هزینه راهاندازی آن را پرداخت خواهد کرد.
وظیفهی ما چیست؟
جوانان خوش فکر و خوش ذوق تحصیلکرده، آماده و پای کار هستند و پشتیبانی نهادهای حمایتی و دولتی هم که صورت گرفته است؛ دیگر مانعی مهم در مسیر وجود ندارد و حال باید با آگاهی کامل و دوراندیشی، به فکر انتخاب درست خود در این راه باشیم تا گام نهایی چشمانداز 20ساله در 4سال پیش رو مقتدرانه برداشته شود و ضمن تحول در ایجاد مشاغلی آبرومندانه در منطقه، گامی هم برای ایران قوی برداریم.
نویسنده: منصور سپهری