وظایف و اختیارات رئیس جمهور:ظرفیت های شرکت های دانش بنیان در حوزه کشاورزی
حدود۵۰۰ شرکت از ۵۳۰۰ شرکت دانش بنیان در حوزه کشاورزی فعالیت دارند که این حدود ۱۰ درصد کل شرکتهای دانش بنیان را شامل میشود.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: بدون تردید کشاورزی رکن اصلی اقتصاد و نیروی محرک توسعه اقتصادی یک کشور است. کشورهای توسعهیافته عموما برای پیشبرد اهداف اقتصادی خود، سرمایهگذاریهای کلانی را در حوزه کشاورزی انجام میدهند و روزبهروز با استفاده از روشهای نوین و بهرهگیری از فناوریهای جدید، بهرهوری اقتصادی از حوزه کشاورزی را بهحداکثر میرسانند.
در این میان بخش کشاورزی در روند رشد و توسعه اقتصادی کشور نقشهای متعددی ایفا میکند؛ از تامین مواد خام اولیه مورد نیاز صنایع بالادستی گرفته تا مصرف تولیدات سایر بخشهای صنعتی از قبیل کودها و سموم شیمیایی و ماشینآلات کشاورزی. علاوهبر این، سلامت و امنیت غذایی کشور بهطور مستقیم به تولیدات بخش کشاورزی وابسته است و هرگونه اختلالی در روند تولید این بخش میتواند بهطور مستقیم امنیت غذایی، اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی کشور را تهدید کند. همه این موارد موجب شده کشاورزی دانشبنیان و فناورمحور، اهمیتی دوچندان بیابد و زمینه مناسبی را برای فعالیت تحصیل کردگان و فارغالتحصیلان حوزه کشاورزی فراهم کند.
این فضا درقالب شرکتهای دانشبنیان، خلاق، فناورانه و استارتاپها توانسته است بخشی از چالشها و مشکلات کشاورزان را هموار کند. به اعتقاد فعالان شرکتهای دانشبنیان حوزه کشاورزی، فعالیت دانشبنیان در این حوزه میتواند بسیار سودآور و پربازده باشد. در سالهای اخیر، شرکتهای دانشبنیان بسیاری درحوزه کشاورزی فعال شدهاند و درزمینه تولید بذر اصلاحشده، پروبیوتک و صنایع غذایی که ازجمله حوزههای مرتبط با کشاورزی است، فعالیت میکنند.
مستندات معرفی جایگاه محوری کشاورزی در سیاستگذاریهای دولت به ویژه در برنامه ششم توسعه و تاکید مفاد این برنامه بر خودکفایی، گسترش سهم بخش خصوصی و توجه به اصل ۴۴ قانون اساسی، امور آب، دام و محیطزیست و زیرساختهای الکترونیکی درحوزه کشاورزی روستاها.
تاکید بندهای ۳، ۶ و ۷ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی بر رشد بهرهوری در اقتصاد، افزایش تولید محصولات راهبردی و تامین امنیت غذا
تاکید فراوان در سند چشمانداز ۱۴۰۴ بر کشاورزی پایدار با مدیریت جامع حوزههای آبخیز و مناطق کشاورزی، روستایی و عشایری توسعهیافته، افزایش توانمندی در تولید ثروت و ایجاد رفاه برای فعالان حوزه کشاورزی، افزایش توانمندی، آگاهیبخشی، تخصص، نوآوری و کارآفرینی درحوزه کشاورزی
فعال شدن زنجیره ارزش حوزه کشاورزی در پنج محور اصلی شامل تامین نهادههای ورودی، کشت و پرورش، برداشت و لجستیک، فرآوری و توزیع و فروش
حدود۵۰۰ شرکت از ۵۳۰۰ شرکت دانش بنیان در حوزه کشاورزی فعالیت دارند که این حدود ۱۰ درصد کل شرکتهای دانش بنیان را شامل میشود.
مهمترین چالشهای حوزه کشاورزی
از دست رفتن حجم زیادی از محصولات و کاهش بهرهوری به دلیل عدم اطلاع از وضعیت و نیازهای هر محصول
وجود واسطههای متعدد و عدم دسترسی مستقیم به تامینکنندگان و مصرفکنندگان اصلی و تحولات بازار
هدررفتن مقدار زیادی از منابع ارزشمند مانند، آب، کود و آفتکش در استفاده از روشهای سنتی آبیاری و کوددهی و همچنین گران بودن بسیاری از تجهیزات نوین کشاورزی و عدم به صرفه بودن تهیه آن برای کشاورزان خرد
سهم استارتاپهای حوزه کشاورزی در استانهای کشور
طبق دادههای آماری معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، تعداد استارتاپهای حوزه کشاورزی در هر یک از استانهای خراسان شمالی و جنوبی، گیلان، آذربایجان شرقی، همدان، مرکزی، قزوین، یزد، فارس و هرمزگان ۲ درصد کل استارتاپهای فعال این استانها را تشکیل میدهند.
استانهای گلستان، آذربایجانشرقی و قم ۳ درصد،
کرمان و خراسان رضوی ۵ درصد،
اصفهان ۹ درصد، البرز ۱۰ درصد و تهران ۴۰ درصد
فراوانی استارتاپهای حوزه کشاورزی
فعالیت ۲۹ استارتاپ در زمینه تامین نهادهها که ۵۱ درصد از کل استارتاپهای حوزه کشاورزی را تشکیل میدهند.
در زمینه تجهیزات کشاورزی نیز ۷ استارتاپ فعالیت میکنند که شامل ۱۲ درصد استارتاپهای حوزه کشاورزی است.
۹ استارتاپ نیز در زمینه تسهیل و بهبود کشاورزی فعالیت میکنند که سهم ۱۶ درصدی از کل استارتاپهای حوزه کشاورزی را دارند.
بازارهای آنلاین نیز ۱۲ استارتاپ را به خود اختصاص داده و سهم آن از کل استارتاپهای بخش کشاورزی ۲۱ درصد است.
پژوهشگر: محمد نیک ملکی