در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از معراج پیامبر اکرم (ص) تا روز ملی خلیج فارس
امروز جمعه، دهم اردیبهشت سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۱۷ رمضان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ۳۰ آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( دهم ارديبهشت سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
معراج پیامبر اکرم (ص)
۱۴۴۳ سال پیش، در روز هفدهم رمضان سال قبل از هجرت بنا به روایتی، پیامبر گرامی اسلام (ص) شبانگاه به امر خداوند از مکه به بیت المقدس سیر کرد و به آسمانها عروج نمود.
در اولین آیه ازسوره اسراء این معجزه بزرگ چنین توصیف شده است: «سُبْحَانَ الَّذِی أَسْرَىٰ بِعَبْدِهِ لَیْلًا مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى الَّذِی بَارَکْنَا حَوْلَهُ لِنُرِیَهُ مِنْ آیَاتِنَا ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِیعُ الْبَصِیرُ: پاک و منزه است خدایی که بنده خویش را شبانگاه از مسجدالحرام تا مسجدالاقصی که اطراف آن را برکت داده است، سیر داد تا نشانههای خود را به او نشان دهد و خدا شنوا و بیناست.» به این ترتیب، باتوجه به این آیه و سخنان حضرت محمد (ص)، ایشان در معراج با بسیاری از اسرار الهی، رموز جهان آفرینش و سرنوشت انسانها در جهان دیگر آشنا شد. این حادثه از معجزات بزرگ پیامبر گرامی اسلام (ص) به شمار میرود و حاکی از جایگاه رفیع ایشان است.
جنگ بدر میان مسلمانان و مشرکین
۱۴۴۰ سال پیش در چنین روزی، هفدهم رمضان سال دوم هجری قمری جنگ بدر، از جنگهای معروف رسول اکرم (ص)، در ناحیهای میان مکه و مدینه به وقوع پیوست.
بدر نام چاهی در ۱۲۰ کیلومتری جنوب غربی مدینه است که اولین نبرد مسلمانان با مشرکین در این ناحیه روی داد. در این نبرد تعداد قوای مشرکین حدود ۹۲۰ نفر و سپاه اسلام متشکل از ۳۱۳ نفر با تجهیزات و سلاحهای اندک بود. باوجود این، مسلمانان به دلیل ایمان محکم در جنگ پیروز شدند. نظر به اینکه این فتح در مقابل قوایی به دست آمده بود که تعداد آنان حدوداً سه برابر سپاه اسلام بود، از این رو پیامبر اسلام (ص)، فتح و پیروزی در جنگ بدر را نشانهای از تایید و نصرت خاص الهی توصیف کردند. چنانکه خداوند در آیه ۱۲۳ از سوره آل عمران در این مورد میفرماید: «وَ لَقَدْ نَصَرَکُمُ اللَّهُ بِبَدْرٍ وَ أَنتُمْ أَذِلَّةٌ فَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ: همانا خداوند در بدر شما را یاری کرد و در حالیکه شما ضعیف بودید پس راه تقوی را در پیش گیرید تا شکر او را بجا آورده باشید.»
سقوط برلین و پایان جنگ جهانی دوم
۷۶ سال پیش در چنین روزی برابر با ۳۰ اوریل ۱۹۴۵ جنگ دوم جهانی در اروپا با سقوط برلین پایان یافت.
در این روز واحدهای ارتش سرخ که به برلین وارد شده بودند بر پایتخت رایش سوم مسلط شدند. با نزدیک شدن ارتش سرخ به مقر هیتلر او به همراه معشوقه اش در پناهگاه زیرزمینی خودکشی کردند. هیتلر از مسببان جنگ جهانی دوم و کشته شدن ۵۰ میلیون انسان بود. وی پس از آویزان کردن اجساد موسولینی، کلارتا و دیگران و زمانی که ارتش شوروی بیشتر نقاط شهر برلین را به تصرف خود درآورده بود، در پناهگاه خود در برلین با «اوا براون» که بیش از یک دهه معشوقه او بود قرارداد ازدواج امضاء کرد و چند ساعت بعد، این دو خودکشی کردند.
تصویب قانون خلع ید شرکت نفت انگلیس
۷۰ سال پیش در چنین روزی در دهم اردیبهشت سال ۱۳۳۰ شمسی قانون خلع ید از شرکت نفت انگلیس توسط مجلس شورای ملی تصویب شد.
پس از ملی شدن صنعت نفت، دولت ایران تصمیم گرفت که دست انگلیسیها را از شرکت نفت ایران کوتاه کند بنابراین لایحهای به مجلس برد که طی آن، از انگلستان در امور نفت ایران، خلع ید و سلب اختیار می شد. با تصویب این قانون، کارمندان انگلیسی از شرکت نفت اخراج شدند و صنعت نفت به دست ایرانی ها افتاد. انگلستان که منافع خود را از دست رفته می دید، به سازمان ملل و دیوان بین المللی دادگستری در شهر لاهه هلند شکایت برد، ولی دیوان، حکم به نفع ایران داد، در نتیجه، روابط سیاسی ایران و انگلستان قطع گردید. انگلیسیها که مصدق را عامل اصلی این واقعه می دانستند، تصمیم به برکناری مصدق و فشار به شاه گرفتند که حوادث متعدد بعدی از جمله کودتای آمریکایی و انگلیسی ۲۸ مرداد را به وجود آورد.
آغاز عملیات بیت المقدس در جنوب ایران
۳۹ سال پیش در چنین روزی در دهم ارردیبهشت ۱۳۶۱ شمسی عملیات بزرگ بیت المقدس با هدف آزاد سازی بخشهای وسیعی از مناطق جنوب ایران تحت اشغال بعثیهای عراقی آغاز شد.
در پایان این عملیات شهر استراتژیک خرمشهر سمبل ایستادگی و مقاومت جوانان ایرانی در برابر تجاوز اشغالگران بعثی عراق آزاد شد. در این عملیات رژیم بعث عراق شکست بزرگی را چه از جهت تعداد افراد کشته و اسیر شده و انهدام تسلیحات نظامی و چه از جهت بین المللی متحمل شد. عملیات بیت المقدس سرفصل جدیدی در هشت سال جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه جمهوری اسلامی ایران است. بعد از این عملیات رژیم بعث به طور کامل در موضع دفاعی و رزمندگان ایرانی در موضع تهاجمی قرار گرفتند.
روز ملی خلیج فارس
در تقویم ایرانی دهم اردیبهشت به عنوان روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده است.
این روز از آن جهت به عنوان روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده است که برخی ایران ستیزان با تحریف تاریخ، نامهای دیگری را روی خلیج فارس گذاشتند. نام تاریخی این خلیج، در زبانهای گوناگون، ترجمه عبارت خلیجفارس یا دریای پارس بوده است. خلیج فارس پس از خلیج مکزیک و خلیج هودسن، سومین خلیج بزرگ جهان بهشمار میآید. به سبب وجود منابع سرشار نفت و گاز در خلیجفارس و سواحل آن، این آبراهه در سطح بینالمللی، منطقهای مهم و راهبردی بهشمار میآید. خلیجفارس اصلیترین نامی است که از کهنترین منابع بر جای مانده است. جغرافیدانان و تاریخنگاران اسلامی، همچون طبری، مسعودی و یعقوبی به اتفاق در کتب خطی به جای مانده از خود اذعان دارند که تمامی نواحی خلیجپارس در دورههای پیش از اسلام به ایران تعلق داشته است. شورایعالی انقلاب فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با توجه به هدف قراردادن هویت فرهنگی و تاریخی ملت ایران، روز اخراج پرتغالیها از تنگه هرمز، دهم اردیبهشت را بهعنوان روز ملی خلیجفارس نامگذاری کرد. قدمت "خلیج فارس" با همین نام چنان دیرینه است که عدهای معتقدند "خلیج فارس گهواره تمدن جهان یا خاستگاه نوع بشر است". یونانیهای باستان این خلیج را "پرسیکوس سینوس" یا "سینوس پرسیکوس" که همان خلیج فارس است نامیدند لذا از آنجا که این نام برای نخستین بار در منابع درست و معتبر تاریخی که غیر ایرانیان نوشتهاند آمده است، هیچگونه شائبه نژادی در وضع آن وجود ندارد.