معاون اول قوه قضاییه در چند توصیه به رئیس جدید دیوان عدالت اداری گفت: باید اتقان کار در مجموعه دیوان با جدیت انجام شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای در مراسم تکریم و معارفه رؤسای قدیم و جدید دیوان عدالت اداری با ذکر برکات ماه مبارک رمضان و تفسیر فرازهایی از دعاهای ویژه این ماه افزود: اگر کسی از مأموران حکومت شکایتی داشت، میتواند به دیوان عدالت اداری مراجعه و تظلم خواهی کند.
وی گفت: اگر آیین نامههایی تصویب و تنظیم شد که برخلاف مقررات، قانون و اسلام بود و این آیین نامهها جزو وظایف آن دستگاه نبود، ساز و کاری به نام دیوان عدالت اداری طراحی شده است تا اگر این قانون خلاف بود ابطال شود.
معاون اول قوه قضاییه دیوان عدالت اداری را نهادی دانست که میتواند از وقوع انحراف در نظام جلوگیری کند و واژه عدالت در دیوان عدالت اداری را نشان دهنده عنایت ویژه کسانی خواند که در تدوین قانون اساسی نقش داشتند.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای در ادامه آقایان بهرامی و مصدق روسای قبلی و کنونی دیوان عدالت اداری را افرادی دلسوز، ولایتمدار و با روحیه جهادی خواند و افزود: این دو عزیز تکلیف مدار هستند و در همه سمت هایشان موفق بوده اند و به ویژه آقای بهرامی در مدت مسئولیت هر مقداری که توانست به ارتقاء دستگاه قضا کمک کرد و البته ما با نقطه مطلوب فاصله داریم.
وی گفت: آقای دکتر مصدق هم هر کجا بوده موفق بوده است و وقتی از وی خواستیم از معاونت حقوقی به دیوان عدالت اداری بیاید، اطاعت کرد و این نشان دهنده اخلاص ایشان است که بجز رضایت خدا چیزی در ذهنشان نیست.
معاون اول قوه قضاییه افزود: وجه مشترک آقایان بهرامی و مصدق این است که هر دو با مردم و زیرمجموعه خود حسن سلوک دارند و هر دو مدیری هستند که به کارهای متفرقه نمیپردازند و روی وظایف اصلی شان تمرکز دارند.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای گفت: متأسفانه برخی مدیران یا خودشان را در چندین جا مشغول میکنند، اما برخی مدیران هم خودشان را وقف مسئولیت مورد نظرشان میکنند.
وی خطاب به آقای مصدق رئیس جدید دیوان عدالت اداری گفت: همه قسمتهای دستگاه قضا مهم است، اما دیوان عدالت اداری از آن جهت که میخواهد به تظلمات و شکایات مردم از کارکنان حکومت رسیدگی کند، اهمیت ویژه تری دارد و صیانت از این جایگاه بسیار مهم است.
معاون اول قوه قضاییه اتقان کار در دیوان عدالت اداری را پراهمیت توصیف کرد و افزود: وقتی قرار است دیوان عدالت اداری آیین نامهای را ابطال کند، باید رأیی بدهد که لازم الاجرا و متقن باشد و حتی در غیر موارد وحدت رویه هم باید اتقان باشد و لازمه این اتقان فهم درست از قانون است.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای به برداشتهای متفاوت از قانون اشاره کرد، گفت: حتماً باید در جلسات دیوان عدالت اداری فهم واحدی از یک قانون ایجاد شود.
وی تشخیص درست موضوع را از دیگر موارد مهم در دیوان عدالت اداری خواند و افزود: برخی مواقع به دلیل این که موضوع را تشخیص نمیدهیم حکمی صادر میکنیم که با واقعیت خارجی تطابق ندارد.
معاون اول قوه قضائیه تشخیص برخی موضوعها بر اساس عرف خاص و عام است و کارشناسان و متخصصان باید نظر دهند، اما باید مراقب باشیم به گونهای عمل شود تا نظر کارشناسان در مورد یک موضوع خاص به هم نزدیک باشد نه این که در موضوعی از یک کارشناس نظر بخواهیم و کارشناسی دیگر نظری کاملاً مخالف آن بدهد و در این گونه مواقع تشخیص موضوع برای ما مشکل میشود که باید در این خصوص بیش از اینها مشورت کرد.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای افزود: مشورت هیچ منافاتی با استقلال قاضی ندارد و باید در اجرای هر حکمی تدبیر لازم صورت گیرد و ما برای مؤثر بودن احکام دیوان عدالت باید به نحوه اجرای آن هم توجه کنیم.
وی درباره دستور موقت و رسیدگی ماهوی گفت: ارجاعها به دیوان عدالت اداری زیاد است و زحمتهای فراوانی به دوش قضات دیوان وارد میکند، اما باید مراقب باشیم فاصله زیادی میان دستور موقت و رسیدگی ماهوی ایجاد نشود چرا که عارضه دارد.
معاون اول قوه قضاییه در پایان سخنانش توجه به خدا و دوری از شیطان را توصیه کرد و افزود: در برخی مشاغل برای مثال اگر به ۱۰ واحد تقوا نیاز باشد در مشاغلی همچون قضاوت باید چندین برابر تقوا داشته باشیم چرا که در این منصبها ممکن است ما را به سمت گناه و خلاف بکشد و ما دایم باید به خودمان و همکارانمان تذکر دهیم.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای گفت: البته مراقبتهای تشکیلاتی باید باشد و دستگاههای نظارتی و حفاظتی هم مستمر فعالیت کنند تا هیچ کسی نتواند قضات ما را به لغزش بکشاند.