روش تفکیک سند مشاع
تفکیک سند مشاع، چگونه انجام میشود؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، مشاع به معنای مشترک و تقسیمنشده است. گاهی خانهها بیشتر از یک مالک دارند و تفکیک سند مشاع، یک موضوع بسیار مهم در رابطه با خانههای بیشتر از یک مالک است.
امروزه خانههای قدیمی به عنوان بافت فرسوده به شمار میروند که با سرمایهگذاری به آپارتمان تبدیل میشوند و در این وضعیت مالک و سرمایهگذار هر دو شریک ملک هستند و آپارتمان ساختهشده، دارای حداقل دو مالک است که در این حالت هر دو شریک اقدام به تفکیک سند (برگه) مشاع میکنند.
موضوع ملک مشاعی در سهم الارثها نیز بیشتر دیده میشود و در این موارد ملک به ارث رسیده چندین مالک داشته و خرید و فروش آن نیاز به شرایط خاصی نیاز دارد و فقط یک اسناد ملکی برای هر ملک مشاع وجود دارد و اگر هر یک مالکان تمایل به داشتن برگه ملکی جداگانه داشته باشند، باید اقدام به تفکیک املاک مشاع کند.
بنابر این، اگر شما نیز درباره تفکیک املاک مشاعی اطلاعات کافی ندارید، بهتر است ابتدا با ملک مشاع بیشتر آشنا شوید.
ملک مشاع و تفکیک آن
در ملک مشاع از نظر حقوقی هر کدام از مالکان به میزان مساوی از ملک مربوط سهم داشته و در آن تقسیمبندی ملک مشخص نیست، اما هر کدام از مالکان اجازه استفاده از ملک را داشته و هرگونه تصمیمگیری در رابطه با ملک باید با رضایت همه مالکان صورت بگیرد.
از این رو، خرید و فروش ملک مشاع از شرایط خاصی برخوردار است و برای فروش آن باید مالکان حضور داشته باشند و در صورتی که تفکیک آن انجام شود، هر یک از مالکان میتوانند برای سهم خود تصمیمگیری کنند و اگر ملک به صورت مشاع باشد، خرید و فروش آن فقط با رضایت همه مالکان انجام میشود.
از این رو، خرید و فروش این دسته از ملکها به نسبت املاکی که یک مالک دارند، سختتر است.
سند شش دانگ با سند املاک مشاعی تفاوت دارد. در اسناد شش دانگ، کل ملک به یک نفر تعلق داشته، اما در املاک مشاعی چند نفر مالک ملک هستند و بخش مالکیت هر مالک نیز مشخص نیست و در برخی موارد اسناد تفکیکی با اسناد مشاع اشتباه گرفته میشود و در اسناد تفکیکی، ملک بین افراد تقسیم شده و قسمتهای تقسیم شده هر یک دارای یک سند جداگانه هستند.
آنچه درباره تفکیک سند مشاع باید بدانید
در ملک مشاعی، هیچ یک از مالکان اجازه تصمیمگیری در رابطه با ملک را ندارند و تنها با رضایت همه مالکان میتوان اقدام مورد نظر را انجام داد.
در برخی موارد مالک به منظور داشتن حق دخل و تصرف بر سهم خود اقدام به تفکیک اسناد میکند که در صورت توافق بین طرفین و مشخص شدن تقسیمبندی مربوطه انجام میشود، اما اگر توافقی بین طرفین وجود نداشته باشد، باید از راه مراجع قانونی اقدام به تقسیم ملک کرد که مالکان باید دادخواستی را تنظیم کنند و به منظور بررسیهای لازم به دادگاه ارائه کنند.
بررسی مراحل تفکیک سند
درخواست اولیه جهت تفکیک سند به اداره ثبت
تنظیم تقسیمنامه
تنظیم صورتمجلس تفکیکی (حاوی اطلاعات دقیق از مساحت قطعات تقسیم شده ملک)
ابطال سند مشاع و صدور سند جداگانه
سخن پایانی
بنا به درخواست متقاضی، تفکیک املاک مشاعی طی مراحل مشخص، انجام و هزینه تفکیک نیز محاسبه میشود و قابل پرداخت است. البته این نکته را به خاطر داشته باشید که صدور تفکیک املاک مشاعی با رضایت همه مالکان و در غیر اینصورت، با گواهی صادر شده از سوی دادگاه، انجام میشود.