در نشست مشترک خبری با سرگئی لاوروف
ظریف: دولت جدید آمریکا اقدام عملی نداشته است
وزیر امور خارجه ایران در نشست مشترک خبری با سرگئی لاوروف همتای روسی اش در مسکو گفت: دولت جدید آمریکا به حرف زدن اکتفا میکند و اقدام عملی انجام نمیدهد.
ظریف: دولت جدید آمریکا اقدام عملی نداشته است
ظریف: دولت جدید آمریکا اقدام عملی نداشته است
ظریف: دولت جدید آمریکا اقدام عملی نداشته است
ظریف: دولت جدید آمریکا اقدام عملی نداشته است
ظریف: دولت جدید آمریکا اقدام عملی نداشته است
ظریف: دولت جدید آمریکا اقدام عملی نداشته است
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از مسکو، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در نشست مشترک خبری با سرگئی لاوروف همتای روسی اش در مسکو گفت: با لاوروف درباره مسایل متعدد از جمله همکاری نزدیک و ثمربخش در زمینه انرژی گفتگو کردیم. ما به همکاری نزدیک با روسیه در زمینه فناوری اطلاعات امیدوار هستیم.
ظریف افزود: روابط روسیه و ایران قدیمی و نزدیک است و ما دیدگاههای مشترک درباره برنامههای منطقهای و بین المللی داریم. دولت جدید آمریکا به حرف زدن اکتفا میکند و اقدام عملی انجام نمیدهد.
وزیر امور خارجه ایران گفت: تاریخ روابط بین ایران و روسیه از طول عمر آمریکا بیشتر است.
ظریف افزود: تهران بر خلاف واشنگتن به تعهداتش در توافقنامه هستهای پایبند است. ما به تعهدات خودمان در توافقنامه هستهای پایبند بودیم، اما واشنگتن حتی در دوره باراک اوباما هم به تعهداتش عمل نکرد.
وزیر امور خارجه ایران گفت: روابط دوجانبه بین ایران و روسیه پیشرفت خوبی دارد. به ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه برای پایان دادن به مشکلات در منطقه ما، درود میفرستم.
ظریف افزود: فرآیند قانونی در سوریه باید ادامه پیدا کند و کمکها به این کشور ارسال شود. به ادامه همکاری برای حل بحران انسانی در یمن امیدواریم. باید در یمن آتش بس اعلام و خونریزیها در این کشور متوقف شود.
لاوروف: همه طرفها را به بازگشت به تعهداتشان در برجام تشویق میکنیم
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در نشست مشترک خبری با محمد جواد ظریف همتای ایرانی اش در مسکو گفت: اگر دولت جدید آمریکا تصمیم بگیرد به توافقنامه هستهای با ایران بازگردد، از آن استقبال خواهیم کرد. امیدواریم آمریکا به تعهداتش در توافقنامه هستهای ایران بازگردد. ما اظهارات زیادی را از تیم بایدن شنیده ایم که به طرحهای سیاست خارجی وی مربوط میشود. این اظهارات که در مورد بازگشت آمریکا به طرح اقدام جامع مشترک مطرح شده است، قابل توجه است.
لاوروف افزود: درصورتی که این موضوع اتفاق بیافتد (آمریکا به برجام بازگردد) ، ما یقینا از آن استقبال خواهیم کرد.
وزیر امور خارجه روسیه گفت: روسیه با دیگر کشورها برای منع اشاعه سلاحهای هستهای همکاری خواهد کرد. ما دیدگاه جدیدی برای تامین امنیت در منطقه خلیج فارس ارائه کردیم.
لاوروف افزود: برای یافتن راههایی به منظور تشویق همه طرفهای امضا کنندگان توافقنامه هستهای به منظور بازگشت به تعهدات شان تلاش میکنیم.
وزیر امور خارجه روسیه گفت: دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا، کشورهای متعدد را به نقض تعهدات شان در توافقنامه هستهای تشویق کرد.
لاوروف گفت: گفتگوهای ما سازنده و صریح بود که به ما در حل مسایل مختلف کمک میکند. روسای جمهور روسیه و ایران همواره برنامههای مشترک دوجانبه و نیز موضوعات داغ منطقهای و بین المللی را بررسی میکنند. ما درباره همه این مسایل گفتگو کردیم. ما همکاری نزدیک در زمینههای مختلف از جمله زمینههای حمل و نقل، فرهنگ، اقتصادی و سیاسی داریم. ما درباره احداث تجهیزات جدید در نیروگاه بوشهر در ایران گفتگو کردیم. هدف ما در زمینههای اقتصادی و تجاری، تقویت روابط و تماس هایمان است. ما دیدگاههای مشترک درباره مسایل مختلف داریم.
لاوروف افزود: ما همچنین امروز درباره همه گیری کرونا گفتگو کردیم. ما درباره این مسایل در تماس دائم هستیم. صندوق سرمایه گذاری روسیه در این مورد کمک میکند. به ما گفته شد که همتایان ما در تهران در حال پایان فرآیند تولید واکسنهای روسی هستند. ما همچنین درباره امنیت اطلاعاتی گفتگو کردیم. ما برای هماهنگی بین خود در سایه موضوعات پیچیده در زمینههای اطلاعاتی و سایبری تلاش میکنیم تا مانع از نفوذهای سایبری شویم. ما به برنامه جامع اقدام مشترک و پرونده هستهای ایران پرداختیم. ما به حفظ این توافقنامه توجه داریم و اطمینان داریم که راه تحقق این هدف، آن است که همه شرکا به این توافقنامه بر اساس قطعنامه شورای امنیت، پایبند و متعهد باشند. ما میدانیم دعوتها در این باره برای حفظ برجام نتیجه بخش خواهد بود تا آمریکا به قطعنامه شورای امنیت بازگردد و به تعهداتش عمل کند که راه درستی برای حرکت در آینده خواهد بود. ما در بیانیه مشترک وزارتی در ۲۱ دسامبر بر این موضوع تاکید کرده بودیم.
وی خاطر نشان کرد: ما همچنین درباره منطقه قره باغ در سایه تلاشهای روسیه در نهم نوامبر برای آتش بس، گفتگو کردیم. ما نتایج دیدار روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان را به ایران اعلام کردیم که مربوط به پایان محاصره این منطقه در جنوب قفقاز با مشارکت کشورها و بازیگران مختلف و ایران است. ما اطمینان داریم که با این کارها خواهیم توانست اوضاع در این منطقه را عادی و این مسئله را بر اساس برابری، حل کنیم که به سود همه ملتها از جمله ملتهای ارمنستان و آذربایجان و همسایگان شان است. ما درباره راه حل در سوریه تبادل نظر و نیز مقدمات برگزاری نشست سوچی را بررسی کردیم. ما همچنین درباره کمیته قانون اساسی سوریه، گفتگو کردیم که بر اساس توافق روسیه، ایران و ترکیه در فرآیند آستانه پیگیری میشود. ما اقدامات خود را بر اساس برنامههای مشترک، هماهنگ میکنیم. ما همچنین به مسایل مختلف و مشکلات در کشورهای خلیج فارس به ویژه یمن، افغانستان و لیبی پرداختیم. ما همچنین مسئله فلسطین را بررسی کردیم. ما اقدامات خودمان را در سازمانهای مختلف منطقهای و بین المللی به ویژه در سازمان ملل هماهنگ خواهیم کرد.
وزیر امور خارجه روسیه، تاکید کرد مشکل اصلی در پرونده هستهای ایران، مربوط به اقدام آمریکا در خروج از این توافقنامه و نقض قطعنامه شورای امنیت از سوی این کشور است.
سرگئی لاوروف در پاسخ به سئوالی درباره آینده روابط دو کشور در سایه دولت جدید آمریکا گفت: روابط روسیه و ایران دوستانه است. ما در دریای خزر و نیز در چارچوبهای مختلف با یکدیگر همکاری میکنیم. روابط دوجانبه ما هم به سود دو ملت، در حال گسترش است. اوضاع جهانی به صورتی بر روابط ما تاثیر دارد. بعضی از همتایان غربی ما، در بهبود روابط دوجانبه کارشکنی میکنند. ما این تلاشها به ویژه از طرف آمریکا یا دولت سابق این کشور را برای اعمال بعضی محدودیتها و تحریم ها، غیر قانونی میدانیم. دولت سابق آمریکا، محدودیت و تحریمهای بیشتری بر ما اعمال میکرد. ما در زمینههای مختلف از جمله اقتصاد، سیاست و فرهنگ با یکدیگر همکاری داریم. ما برای تقویت روابط مان تلاش میکنیم. درباره دوره جدید یعنی تغییر دولت در آمریکا باید بگویم. در سخنانش درباره برنامه سیاست خارجی، در مورد بازگشت به پرونده هستهای ایران یا برنامه جامع اقدام مشترک سخن گفت و اگر این اقدام رخ دهد ما از آن استقبال خواهیم کرد. ما بارها اعلام کردیم که مه بازیگران و شرکت کنندگان در توافقنامه هستهای ایران باید بدون استثنا به پایبندی به تعهدات شان بازگردند. اگر چنین چیزی رخ دهد، به سود روابط ایران و روسیه خواهد بود. متاسفانه کشورهای غربی فعلا به اعمال بعضی تحریمها و محدودیتها علیه ما ادامه میدهند.
لاوروف افزود: همانطور که امروز چند بار تکرار کردیم، روسیه به دور شدن ایران از پایبندی به برنامه جامع اقدام مشترک توجه دارد و ما درک میکنیم که اصل این مشکل مربوط به پایبند نبودن دولت ترامپ به این توافقنامه و نقض تعهدات آن بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ مربوط میشود. نقض این قطعنامه از طرف آمریکا نه تنها ریشه مشکل است، بلکه واشنگتن همچنین از همه کشورهای جهان خواسته بود قطعنامه ۲۲۳۱ را در بخش مربوط به تضمین روابط اقتصادی و تجاری با ایران، اجرا نکنند. ما درک میکنیم اساس این مشکل در تعامل با اروپاییها ادامه پیدا کرد و شماری از کشورهایی که تمایل نداشتند بر خلاف خواست آمریکا عمل کنند و اعمال تحریمهای علیه ایران ادامه پیدا کرد. شنیدیم که گفته شد دولت ترامپ نخستین دولتی در آمریکا بود که جنگی راه اندازی نکرد، اما خروج آن از برجام، اقدام تحریک آمیز در برابر ایران بود که میتوانست باعث آغاز جنگ شود. در شرایط فعلی، همه تلاشها خودمان را با استفاده از ابراز تمایل بایدن و دستیارانش برای بازگشت به برجام، با همکاری ایران، کشورهای اروپایی و چین به کار میگیریم و به دنبال راههایی هستیم که همه شرکت کنندگان در این توافقنامه به تعهدات شان عمل کنند و اجرای توافقنامهها برای منع اشاعه سلاحهای هستهای را به به صحنه دیپلماسی بین المللی بازگردانیم. میخواهیم مانع از تحقق خواست کسانی هستیم که به دنبال بحرانی کردن اوضاع و انتقال آن به شرایط گذشته بودند. روسیه به صورت فعالانه تلاش خواهد کرد تا این سناریو محقق نشود. این اقدام به نفع ایران و همه کشورهای منطقه و نیز به سود اروپا و غرب از جمله آمریکاست.
لاوروف در پاسخ به سئوالی درباره پیشنهاد روسیه در مورد برقراری امنیت در منطقه خلیج فارس گفت: ما پیشنهادهای خودمان را درباره امنیت در منطقه خلیج فارس مطرح کردیم. ما ۲۰ سال است که پیشنهادی را در این باره مطرح کردیم و آن را پیگیری میکنیم. ما برای نوسازی پیشنهاد خودمان تلاش میکنیم تا یک طرح پویا باشد. ما دو سال پیش دیدگاه جدیدی را درباره امنیت در منطقه خلیج فارس مطرح کردیم و کنفرانس علمی با مشارکت همه کشورهای ذیربط برگزار شد. در ماه اکتبر سال گذشته، روسیه زمانی که ریاست شورای امنیت را برعهده داشت، گفتگوهایی را درباره این موضوع اجرا کرد. ما معتقدیم نه تنها این گفتگوها باید ادامه پیدا کند، بلکه باید همچنین نتایج عملی به همراه داشته باشد تا اعتماد بین کشورهای خلیج فارس تقویت شود. ما از بحث و بررسی ایدههای دیگر کشورها استقبال میکنیم. ایران هم پیشنهادهایی را مطرح کرد که آن را طرح هرمز نامگذاری کرد که هدف آن، اجرای دیدار بین همه کشورهای خلیج فارس است. قطر و کویت هم چنین پیشنهادهایی ارائه کردند. پیشنهاد روسیه برای تضمین امنیت در منطقه خلیج فارس است. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در پاییز سال گذشته، پیشنهاد برگزاری نشستی به صورت ویدئوکنفرانس بین سران همه کشورها از اعضای شورای امنیت و آلمان را مطرح کرد. این پیشنهاد همچنان مطرح است. ما از هر فرآیندی که به تحقق اهدافی که درباره آن سخن گفتیم یعنی امنیت و صلح و ثبات در منطقه خلیج فارس، منجر شود، استقبال میکنیم. میخواهم به این موضوع تاکید کنم که بعضی کشورها تمایل دارند طرح خودشان در مورد امنیت منطقه را به بازگشت به برجام مربوط کنند که ما با آن موافق نیستیم و معتقدیم اجرای برجام باید بدون هیچ قید و شرطی محقق شود.
وی در پاسخ به سوالی درباره مسئله قره باغ خاطر نشان کرد: روسیه اقدام اساسی را در قره باغ انجام داد. ما و ایران به دستیابی به راه حل در قره باغ در طول سالهای طولانی توجه داشته ایم. ما در گروه مینسک، ایدههای مختلفی را بر اساس اصول اولیه ارائه کردیم. به اعتقاد من، چند سال پیش فرصتی برای حل این مسئله بر اساس پیشنهاد روسیه وجود داشت و میتوانست مانع از کشته شدن افراد زیادی از جمهوری آذربایجان و ارمنستان شود. متاسفانه در آن زمان، این امر محقق نشد و ما اکنون بر اساس میانجی گری پوتین به توافقهای میدانی رسیدیم. او گفتگوهای طولانی با رئیس جمهور آذربایجان و نخست وزیر ارمنستان داشت و بر اساس آن، توافق در نهم نوامبر به دست آمد و عملیات جنگی به طور کامل متوقف شد. ما همچنان به اوضاع در منطقه قره باغ اهمیت خواهیم داد و دلیل آن هم دیدار سران سه کشور در یازدهم ژانویه در مسکو است و در آن درباره سازوکاری توافق شد که اجازه باز شدن جادهها و رونق گرفتن اقتصاد را خواهد داد. منافع مشترک روسیه، آذربایجان و ارمنستان در برابر چالشهایی که ممکن است پیش روی اجرای توافقها ایجاد شود، آن است که این منطقه رونق و توسعه پیدا کند و روابط با کشورهای همسایه از جمله ایران و ترکیه گسترش یابد. در منطقه جنوب قفقاز، طرحهایی ارائه میشود تا کشورها با مشارکت روسیه، ایران و ترکیه به دنبال برقراری روابط جدید مبتنی بر واقعیتهای جدید باشند. جنگ پایان یافت و توافق به دست آمد و همه انواع محاصرهها تمام شد و زندگی طبیعی در این منطقه مهم از سر گرفته شود. ما تردید نداریم که منافع ایران در گسترش این طرح است. روسیه به طور مستقیم، اجرای توافقنامه باز شدن راههای ترانزیت و اقتصاد را پیگیری میکند. سازوکار سه جانبهای در این باره تشکیل شد. روسیه، ایران و ترکیه برای تقویت اقتصاد این منطقه و نیز در همکاری با کشورهای اروپایی تلاش میکنند. ما میخواهیم زندگی بهتری در آینده منطقه جنوب قفقاز وجود داشته باشد.