بردنشانده قدیمیترین عبادتگاه روباز ایرانی + فیلم
معبد بَردنشانده بزرگترین نیایشگاه و آتشکده روباز قوم پارس مربوط به دوره هخامنشیان ، در نزدیکی شهرستان مسجدسلیمان واقع شده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان ، بَرد نشانده در ۱۶ کیلومتری مسجدسلیمان، جاده اندیکا و سد شهید عباسپور واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲ اسفند ۱۳۲۷ با شمارهٔ ثبت ۳۷۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
بردنشانده قدیمیترین عبادتگاه روباز ایرانی و مربوط به دوره هخامنشیان میباشد، که برای قرنها تشریفات مذهبی، در هوای آزاد آن انجام میشد که نقوش برجستهٔ روی سنگهای آن مربوط به عهد اشکانیان میباشد و دارای سه رشته پلکانی و فرورفتگی غرفه مانند است. حدود ۷۰۰ متر طول و ۲۵۰۰ متر عرض دارد.
این مجموعه گسترده و طویل، شامل سه قسمت: کاخ محل اقامت رئیس، نیایشگاه (در شرق کاخ) و یک قصبه در شمال است.
ساختمان آن متعلق به دوره پارسها و هخامنشیان است و نقوش برجسته روی آن به عهد اشکانی برمیگردد. اشیایی چند که هنگام حفاری به دست آمده نشان میدهند که پایه اصلی در دوره هخامنشی ساخته شده است. از این رو این باستانیترین عبادتگاه کیش دیرین ایرانیان است.
ظروف سفالی، سکههای قدیمی، مجسمههای باستانی و آثار کهنی که از این بنای تاریخی بدست آمدهاست که در موزههای داخل و خارج کشور نگهداری میشود.
مجسمه هراکلیوس یا هرکول (خدای قهرمان) به ارتفاع بیش از دو متر، در حالی که شیر نئومه را خفه میکند، در این معبد از خاک بیرون آورده شدهاست، که در موزه شوش قابل بازدید است .
رومن گیرشمن، باستانشناس نامدار فرانسوی بردنشانده را از «اسلاف» تخت جمشید نامیده و معتقد است که بردنشانده معبدی برای مهر و ناهید در دورهٔ پارتیان (اشکانی) است.