کهکشان چیست؟
تعداد کهکشانها بسیار زیاد است و با توجه به اجزایی که در آسمان وجود دارد، نمیتوان برخی از آنها را شناسایی کرد.
به گزارش
گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، از کهکشانهای محلی میتوان به کهکشان راه شیری، کهکشان مثلث و کهکشان آندرومدا اشاره کرد. در ادامه شما را باکهکشان و دانستنیهای جالب آن آشنا میکنیم.
آیا تا کنون برایتان سوالی بوجود آمده است که کهکشان چیست؟ در واقع کهکشانها انواع مختلفی دارند که هر کدام به نوعی از یکدیگر متمایز میشوند. در ادامه آنها را برای شما بررسی میکنیم.
کهکشان چیست؟
کهکشان همان ستارگان، گاز ها، سیارات، سیارک ها، قمر ها، گردها و غبارهایی میباشد که در فضا وجود دارد و تحت نیروی جاذبهای در یک مدار مشخصی قرار میگیرند. امروزه بیش از ۱۰۰ میلیارد کهکشان شناسایی شده است که در بسیاری از موارد با هم متفاوت اند. بسیاری از این سیارات را با چشم غیر مسلح هم میتوانید ببینید، ولی برای دیدن عدهای دیگر از آنها باید حتما از تلسکوپ استفاده کنید.
انواع کهکشان
کهکشانها چهار نوع میباشند که هر کدام از آنها با توجه به شکلی که دارند نام گذاری شده اند. در ادامه چهار نوع از این کهکشانهایی که تا به امروز مشخص شده اند را برایتان بیان میکنیم.
کهکشان بیضوی
این نوع از کهکشانها بیش از نیمی از کهکشانهای شناسایی شده جهان را به خود اختصاص داده است. ستارههایی که در این کهکشانها وجود دارند به رنگ قرمز میباشند و بازوی مارپیچی مشخصی ندارند.
کهکشان مارپیچی
کهکشان مارپیچی چیست؟ این کهکشان شبیه به فرفرههایی میباشد که در دوران کودکی از آنها به عنوان وسیله بازی استفاده میکردید. در واقع این کهکشانها شبیه به فرفرههای در حال چرخش میباشد. ستارههایی که عمر بسیاری دارند در مرکز این کهکشان و ستارههای جوانتر و سحابیها در بازوهای چرخان این کهکشان قرار دارند. سرعت چرخش این بازو به نیروی گرانش بستگی دارد و هرچه از مرکز دورتر باشید سرعت چرخش کمتر خواهد شد و در صورت نزدیکی به مرکز سرعت چرخش افزایش مییابد. بهتر است بدانید که کهکشان راه شیری از این مدل میباشد. این کهکشان قطری برابر با ۱۰۰ هزار سال نوری دارد و ضخامت این کهکشان برابر ۱۰ هزار سال نوری میباشد. منظومه شمسی ما تنها یک بخش بسیار کوچکی از این کهکشان میباشد.
کهکشان مارپیچی _ میلهای
در این کهکشان ستارهها بازوهای میلهای میسازند و این بازوها از دو طرف مرکز کهکشان قابل دیدن است.
کهکشانهای نامنظم
این نوع کهکشانها همانطور که از نامشان پیداست شکل و ساختاری نا منظم دارند و نمیتوان آنها را در هیچ دسته دیگری دسته بندی کرد از این رو همه آنها را در دسته نامنظمها قرار میدهند.
دانستنیهای جالب
حال که متوجه شدید کهکشان چیست و انواع آن را شناختید باید بدانید که این کهکشانها نکات جالب و جذابی دارند که در ادامه آنها را برایتان بیان میکنیم.
کهکشان راه شیری
- این کهکشان از نوع مارپیچی است و بر اساس تحقیقاتی که تا به امروز انجام شده است نشان داده میشود که راه شیری تنها یکی از چند صد میلیارد کهکشان در جهان است.
- بیشتر افراد معتقد میباشند که بیشتر کهکشانها بسیار دور میباشند و با تلسکوپهایی که امروزه وجود دارند نمیشود برخی از آنها را به خوبی مشاهده کرد.
سیستمهای سیارهای
- بهتر است بدانید که تا کنون بیش از ۳۰۰۰ سیستم سیارهای در کهکشانی کشف شده است که ما جزئی از آن هستیم.
- یکی از این سیستمهایی که شباهت بسیاری به منظومه شمسی دارد حدودا ۲۵۰۰ سال نوری از ما دور است و در صورت فلکی اژدها قرار گرفته است.
- Kepler-۹۰ دارای هشت سیاره میباشد که با تعداد سیارههای ما برابر است و دارای یک ستارهای میباشد که میتواند با خورشید ما برابری کند.
- این سیستم دارای سیارات سنگی و سیارات بزرگی میباشد که با سیارات ما قابل مقایسه هستند.
کهکشان و سیارات فرا خورشیدی
- باید بدانید که در خارج از سیاره ما حدودا ۴۰۰۰ سیاره فرا خورشیدی وجود دارد.
- این سیارات دارای سایزهای مختلفی اند و سطوح آنها یخی و سنگی است.
زمین و مرکزیت آن
- زمین در مرکز کمربند کهکشان قرار دارد.
- در واقع در طی ۲۰ سال گذشته اختر شناسان برای تکامل کهکشان چهار اصل در نظر گرفتند.
- این چهار اصل شامل یک ستاره میزبان، وجود مقدار مناسبی از عنصرهای سنگین، زمان کافی برای زیست شناختی و محیطی بدون پرتو گاما میباشد.
سیاه چالهای سرگردان
- تحقیقاتی که انجام شده است نشان دهنده این هستند که یک سیاه چاله در اطراف کهکشان ما وجود دارد. این سیاه چاله سرگردان است و جای مشخصی ندارد.
- این مشخصات از طریق رصدخانه آرایه میلی متری بزرگ آتاکاما تهیه شده است.
- اندازه این سیاه چاله تقریبا برابر با اندازه سیاره مشتری است.
- قبلا اختر شناسان بر این باور بودند که سیاه چالهها یا بزرگ اند یا کوچک، ولی امروزه بر این باورند که برخی از سیاه چالهها هم هستند که تقریبا اندازهای متوسط دارند و نادر اند.
سیاه چالهای در مرکز کهکشان
- اعتقاد بیشتر دانشمندان بر این است که همه کهکشانها در مرکز خود یک سیاه چاله دارند.
- این سیاه چالهها جرم بسیاری دارند و سیاه چالهای که در کهکشان ما وجود دارد سیاه چاله ساگیتاریوس A میباشد.
- مطالعه سیاه چالهها بسیار سخت است و باید افراد متخصص این کار را انجام بدهند.
تعداد ستارهها
- قبلا اشاره کردیم که کهکشان چیست و چه اجزایی دارد. باید بدانید که هر کهکشان دهها میلیارد ستاره دارد.
- این تعداد قابل مشاهده با چشمهای مسلح میباشند، ولی به علت گرد و غبار و سیاه چالههایی که در اطراف کهکشان وجود دارد مانع از دیدن عدهای دیگر میشود بنابراین نمیتوان به طور دقیق گفت چه تعداد ستاره در یک کهکشان وجود دارد.
- باید بدانید که ۹۰ درصد از جرم هر کهکشان از ماده تاریک میباشد و ۱۰ درصد بقیه از گازها و غبارها اند. برخی از دانشمندان اعتقاد دارند که تعداد ستارگان حدودا ۴۰۰ الی ۷۰۰ میلیارد است.
برخورد کهکشانها
- دو کهکشان وجود دارد که نبرد بسیار سختی با یک دیگر دارند.
- این دو کهکشان کهکشان آندرومدا و راه شیری هستند.
- بر اساس تحقیقاتی که صورت گرفته است این دو کهکشان با سرعت بسیار زیادی حدودا ۲۸۸۰۰۰ کیلومتر در ساعت به سمت یکدیگر در حال حرکت میباشند و بر اساس پیش بینیهایی که صورت گرفته است حدودا ۴.۵ میلیارد سال آینده این دو کهکشان با یکدیگر بر خورد میکنند.
- البته قبلا اعتقاد بر این بود که این کهکشانها حدودا ۴ میلیارد سال آینده با هم برخورد میکنند، ولی امروزه با مشاهده دقیقتر این تاریخ تغییر کرده است.
- امروزه برخی از افراد اعتقاد دارند که این برخورد نوعی حرکت جزر و مدی میباشد که هیچ دو ستارهای با هم برخورد نمیکنند و فقط از کنار هم میگذرند.
- این دو کهکشان یعنی راه شیری و آندرومدا به همراه کهکشان مثلث بزرگترین کهکشانهای گروههای محلی اند.
- بزرگترین کهکشانها آندروما میباشد و بعد از آن به ترتیب راه شیری و مثلث رتبه بزرگ تری دارند.
- کهکشان آندرومدا و مثلث از نوع کهکشانهای مارپیچی میباشند.
- این کهکشانها ۲.۵ الی ۳ میلیون سال نوری از کهکشان راه شیری دور هستند.
بازوهای کهکشان
- باید بدانید که کهکشان راه شیری دارای ۴ بازو اصلی میباشد و یکی از کهکشانهای مارپیچی است.
- حدودا دو سوم از کهکشانها از این نوع میباشند.
- در اطراف این کهکشان هاله بسیار بزرگی از گازها وجود دارد و تا حدود ۱۰۰ هزار سال نوری امتداد یافته است.
- باید بدانید که تنها دو درصد از کل کهکشان ستاره دارد.
- در مرکز کهکشان یک بر آمدگی وجود دارد که نمیتوانید به راحتی آن را ببیند و نمیتوان آن را مورد بررسی قرار داد. این بر آمدگی از گاز ها، ستاره ها، گرد و غبارها تشکیل شده است.