چگونه میتوان در تیتان زندگی کرد؟
تیتان یا تایتان، بزرگترین قمر کیوان (زحل، دومین سیاره بزرگ منظومه خورشیدی) و در فاصله ۱.۴ میلیارد کیلومتری از خورشید واقع شده است.
به گزارش گروه وبگردی
خبرگزاری صدا و سیما، آیا حیات در تیتان وجود دارد؟ به گفته یکی از زیست شناسان علوم سیاره ای، اگر حیات در تیتان وجود داشته باشد، به گونهای نخواهد بود که انسانها قادر به زندگی با یکی از ساکنین این قمر در یک اتاق باشند! دکتر ویلیام بینز در این رابطه میگوید: "هالیوود با بیگانگان تیتانی مشکلاتی خواهد داشت؟! "
اگر روزگاری فضاپیمایی حامل یکی از این موجودات تیتانی بود، بدون شک گازهای ساتع شده از بدن او باعث مرگ هر جانداری در نزدیکی او میشد. در چنین شرایطی، حتی کوچکترین حرکت درنفس یک جاندار تیتانی که در نزدیکی یک انسان قرار داشت، به شکل باورنکردنی برای انسانها مخوف و وحشتناک است.
دکتر بینز در ادامه میگوید: با این حال از دیدگاه من این موضوع جالبی به نظر میرسد! غم انگیز نبود اگر عجیبترین گونههای حیاتی که در کهکشان موفق به کشف آنها میشدیم، درست مثل ما بودند، تنها با رنگ آبی و دم! (اشاره دارد به موجودات فضایی که در فیلم آواتار نمایش داده شده اند)
تیتان یا تایتان، بزرگترین قمر کیوان (زحل، دومین سیاره بزرگ منظومه خورشیدی) است که در فاصله ۱.۴ میلیارد کیلومتری از خورشید واقع شده است.
این قمر در ۲۵ مارس ۱۶۵۵ از سوی کریستین هویگنس هلندی کشف شد. تیتان توسط چشم غیر مسلح قابل رویت نیست، اما میتوان آن را از سوی تلسکوپهای آماتوری و یا حتی برخی دوربینهای دو چشمی قوی مشاهده نمود. تیتان غالبا قمری با مشخصات سیاره خوانده میشود. تیتان دومین قمر بزرگ در سامانه خورشیدی است.
اتمسفر تیتان غالبا از نیتروژن است با این حال دارای متان و اتان نیز است. وجود باد و باران سطح تیتان را به شکلی مشابه سطح زمین تبدیل کرده است. ماهوارههای زیادی وجود زیست و یا مراحل ابتدایی پیدایش شرایط پیشا-زیستی در تیتان را مورد کاوش قرار دادهاند.
در حالی که دکتر بینز با اشاره به فیلم آواتار سرش را به حالت تایید تکان میدهد، تحقیقات این دانشمند نشان دهنده مشکلات فراوانی است که اگر روزگاری با موجودات بیگانه فضایی روبرو شویم به طور حتم خواهیم داشت. مشکلاتی فراتر از رویارویی بین فرهنگها و تمدنهای ما.
ملاقات بیگانگان فضایی بی شک اثرات مضر ناخواستهای را برای یکی و یا هردو طرف (انسانها و موجودات فضایی) خواهد داشت.
بینز در حال حاضر در حال تحقیق در رابطه با اشکال شیمیایی حیات و درک طبیعت خارق العاده آن است. زندگی در تیتان (بزرگترین قمر سیاره زحل) دربرگیرنده یکی از عجیبترین سناریوهای علمی است که تاکنون مورد مطالعه قرار گرفته است.
در حالی که تصاویر ارسالی از سوی عملیات Cassini/Huygens تیتان را مکانی زمین مانند و جذاب نمایش داده، باید بدانیم که این قمر دارای اتمسفر زخیم منجمد و نارنجی رنگی از بخارات شیمیایی است. در فاصلهای ۱۰ برابر دورتر از فاصله ما تا خورشید، تیتان مکانی منجمد با دمایی معادل منفی ۱۸۰ درجه سانتی گراد در سطح قمر است.
آب به شکل یخ منجمد و همیشه ثابت بوده و تنها مایعاتی که در آن وجود دارد متان و اتان مایع است؛ بنابر این به جای زندگی مبتنی بر آب، زندگی در تیتان بایستی بر پایه متان باشد.
به منظور بررسی بیشتر تیتان فضاپیمای پژوهشی کاسینی به فضا فرستاده شد و در سال ۲۰۰۴ این فضاپیما به نزدیکی تیتان رسید و علاوه بر تهیه عکسهایی از نزدیکی تیتان با فرستادن کاوشگری به سطح تیتان با نام هویگنس امکان آزمایشهایی را نیز از سطح تیتان فراهم آورد که نتایج این آزمایشات توسط کاسینی به زمین مخابره شد.
سفر کاسینی و همراهش، هویگنس، به زحل ۷ سال به طول انجامید. پس از رسیدن به زحل، هویگنس از کاسینی جدا شد و روی سطح تیتان، بزرگترین قمر زحل فرود آمد. به لطف دادههای کاسینی و هویگنس، آنچه امروز از منظومهٔ زحل میدانیم بسیار بیشتر از گذشته است.
بینز در ادامه میگوید: زندگی به یک مایع نیازمند است. حتی خشکترین گیاه صحرایی در زمین نیز برای متابولیزم (تحولات بدن موجود زنده برای حفظ حیات) خود نیازمند آب است؛ بنابر این اگر زندگی در تیتان وجود داشته باشد، سیستم خونی و حیاتی آن بایستی بر پایه متان مایع باشد و نه آب. این بدان معناست که کل سیستمهای شیمیایی این موجودات به شکلی کاملاً بنیادین متفاوت از ما است. مولکولها بایستی از تنوع بیشتری از عناصری که ما از آن استفاده میکنیم، اما در قالبی کوچکتر و واکنش پذیری شیمیایی بالاتری ساخته شده باشند.
بینز میگوید: زندگی زمینی از حدود ۷۰۰ مولکول استفاده میکند، اما برای پیدا نمودن این ۷۰۰ نمونه درست، این امر ضروری است که بدینگونه بیاندیشد؛ شما نیاز دارید قادر به ساختن ۱۰ میلیون مولکول و یا بیشتر باشید. این برآمد اشاره به تعداد مولکولهایی که شما قادر به ساخت آن هستید ندارد، اما موضوع اصلی به مجموعه مولکولهایی اشاره دارد که برای موناژ و پیاده سازی یک متابولیسم به آن نیازمندید.
به گفته بینز پیاده سازی و جمع آوری چنین مجموعهای از ترکیب مولکولها کاری بسیارسخت و دشواربوده و مانند ساخت میز چوبی است که هر قطعه ریز آن را باید در یک میدان عظیم چوب بری پیدا کنیم.
در تئوری تنها به ۵ مولکول نیازمندیم، اما در عمل ممکن است میلیونها مولکول را در کنار هم قرار داده و باز هم به ترکیب اساسی دست نیابید. بنابر این شما باید دارای این پتانسیل برای ساخت مولکولهای بیشتری که در واقع برای ایجاد یک متابولیزم به آنها نیازمندید باشید. بدین گونه وجود فسفر و گوگرد در تنوع بیشتر و اشکال بی ثباتتر در تیتان و دیگر عناصر از قبیل سیلیکان میتوانند عواملی دال بر وجود حیات به اشکال متنوع تری در تیتان باشند.
انرژی نیز گزینه دیگری است که میتواند بر رشد و شکل زندگی در تیتان تاثیر گذارد. با تابش آفتاب بر سطح تیتان، که یک دهم درصد نسبت به میزان آن در سطح زمین میباشد، در تیتان انرژی بسیار کوتاه عرضه میشود.
بینز میگوید: رشد و حرکت سریع نیازمند انرژی فراوانی است. در تئوری حیات ارگانیسمها و موجودات زندهای مانند گلسنگها امکانپذیر است، اما سایر اقسام حیاتی خارج از این گروهند!
به هر حال زندگی در تیتان به هر شکلی که باشد، حداقل این موضوع را میدانیم که این حیات به شکل پارک ژوراسیک نخواهد بود! (حیات موجودات ماقبل تاریخی مانند دایناسورها و غیره)
بینز که پژوهشهای علمی او از طریق روفوس در کمبریج انگلیس و MIT آمریکا صورت گرفته، تحقیق خود را در جلسه ملی نجوم در گلاسکوی اسکاتلند در تاریخ ۱۳ آوریل ۲۰۱۰ ارائه کرده است.