رئیس سازمان بازرسی کل کشور پیگیری تحقق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، ساماندهی کنکور و مهدهای کودک را از مهمترین مسائل مورد تاکید سازمان در وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد.
رییس سازمان بازرسی کل کشور، از جمله رویکردهای این سازمان را ارزیابی و رصد دستگاهها نسبت به وظایف به ویژه وظایف کلان و مهمی که برعهده دارند، عنوان کرد و گفت: یکی از اقداماتی که در برنامه داریم، شناسایی موانع و بسترهای عدم تحقق اهداف عالی دستگاهها از جمله آموزش و پرورش با کمک خود آنهاست که در این خصوص ممکن است؛ بخشی مرتبط به قوانین و مقررات و بخشی دیگر ساختارها و فرایندهایی ناکارآمد باشد که نیازمند اصلاح است که میتوانیم از طریق دولت و مجلس شورای اسلامی رفع آنها را پیگیری کنیم.
عضو شورای عالی قوه قضاییه با بیان اینکه تکالیفی بر عهده دستگاههای اجرایی مختلف در قبال آموزش و پرورش نهاده شده است که بدلیل عدم انجام آنها وظایف و ماموریتهای آموزش و پرورش مختل شده است و امکان انجام مطلوب آن وجود ندارد، اظهار داشت: مثلاً درخصوص سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بسیاری از دستگاهها تکالیفی بر عهده دارند که هم در آن سند بیان و هم در قانون برنامه ششم توسعه یادآوری شده که باید دنبال شود.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اینکه بخشی از اقدامات نیز توسط خود وزارت آموزش و پرورش باید انجام میشده که نیازمند پیگیری است، گفت: اهداف این سند در افق ۱۴۰۴ باید محقق شود که با توجه به اقدامات انجام نشده، این امر بسیار بعید به نظر میرسد.
حجتالاسلام والمسلمین درویشیان سند تحول بنیادین آموزش و پرورش را از معدود سندهای متقن و مورد تایید مقام معظم رهبری در کشور دانست و تاکید کرد: با توجه به این موضوع، همه باید برای تحقق و اجرای آن اهتمام داشته باشند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور، بخشهای بازرسی و مدیریت عملکرد دستگاهها را یکی از بازوان ضروری مدیران دستگاهها عنوان کرد و گفت: ما نیز به دنبال ارتباط بیشتر با دفتر بازرسی مدیریت عملکرد و رسیدگی به شکایات دستگاهها هستیم.
حجتالاسلام والمسلمین درویشیان خاطرنشان کرد: بسیاری از تخلفات و انحرافات از قوانین و مقررات در بازرسیها روبرو میشویم، ناشی از بیاطلاعی مدیران از قوانین و مسائل مالی است و با توجه به اینکه عدم اطلاع رافع مسئولیت نیست، باید برگزاری جلسات آموزشی برای مدیران و کارکنان از سر گرفته شود. اگر مدیران آموزشهای لازم را طی کنند، تخلفات اداری به میزان قابل توجهی کاهش مییابد.
رییس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه روی کمک این سازمان در پیگیری رفع مشکلات و موانع حساب کنید، اظهار داشت: یکی از مواردی که آموزش و پرورش را رنج میدهد، وضع اقتصاد آن است. ۹۹ درصد از اعتبارات آموزش و پرورش مختص هزینههای جاری و حقوق و مزایاست که یک آسیب جدی است. معتقدیم باید راهکارهای دیگری برای افزایش درآمدی این وزارتخانه و همچنین بررسی راهکارهای کاهش هزینهها شناسایی و دیده شود.
ساماندهی مشکلات کنکور
وی با اشاره به معضلات و مشکلاتی که کنکور برای دانشآموزان و خانوادههای آنان ایجاد میکند، گفت: برگزاری کنکور به شیوه فعلی تبعات زیادی دارد و برخی موسسات با سوءاستفاده از شرایط به وجود آمده درآمد نجومی دارند و بر همین اساس سالهاست موضوع حذف کنکور مطرح شده است، اما این معضل جدی ادامه دارد.
حجتالاسلام والمسلمین درویشیان با تاکید بر اینکه پیش دبستانیها و مهد کودکها حتماً باید در اختیار وزارت آموزش و پرورش قرار بگیرد، گفت: مهمترین مرحله تعلیم و تربیت، دوره مهد کودک و پیش دبستانی است. بسیاری از شخصیت کودک در این دوره شکل میگیرد؛ لذا ما حاضریم کمک کنیم تا این حوزه به طور کامل در اختیار وزارت آموزش و پرورش قرار گیرد.
رییس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره فراگیری آموزشهای مجازی و غیر حضوری در دوره شیوه بیماری کرونا، گفت: درست است که تاثیر آموزش حضوری با آموزش غیر حضوری قابل مقایسه نیست، اما بعد از گذر از بحران شیوع کرونا نیز میتوان از آموزش مجازی استفاده کرد. البته پایین بودن سرعت اینترنت در برخی مناطق کشور مشکلاتی را برای معلمان و دانش آموزان ایجاد کرده است که باید از طریق وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات پیگیری شود. مشکل دیگر دسترسی نداشتن همه دانش آموزان به گوشیهای هوشمند است که باید از طریق نهادهای حمایتی این موضوع برطرف شود.
هوشمند سازی مدارس
وی در خصوص موضوع هوشمندسازی مدارس نیز اظهار داشت: یکی از موضوعاتی که در ماده ۶۹ قانون برنامه ششم بر آن تاکید شده، هوشمندسازی مدارس است. در این زمینه اگر مشکل و مانعی وجود دارد، میتوانید روی کمک ما حساب کنید.
حجتالاسلام والمسلمین درویشیان با اشاره به یکی از مشکلاتی که خانوادهها در زمان ثبتنام دانشآموزان با آن روبرو هستند، اظهار کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که اولیا دانش آموزان با آن روبرو هستند، الزام مدارس به پرداخت وجه هنگام ثبت نام است. همه ساله مسئولان مرتبط اعلام میکنند پرداخت وجه اجباری نیست، اما در عمل تعدادی از مدارس تا وجهی را دریافت نکنند، دانش آموزان را ثبت نام نمیکنند؛ بنابراین بررسی جامعی در این زمینه باید صورت بگیرد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه همه اعتبار و پشتیبانی باید در خدمت انجام ماموریت اصلی دستگاه باشد که در وزارت آموزش و پرورش، ماموریت تعلیم و تربیت است، تصریح کرد: حتماً رصد میکنیم این دستگاه در حوزه تعلیم و تربیت و پرورش چه میزان موفق بوده و یا نبوده و موانع آن چه بوده است.
محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش نیز در این جلسه با بیان اینکه سند تحول بنیادین مهمترین موضوع روز ماست و بیشترین وقت ما را به خود اختصاص میدهد، گفت: در گذشته به هر دلیلی زمانسوزیهایی انجام شده و به همین علت در جریان اجرای واقعی سند با مشکل روبر هستیم.
یکی از مهمترین مشکلات در اجرای سند تحول، آشفتگی در وضع نیروی انسانی وزارتخانه بود که بعد از توصیه مقام معظم رهبری تصمیم خوبی در جلسه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گرفته شد.
وی ضمن تشکر از حمایتهای سازمان بازرسی کل کشور در انجام ماموریتهای وزارتخانه متبوع خود، افزود: از کمک شما در اجرای قوانین معطل مانده استفاده میکنیم.
وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: بعد از شیوع بیماری کرونا، از اسفندماه گذشته بخش عظیمی از مدیران ما به مرخصی نرفتند و از تعطیلات استفاده نکردند و روزانه حداقل ۱۲ ساعت کار کردند تا آموزش دانشآموزان لنگ نماند.
همکاری صمیمانه صداوسیما و توسعه سامانه شاد با ظرفیت بومی
حاجی میرزایی؛ سامانه شاد را اولین و تنها ظرفیت داخلی و مبتنی بر ظرفیت بومی دانست و گفت: در حال حاضر بین همه ابزارهای ایرانی که مورد استفاده قرار میگیرد، هیچ ابزاری به این اندازه از حجم کاربر و میزان استفاده برخوردار نیست و حتی برخی ابزارهای خارجی را پشت سر گذاشته بنابراین باید از آن حمایت کرد.
وی افزود: سامانه شاد فرصت طلایی برای ما ایجاد و بخش مهمی از مسئله ما را حل کرد. تقریبا ۶۵ تا ۷۰ درصد دانشآموزان را تحت پوشش قرار داده است، اما چون همه دانش آموزان نمیتوانند از آن استفاده کنند و شرایط اقتصادی به گونهای نیست که همه افراد را مجبور کنیم، سخت افزار آن را تهیه کنند و بسیاری توانایی آن را ندارند، برنامههای آموزشی از طریق صداوسیما را نیز پیشبینی کردیم و با همکاری صمیمانه صداوسیما همه دروس همزمان با سامانه شاد در شبکههای سیما آموزش داده میشود.
وزیر آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: هر روز ۳، ۴ شبکه سیما بخش اعظمی از آنتن خود را به آموزش اختصاص دادهاند و در کنار اینها بستههای خودآموز را نیز پیشبینی کردیم. در برخی مناطق روستایی نیز کلاس حضوری تشکیل میشود.
حاجی میرزایی افزود: به ستاد ملی کرونا نیز اعلام کردیم متقاضی آموزش حضوری هستیم. چرا که مطالعات جهانی موید آن نیست که بازگشایی مدارس تاثیری در روند شیوع بیماری کرونا دارد. همچنین در برخی از پایهها مانند اول ابتدایی آموزش غیر حضوری جوابگو نیست.
وی با بیان اینکه ما به رسالت سازمان بازرسی کل کشور عمیقاً ایمان داریم و موفقیت خود را در گرو همکاری و هماهنگی ۱۰۰ درصدی با آن میدانیم، گفت: معتقدیم اگر این وجه از کار ایفا نشود، کار ما ناقص خواهد بود. ما در برابر قانون به طور کامل خاضع هستیم و شفافیت را به طور کامل باور داریم و در پی اجرای آن هستیم.
در این دیدار که با حضور سرپرست معاونت نظارت و بازرسی بر امور فرهنگی و اجتماعی و بازرس کل آموزش و تحقیقات سازمان بازرسی برگزار شد، تعدادی از معاونان ومدیران کل مرکز و استانهای این وزارتخانه به بیان دیدگاههای خود پرداختند.