جهانگیری در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی؛
دوره سختی را پشت سر گذاشتیم
معاون اول رئیس جمهور در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی گفت:دوره سختی را پشت سر گذاشتیم و امیدواریم به طور کامل آن را پشت سر بگذاریم.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای اسحاق جهانگیری افزود:دوره سختی را پشت سر گذاشتیم و امیدواریم به طور کامل آن را پشت سر بگذاریم، دشمنان فکر میکردند با تورم بسیار بالا و کسر بودجه که به کشور تحمیل میشود کشور دچار یک دوره بسیار دشواری از نظر اقتصادی، خواهد شد.
همت همکاران من بسیار عالی بوده، حال اگر کسی نمیخواهد آن را قدر بدانند و حرفهایی میزنند که مدیران را دلسرد میکند، جایی، پاسخ آنها داده میشود.
وی گفت: زبان مدیران دولت زبان الکنی برای پاسخ دادن نیست ما در این شرایط کشور، فکر میکنیم در شرایطی که مردم دچار درد، رنج و گرفتاری هستند و از مدیران انتظار دارند به فکر آنها باشند، بنابر این سرگرم شدن به یکدیگر و به همدیگر پریدن، مشکلی را حل نخواهد کرد.
معاون اول رئیس جمهور افزود: عملکرد دولت با هر دورهای قابل مقایسه است در دو سال و نیم اول دولت فعلی، از نظر تحریم با دو سال و نیم آخر دولت آقای احمدی نژاد قابل مقایسه است البته در آن دولت ۲ میلیون بشکه نفت صادر و پول آن را نیز دریافت میکردند، اما فشارهای تحریمها نیز وجود داشت.
آقای جهانگیری گفت: در دو و نیم سال آخر دولت آقای احمدی نژاد، درآمد نفت بیش از ۲۱۰ میلیارد دلار بود این رقم در زمان مشابه دولت آقای روحانی، چیزی حدود ۱۲۰ میلیارد دلار از فروش نفت درآمد کسب کردیم.
وی افزود: در دو سال و نیم پایان دولت گذشته، میزان اشتغال بسیار پایین بود، اما در زمان مشابه، حدود ۵۰۰ هزار شغل سالانه ایجاد شد.
معاون اول رئیس جمهور گفت: در دو سال پایان دولت قبل، میزان تورم تا ۳۶ درصد افزایش یافت و در دو سال و نیم اول دولت آقای روحانی تورم روند کاهشی داشت و تا سال ۹۴ حدود ۱۱ و ۲ دهم درصد تورم کاهش یافت.
آقای جهانگیری افزود: این در حالیست که فقط مدیریت جابجا شد، شرایط سختتر و درآمد کمتر شد و همان تحریمها وجود داشت.
وی گفت: این کارنامهها قابل مقایسه است برای کسانی که مدعی هستند سوءمدیریت و ضعف دولت وجود دارد این دو را با هم مقایسه کنند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: شاخصها را میتوان در بخشهای مختلف مثل آب و برق، ارتباطات، نفت و راه مقایسه کرد اگر همین طور به صورت کلی شعار داده شود، تغییری ایجاد نمیشود.
آقای جهانگیری گفت: اقتصاد مقاومتی برای همه ما مهم بوده و از سال پایان ۹۲ که دولت آقای روحانی روی کار آمد مدیران و سیاستهای اقتصاد مقاومتی، هر دو موجب شد شرایط کشور را روز به روز بهتر کند.
اقتصاد کشور باید بتواند در برابر تکان ها, مقاومت کند
عاون اول رئیس جمهور گفت: اقتصاد کشور باید به شرایطی برسد که بتواند در مقابل تکانهای خارجی مقاومت کند و روی پای خودش بایستد.
آقای اسحاق جهانگیری در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی افزود: یکی از آن تکانها که در دو سال و نیم اول دولت آقای روحانی اتفاق افتاد، قیمت نفت بود که از بشکهای ۱۰۰ تا ۱۱۰ دلار به ۳۰ دلار کاهش یافت.
وی اضافه کرد: هیچ کدام از شاخصهای اقتصادی ما در آن سالها تغییر نکرد، تورم روند کاهشی داشت و این روند ادامه یافت، در بخش واردات، کشور با مشکل جدی روبرو نشد و در صادرات غیر نفتی نیز روند ادامه داشت.
معاون اول رئیس جمهور گفت: من فکر میکنم آن سیاستها تا الان خوب پیش رفته است و این دوره جدید دوره تحریم نیست دوره جنگ اقتصادی به معنای واقعی است و حتی امریکاییها تا حدی پیش رفتند که جنگ نظامی را هم میخواستند چاشنی آن کنند.
آقای جهانگیری افزود: ترور سردار سلیمانی و اتفاقات دیگری که در خلیج فارس افتاد همه اینها در واقع مسائلی است که هنوز وقت گفتنش نیست شاید در ماههای آینده شرایط به گونهای پیش رود که بتوانیم آنها را به مردم بگوییم. وی ادامه داد: این اقتصاد نیست که در نفتکشی که نفت ایران را به جای دیگری میبرد منفجر کنند ما با این شرایط اقتصادی کشور را اداره کردیم و نگذاشتیم اقتصاد کشور از هم بپاشد.
معاون اول رئیس جمهور گفت: متأسفانه دوستانی حاضر نیستند قبول کنند هدف امریکا اقتصاد نبوده، امریکاییها میخواستند ایران را از هم بپاشانند مردم خیلی مقاومت و تحمل کردند دولت هم خیلی سختیها را قبول کرد که امیدواریم این شرایط به خوبی اداره شود.
آقای جهانگیری افزود: سیاستهای اقتصاد مقاومتی هم در بودجه ۱۴۰۰ باید خودش را خوب نشان دهد و مطمئن شویم اتکا به درآمد نفت که الان کم شده در بودجه سال ۱۴۰۰ به گونهای دیده شود که اگر شرایط صادرات ۲ میلیون بشکه نفت را پیدا کردیم آن را صادر کنیم، چون از میزان تعیین شده صادرات نفت، حتی یک بشکه کم نمیکنیم و آن را حق مردم ایران میدانیم. وی گفت: هنر سیاستگذار این است که درآمد نفتی را در جای خوب مصرف کند نه این که آن را به بودجه جاری تبدیل کند.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به این که باید ادامه سیاستهای نفتی در بودجه ۱۴۰۰ خوب دیده شود، افزود: صادر کنندگان غیر نفتی در شرایط فعلی، سربازان خط مقدم بودند، خدمت زیادی به اقتصاد کشور کردند و ارز مورد نیاز کشور را تأمین نمودند، باید قدردان آنها باشیم. آقای جهانگیری اضافه کرد: باید نشان دهیم در بودجه سال آینده، سیاست ما حمایت از صادر کنندگان غیر نفتی است.
وی به امنیت غذایی اشاره کرد و گفت: این یکی دیگر از جهتهای مهم اقتصاد مقاومتی بوده است در سال ۹۲ شش میلیون تن گندم وارد میشد از طرفی میشنیدیم ذخیره گندم در برخی استانها برای چند روز بیشتر نیست. معاون اول رئیس جمهور افزود:، اما الان اگر دولت گندم وارد میکند برای ذخیرهای است که شورای امنیت برای ذخیره چند ماه دستور داده است وگرنه تولید گندم به اندازه نیاز کشور است.
آقای جهانگیری ادامه داد: خرید گندم از ۴۰۰ تومان در سالهای گذشته به ۴ هزار تومان رسیده و سال آینده نیز تغییر خواهد داشت.
وی گفت: ممنوعیت واردات کالاهای لوکس و غیر ضروری در دوره اخیر، به عنوان یک سیاست خوب به ما کمک کرد و وزارت صمت بیش از ۲ هزار تعرفه را ممنوع کرده است. معاون اول رئیس جمهور افزود: در حالی که در دوره تحریمها دولت قبل به طور رسمی خودروی پورشه وارد میکرد الان حتی اجازه واردات خودروی معمولی داده نمیشود تا شرایط اقتصادی کشور را بتوانیم کنترل کنیم.
آقای جهانگیری گفت: رسیدگی به حقوق بازنشستگان و حقوق بگیران، گام بزرگی بود که دولت برداشت، متناسب سازی حقوق بازنشستگان و افزایش حقوق کارگران را انجام دادیم البته میدانیم با همه اینها زندگی مردم سخت است، اما مردم میدانند وضع دولت به لحاظ بودجهای چقدر سخت است، در این شرایط سخت، ما این کارها را انجام دادیم. وی افزود: به توصیه مقام معظم رهبری در این شرایط کرونایی برای حمایت از بیکاران که تحت پوشش هیچ بیمه این نیستند اگر لازم است باید ساز و کاری در قانون بیاندیشیم.
معاون اول رئیس جمهور گفت: طرحهای اولویت دار اقتصاد مقاومتی خیلی به ما کمک کردند و در همین ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی ۱۲ برنامه تصویب کردیم مانند کاهش اتکا به درآمدهای نفتی، و برنامه میادین مشترک که تعدادی از وزارتخانهها مسئول اجرای آن شدند.
آقای جهانگیری افزود: در مرحله دیگر بیش از صد طرح در نظر گرفتیم که اگر راه بیافتند هم ما را بی نیاز میکنند و هم تاب آوری ما را بالا میبرند که مهمترین ویژگی آنها این است که برای نظام بانکی، وزارتخانه ها، صندوق توسعه و برنامه و بودجه در اولویت باشد.
وی اضافه کرد: یکی از این طرحهای مهم ستاره خلیج فارس است که اگر راه نمیافتاد در این شرایط برای تأمین بنزین با مشکل روبرو میشدیم در حالی که الان منبع تأمین و تولید بنزین و تأمین ارز کشور شده است.
معاون اول رئیس جمهور گفت: شرکتهای دانش بنیان در این شرایط سخت خیلی به کشور کمک کردند که یکی از رویکردهای اصلی اقتصاد مقاومتی نیز این شرکتها هستند.