شیرینی "جوزغند" از سوغاتیهای اصیل و قدیم ایرانی است که در نراق استان مرکزی دومین شهر تاریخی ایران تولید میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ شیرینی جوز غند با استفاده از میوه هلو و ترکیبی از خشکبار آسیاب شده تولید می شود واز گران ترین شیرینی های کشور به شمار می رود.
شهردار نراق گفت: شیرینی "جوزغند" از سوغاتیهای اصیل و قدیم ایرانی است که در دومین شهر تاریخی ایران یعنی نراق استان مرکزی تولید میشود و در زمانهای گذشته مسافرانی هم که عازم سفرهای زیارتی بودند آن را به عنوان توشه راه و یک وعده غذایی کامل استفاده میکردند.
امین زاده افزود: این سوغات ملی که به ثبت میراث فرهنگی هم رسیده گرانترین شیرینی ایران هست و هر یک کیلو از شیرینی جوزغند در بازار به طور میانگین ۱۵۰ هزار تومان به فروش میرسد.
"جوزغند" که در انواع گلابی، انجیر، آلو و هلوی محلی با همراهی و همکاری زنان خانه دار نراقی تهیه و روانه بازار مصرف میشود در دیماه سال ۹۴ در میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) ایران به شماره ثبت ۱۱۳۰ به تائید رسید.
زنان صبور و خوش ذوق نراقی پوست میوهها را گرفته، هسته آنها را جدا کرده و آن را با مغزهای مقوی، خاک قند، ادویههای خوش طعم وبو پر میکنند.
خانم رضایی یکی از قدیمیترین تولیدکنندگان شیرینی جوزغند در نراق، گفت: برای درست کردن این شیرینی میوه هلوی محلی (اَلگ) را پوست میکنند تا سه روز در پشت بام آفتاب بخورد و خشک شود، سپس هسته آن را خارج میکنند و یک روز دیگر در آفتاب میگذارند.
خانم رضایی افزود: داخل این میوه خشک شده را با مواد آسیاب شدهای نظیرگردو، پسته، فندق، بادام، شکر، هل، مغز هسته زردآلو و خاک قند پر میکنند و یک هفته در سایه میگذارند تا آماده میشود.
تولید این شیرینی محلی برای ۳۰۰ بانوی نراقی نیز شغل ایجاد کرده است وسالانه ۲ تن "جوزغند " در پنجاه کارگاه شهر براق تولید، و روانه بازار میشود.
سوغات نراق با ارزش کالری و پروتئین بالا چندین ماه ماندگاری دارد و با قدمت بیش از ۵۰۰ ساله از دوران صفویه بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
نراق در جنوب استان مرکزی و از توابع شهرستان دلیجان است و حدود ۱۴۰ کیلومتر با اراک فاصله دارد .