در چنین روزی بر جهان چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از جنگ صفین تا ترور برهان الدین ربانی
امروز شنبه، بیست و نهم شهریور سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با اول صفر سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با نوزدهم سپتامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بيست و نهم شهریور ) به شرح زیر است :
جنگ صفین میان معاویه و امام علی (ع)
۱۴۰۵ سال پیش در چنین روزی، اول صفر سال ۳۷ هجری قمری مرحله نهایی نبرد میان دو لشگر حضرت علی (ع) و معاویه در محلی به نام صفین در کنار رود فرات در عراق، آغاز شد.
معاویه پس از به خلافت رسیدن امام علی (ع) از بیعت با وی خودداری کرد و به بهانه خونخواهی عثمان، خلیفه سوم، جنگ با علی (ع) را آغاز کرد. معاویه در زمان خلافت عثمان، والی شام بود و پس از مرگ او، قصد داشت حکومت سراسر جهان اسلام را به دست آورد و آن را در خانواده خود موروثی کند. جنگ معاویه علیه حضرت علی (ع) به همین دلیل شروع شد. در این نبرد، هنگامی که معاویه در آستانه شکست قرار گرفت، به پیشنهاد عمروبن عاص دستور داد که قرآنها را بر سر نیزه کنند تا مردم را فریب دهند و از ادامه نبرد باز دارند. گروهی از سپاهیان حضرت علی (ع) علیرغم هشدارهای آن حضرت، فریب خوردند و از ادامه جنگ سرباز زدند. در اثر شرایط به وجود آمده و فشار این گروه از سپاهیان حضرت علی (ع) که به خوارج شهرت یافتند، سرنوشت جنگ به حکمیت (داوری) سپرده شد.
ورود کاروان اسرای کربلا به دمشق
۱۳۸۱ سال پیش، در روز اول صفر سال ۶۱ هجری قمری کاروان خاندان پیامبر اکرم (صلی الله علیه و اله و سلم) که پس از واقعه جانگداز کربلا به اسارت گرفته شده بودند، وارد دمشق مرکز حکومت یزید بن معاویه شد.
در دمشق، اهل بیت پیامبر (صلی الله و آله و سلم)، بخصوص حضرت زینب (س) و امام سجاد (ع) در مقاطع مختلف، ازجمله در دربار یزید و مسجد شام به افشاگری علیه یزید حاکم ستمکار اموی پرداختند و پیام خون شهیدان کربلا را به بهترین نحو به مردم رساندند، به طوری که مردم شام از واقعیت جنایات سپاه یزید در کربلا، آگاه و نسبت به وی و عمال او خشمگین شدند. این موضوع موجب شد که یزید، صدور فرمان قتل امام حسین (ع) و یارانش را تکذیب کند و گناه آن را به گردن عبیدا... بن زیاد، والی کوفه بیندازد. همچنین تحت فشار افکار عمومی، یزید مجبور شد پس از چندی کاروان اهل بیت پیامبر (ص) را به مدینه بازگرداند.
ترور برهان الدین ربانی
۹ سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و نهم شهریور ۱۳۹۰ شمسی برهان الدین ربانی"رئیس شورای عالی صلح افغانستان" ترور شد.
برهان الدین ربانی در ۲۹ شهریور ۱۳۱۹ شمسی (۲۰ سپتامبر ۱۹۴۰ میلادی) متولد شد. وی رهبر حزب جمعیت اسلامی افغانستان و نخستین رئیسجمهور رسمی حکومت مجاهدین در افغانستان بود. ربانی از سال ۱۳۸۹ ه. ش. تا پایان زندگیاش، ریاست شورای عالی صلح افغانستان که با حکم حامد کرزی تشکیل شده بود را بر عهده داشت. این شورا وظیفهٔ مذاکره با گروه طالبان با هدف دستیابی به صلح پایدار و یافتن راهی مسالمتآمیز برای پایان دادن به درگیریها در افغانستان را بر عهده داشت. ربانی در بیست و نهم شهریور ۱۳۹۰ در اثر یک انفجار انتحاری در منزل خود در محله وزیر اکبرخان کابل کشته شد. در زمان انفجار بمب، تعدادی از اعضای شورای عالی صلح افغانستان در منزل وی با دو نفر از اعضای طالبان در حال گفتگو بودند که یکی از نمایندگان طالبان، مواد منفجرهای که در عمامه اش پنهان کرده بود را منفجر می کند.
تشکیل اولین دولت آزاد در الجزایر
۶۲ سال پیش در چنین روزی نوزدهم سپتامبر سال ۱۹۵۸ میلادی اولین دولت آزاد الجزایر توسط سران انقلاب این کشور تشکیل شد.
همزمان با اوجگیری نهضتهای آزادیخواه، قیام مردمی در الجزایر در اول نوامبر ۱۹۵۴ م علیه دولت استعمارگر فرانسه آغاز گردید و ارتش آزادیبخش الجزایر برای سازماندهی مبارزه، تشکیل شد. با این حال در ۱۹ سپتامبر ۱۹۵۸ حکومت موقت جمهوری الجزایر اعلام موجودیت نمود و شورای میهنی انقلاب نقش پارلمان این جمهوری و رهبری دولت را برعهده گرفت. ناکام ماندن ارتش فرانسه، در سرکوبی این قیام، سرانجام به استقلال الجزایر در ۵ ژوئیه ۱۹۶۲ انجامید.
کشف دو قطب مثبت و منفی برق در فرانسه
۲۸۷ سال پیش در چنین روزی، نوزدهم سپتامبر ۱۷۳۳ میلادی "دوفا "دانشمند فیزیکدان فرانسوی موفق به کشف یکی از قوانین الکتریسیته شد.
وی بعد از آزمایشها و تحقیقات فراوان ثابت کرد که جریان برق، معلول دو قطب به نامهای" مثبت "و" منفی "است و چنانچه یکی از دو قطب وجود نداشته باشد جریان برق نیز وجود نخواهد داشت.
تولید نفت مصنوعی
۱۱۳ سال پیش در چنین روزی، نوزدهم سپتامبر سال ۱۹۰۷ میلادی برای نخستین بار در تاریخ تلاش بشر برای به دست آوردن مواد تولید کننده حرارت و انرژی، نفت مصنوعی ساخته شد.
این ماده جدید حرارتی توسط «جیمز یانگ»، شیمیدان اسکاتلندی کشف شد. یانگ مالک یک معدن بزرگ ذغال سنگ و یک آزمایشگاه مجهز بود و از طریق تقطیر ذغال سنگ موفق به تولید نفت مصنوعی شد.