در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از ورود کاروان اسرا به شام تا تاسیس سازمان سیا
امروز جمعه، بیست و هشتم شهریور سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۹ محرم ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هجدهم سپتامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بيست و هشتم شهریور ) به شرح زیر است :
ورود کاروان اسرای کربلا به شام
۱۳۸۱ سال پیش در چنین روزی در ۲۹ محرم سال ۶۱ هجری قمری اسرای اهل بیت علیهم السلام به حوالی شهر شام رسیدند، ابراهیم بن طلحه بن عبدالله جلو آمد و به امام زین العابدین علیه السلام نزدیک شد و کینههایی که از جراحت شمشیرهای جنگ جمل در سینه ذخیره کرده بود ظاهر ساخت و به حضرت گفت: دیدی غلبه با کیست؟ حضرت فرمود: اگر میخواهی بدانی غالب کیست صبر کن تا هنگام نماز اذان و اقامه بگو، آن وقت میدانی آوازه چه کسی تا قیامت باقی است.
آخرین روز کشتار صبرا و شتیلا
۳۸ سال پیش در چنین روزی، ۱۸ سپتامبر ۱۹۸۲ کشتار صبرا و شتیلا در لبنان پایان یافت، در فاصله روزهای ۱۶ تا ۱۸ سپتامبر ۱۹۸۲ (۲۶ تا ۲۸ شهریور ۶۱) اردوگاههای فلسطینی صبرا و شتیلا در جنوب بیروت شاهد به خاک و خون کشیده شدن هزاران زن و کودک و پیر و جوان و آواره فلسطینی توسط صهیونیستها به فرماندهی آریل شارون وزیر جنگ وقت رژیم صهیونیستی و مزدوران وی یعنی نیروهای فالانژ لبنانی به رهبری سمیر جعجع و ایلی حبیقه بودند. اردوگاه صبرا و شتیلا ۲ اردوگاه از مجموع ۱۲ اردوگاه آوارگان فلسطینی در لبنان به شمار میروند که در جنوب این کشور واقع شدهاند. این دو اردوگاه فلسطینیهایی را در بر میگرفت که از همان آغاز اشغال فلسطین در سال ۱۹۴۸ در آن پناه گرفته بودند و اغلب آنها از ساکنان منطقه "الجلیل" در شمال فلسطین اشغالی محسوب میشدند.این دو اردوگاه در زمان جنایت صهیونیستها در سال ۱۹۸۲ حدود ۹۰ هزار سکنه داشت.
تاسیس سازمان سیا
۷۳ سال پیش در چنین روزی، ۱۸ سپتامبر ۱۹۴۷ میلادی آژانس اطلاعات مرکز امریکا موسوم به سازمان سیا (۱۹۴۷ م) تأسیس شد. سازمان سیا یکی از مخوفترین سازمانهای اطلاعاتی جهان است که وظیفهٔ جمع آوری و تحلیل اطلاعات دربارهٔ حکومتها، شرکتها و افراد خارجی و گزارش این اطلاعات به دولت آمریکا را داراست. این سازمان جایگزین دفتر خدمات استراتژیک شد که طی دوران جنگ جهانی دوم به منظور هماهنگ کردن فعالیتهای جاسوسی میان شاخههای مختلف ارتش آمریکا تشکیل شده بود. سازمان سیا با تشکیلات گسترده خود به عنوان ید اطلاعاتی دولت آمریکا سردمداران این کشور را در انجام دخالتهای مختلف سیاسی و نظامی در امور سایر کشورها یاری میدهد.
سازمان یاد شده تاکنون موجبات انجام چندین کودتای نظامی در کشورهای مختلف را فراهم آورده است. کودتای بیست و هشتم مرداد ۱۳۳۲ ایران نیز محصول همکاری دو سازمان اطلاعاتی سیا و ام آی شش انگلستان بوده است. پس از واقعه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ میلادی که منجر به ویرانی برجهای دو قلو درنیویورک شد سیا ماموریت رسمی و علنی پیدا کرد که مخالفان آمریکا را در سراسر جهان بدزدد یا ترور کند.
شکست حصر سوسنگرد از اشغال نیروهای رژیم بعثی عراق
۳۹ سال پیش در چنین روزی ۲۸ شهریور سال ۱۳۶۰ هجری شمسی شهر سوسنگرد -یکی از شهرهای غرب ایران- به دست رزمندگان ایرانی از اشغال نیروهای رژیم بعثی عراق آزاد شد.
این پیروزی بزرگ نتیجه قطعی همکاری و هماهنگی نزدیک بین نیروهای ارتشی و مردمی بود. سوسنگرد، نامی آشنا و حماسه ساز و حادثهای شورانگیز از حماسههای بلند دفاع مقدس جوانان ایرانی است. سوسنگرد مرکز دشتآزادگان در غرب اهواز و در ۶۵ کیلومتری آن واقع شده است. در نخستین روزهای حمله عراق به ایران اسلامی، نیروهای عراقی از مرز چزابه وارد خاک جمهوری اسلامی ایران شدند و پس از اشغال بستان به سوی سوسنگرد روی آوردند. مردم سوسنگرد به محاصره دشمن افتادند و این محاصره سه روز به طول انجامید. در روز سوم تعدادی از تانکهای عراقی وارد سوسنگرد شدند و جوانان ایرانی به شدت مقابل آنها با سلاحهای سبک و امکاناتی اندک و ناکافی مقاومت میکردند. آنها درحالی که نه مهماتی برای آنها مانده بود و نه حتی غذا داشتند و تعداد آنها از چند صد نفرهم تجاوز نمیکرد به مبارزه ادامه دادند. این مبارزه تا زمان رسیدن نیروهای تازه نفس ادامه داشت و سرانجام پس از مجاهدتهای فراوان در چنین روزی سوسنگرد آزاد شد.
کشته شدن دبیر کل سازمان ملل
۵۹ سال پیش در چنین روزی، هجدهم سپتامبر سال ۱۹۶۱ میلادی «داگ هامرشولد» (Dag Hammarskjold) سیاستمدار سوئدی و دومین دبیرکل سازمان ملل متحد، در جریان یک ماموریت سیاسی برای پایان دادن به جنگهای کنگو، بر اثر سقوط هواپیما کشته شد. داگْ هامِرْ شولْدْ در ۲۹ ژوئیه سال ۱۹۰۵ م در سوئد به دنیا آمد. وی پس از پایان تحصیلات خود به تدریس اقتصاد در دانشگاه استکهلم سوئد پرداخت و در سال ۱۹۵۱ م معاون وزارت امورخارجه سوئد شد.
هامر شولد در آوریل ۱۹۵۳ م نامزد دبیر کلی سازمان ملل متحد شد و به عنوان دومین دبیرکل این سازمان، رای اکثریت را به دست آورد. وی مجدداً در ۱۹۵۷ م به این سمت برگزیده شد. هامر شولد یکی از معدود دبیران کل سازمان ملل بود که به حقوق کشورهای جهان سوم توجه خاصی نشان می داد. هامر شولد در ایفای وظایفش خالی از هرگونه محافظه کاری بود. او در ماجرای بحران کانال سوئز در سال ۱۹۵۶ از مصر دفاع کرد و برای حل و فصل حوادث کشور افریقایى کنگو همت گماشت. هامر شولْدْ به درخواست پاتْریس لومومْبا، نخست وزیر کنگو، هزاران نیروی حافظ صلح سازمان ملل را برای پایان دادن به فعالیتهای گروههای شورشی کنگو، روانه این کشور ساخت و سپس برای میانجیگری بیشتر در منازعات کنگو در تابستان سال ۱۹۶۰ م عازم این کشور شد. اما در روز ۱۸ سپتامبر آن سال، هواپیمای هامر شولد در آسمان کنگو هدف آتشبار ضدهوایى گروههای شورشی این کشور به رهبری موسی چومبه قرار گرفت و سرنگون شد که به کشته شدن هامر شولد و کلیه همراهان انجامید.
او پیش از مرگ به سبب فعالیتهای صلح دوستانه اش در ماجرای کنگو، موفق به دریافت جایزه صلح نوبل شده بود. پس از هامر شولد، اوتانْتْ به دبیرکلی سازمان ملل منصوب شد.
استقلال شیلی
۲۰۲ سال پیش در چنین روزی، هجدهم سپتامبر سال ۱۸۱۸ میلادی کشور شیلی موفق به کسب استقلال از اسپانیا شد و چنین روزی به عنوان روز ملی این کشور نام گرفت.
شیلی در سال ۱۵۳۶ میلادی به تصرف اسپانیا درآمد. در بیشتر دوران استعمار، شیلی جزء قلمرو نایب السلطنه اسپانیا در پرو بود. در سال ۱۷۸۸ میلادی کارلوس سوم، پادشاه اسپانیا در سازماندهی مستعمرات کشور تجدید نظر کرد و شیلی تا حدودی از پرو مستقل شد. نخستین نهضت استقلال طلبی شیلی از سال ۱۸۱۴ میلادی آغاز شد. در آن سال ملی گرایان در نبرد با سربازان دولتی، شکست خوردند. در سال ۱۸۱۷ میلادی خوزه سان مارتین، سردار آرژانتینی، همراه با چند هزار نیرو به متصرفات اسپانیا ازجمله پرو و شیلی حمله ور شد. وی با کمک آزادیخواهان شیلی، اسپانیاییها را مجبور به عقب نشینی کرد و به این ترتیب شیلی در سال ۱۸۱۸ میلادی با نظام جمهوری، مستقل شد. شیلی با مساحت ۷۵۶۶۲۶ کیلومتر مربع در غرب آمریکای جنوبی و در سواحل اقیانوس آرام، در همسایگی کشورهای آرژانتین، بولیوی و پرو واقع شده است.